World Vision gaat door met het geven van humanitaire hulp in Oekraïne

Op 24 februari 2024 is het twee jaar geleden dat Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel en de situatie tussen de twee landen escaleerde. Nog steeds is de oorlog gaande. Winterse temperaturen tot -15 graden maken de situatie op dit moment nog uitdagender dan die al was.

Zeker 9,4 miljoen mensen zijn uit hun omgeving gevlucht sinds het begin van de oorlog Daarvan zijn 5,8 miljoen naar naburige landen vertrokken. Van de mensen die nog in Oekraïne wonen, heeft bijna de helft dringend humanitaire hulp nodig, waaronder 3,3 miljoen kinderen.

World Vision kwam gelijk in actie sinds het begin van de oorlog en is niet gestopt met het bieden van humanitaire hulp. Onze focus is kinderen. Die mogen niet de dupe worden van dit conflict.

Tot en met december 2023 heeft World Vision meer dan 1,6 miljoen mensen bereikt; 770.478 daarvan zijn kinderen.

  • 48% van de totale bereikte mensen zijn kinderen
  • 253.469 kinderen hebben geprofiteerd van onderwijsprogramma’s
  • 28 lokale en internationale partnerschappen
  • 630 medewerkers van partners getraind in werken in de culturele context
  • 541.552 mensen voorzien van voedselhulp
  • 370.375 mensen bereikt met cash- en voedselvouchers
  • 107.796 mensen ondersteund door middel van activiteiten op het gebied van geestelijke gezondheid en psychosociale hulpverlening

Wat we doen:

  • Creëren van een beschermende omgeving voor kinderen en hun families om de geestelijke gezondheid en het leerproces te bevorderen.
  • Leveren van levensreddende materiële en financiële steun om aan basisbehoeften te voldoen;
  • Verbeteren van toegang tot levensonderhoudsmogelijkheden door vaardighedenontwikkeling en gerichte ondersteuning te bieden.
  • Vergroot de capaciteit van partners om zich voor te bereiden en te reageren op de humanitaire context.

Hulp van het Nederlandse publiek

In de afgelopen 2 jaar ondersteunden we met onder andere de gelden van Giro555 kleinschalige initiatieven, waaronder de bouw van kindvriendelijke ruimtes in 7 kindercentra. Het creëren van een plek voor kinderen waar ze veilig kunnen spelen is belangrijk. Kinderen maken traumatische gebeurtenissen mee in een oorlog en hebben een plek nodig waar ze weer even kind kunnen zijn en zich veilig genoeg voelen om over de gebeurtenissen te praten.

Noodhulp

We gaven directe noodhulp (voedselhulp, cash-vouchers, medische zorg en onderdakkits) waarmee we nog altijd doorgaan. Met cash ondersteuning krijgen mensen vouchers waarmee ze zelf belangrijke benodigdheden kunnen kopen. Met noodhulp in Oekraïne bereikten we 154.834 mensen. Eén van de mensen die we hebben geholpen, is Marina. Ze raakte gewond in haar been: “Ik zal er littekens aan overhouden, mijn bot was verbrijzeld. Ik moest geopereerd worden, maar ik ben dankbaar voor de hulp die ik heb gehad.”

Marco van der Graaf

Marco van der Graaf, directeur van World Vision Nederland, was een jaar geleden in Oekraïne, één jaar na de escalatie van het conflict: “Ik heb mensen gesproken en zij vertellen verhalen die niemand zou moeten vertellen. Mensen waren in de periode van bezetting verstoten. Ze hadden geen voedsel en kleding en waren volledig afhankelijk van hulporganisaties. Mensen schuilden in kelders terwijl ze de tanks konden zien. World Vision heeft met de lokale partner voedselpakketten uitgedeeld. In tijden van nood heeft dit mensen geholpen,” vertelt hij. 

In twee jaar tijd heeft World Vision het volgende bereikt in Oekraïne en in buurland Roemenië waar veel Oekraïense vluchtelingen zitten, onder andere met de opbrengst van Giro555:

Er werden:

  • 65.480 voedselpakketten uitgedeeld
  • 3.662 mensen kregen cash-ondersteuning in Oekraïne,
  • 12.210 Oekraïense vluchtelingen kregen ondersteuning in Roemenië.

In Roemenië kregen:

  • 29.354 Oekraïense vluchtelingen voedsel- en hygiënepakketten
  • Ook zijn er 2.380 babyvoedselpakketten (o.a. met melkpoeder en babygranen) en 7.500 hygiënepakketten (o.a. luiers en babycrème) verspreid onder Oekraïense vluchtelingen in Roemenië voor baby’s. 

Hulp gaat door

Problemen op het gebied van geestelijke gezondheid, bescherming en onderwijs, onder andere, zijn nog steeds enorm. Geconfronteerd met aanvallen, stroomstoringen en onzekerheid, kunnen alleen de gezamenlijke inspanningen van organisaties die samenwerken, donateurs, lokale partners, en samenwerking met overheidsinstanties en gemeenschappen hun behoeften dringend en consistent aanpakken. Daarom zet World Vision zich samen met de andere hulporganisaties achter Giro555 in om deze hulp in 2024 verder voort te zetten. Met de actie opbrengst brengen we in totaal drie jaar lang hulp, de hulp via Giro555 zal dus nog een jaar doorgaan.

Over World Vision   

World Vision is een christelijke humanitaire organisatie die zich inzet voor de meest kwetsbare kinderen, waar ze ook wonen en wat hun achtergrond ook is. We willen ze geven wat ze nodig hebben om armoede te overwinnen en hun wereld te veranderen. Zodat vreugde weer een plek krijgt in hun leven. World Vision werkt daarbij samen met gemeenschappen, donoren, partners en overheden in meer dan 100 landen.    

 Over Giro555 

Giro555 heeft sinds de start van ‘Samen in actie voor Oekraïne’ bijna 5 miljoen Oekraïners met (nood)hulp kunnen helpen. Zo blijkt uit de 21-maanden rapportage die Giro 555 vandaag publiceert. De humanitaire situatie blijft ernstig. Hulp blijft doorgaan. In Oekraïne en buurlanden. Op www.giro555.nl staat specifiek aangegeven welke noodhulp geboden is door welke organisatie.

Auteur: Ingrid Kraaikamp
Web: www.worldvision.nl
Beeld: World Vision

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies