Bert-Jan Ruissen is tegen de Europese digitale identiteit (eID)

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over een kader voor een Europese digitale identiteit (eID). Bert-Jan Ruissen van de SGP heeft tegen dit rapport gestemd. Bert-Jan Ruissen: Hoewel een Europese digitale identiteitsportemonnee op het eerste gezicht makkelijk lijkt, kleven er grote nadelen en onzekerheden aan. Het onlinegebruik van een Europees digitaal identiteitsbewijs brengt grote uitdagingen met zich mee voor de bescherming van de privacy van de gebruiker.

Daarbij heb ik grote zorgen over de toepassingsmogelijkheden van de eID. Zeker als het gaat om het verwerken van gevoelige gegevens zoals die van online betalingen. Waar stopt dit, vraag ik mij af. Kan men bijvoorbeeld in de toekomst alleen nog maar met een digitale euro betalen met de digitale portemonnee?

De Europese Commissie heeft hier wel op gezinspeeld. Dit zou leiden tot massaal toezicht waar ik niet op zit te wachten.

Ik ben dan ook absoluut niet overtuigd dat de eID in de praktijk wel veilig en ethisch verantwoord is. De Nederlandse burger zit niet te wachten op een Europese digitale portemonnee omdat er in Nederland al een goedwerkend systeem bestaat. Wat mij betreft is de eID dus ongewenst.

Bert-Jan Ruissen

Bert-Jan Ruissen (1972) is sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement, als lid van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Hij was lijsttrekker van de SGP bij de Europese verkiezingen 2019. De heer Ruissen was coördinerend beleidsambtenaar landbouw en innovatie op het ministerie van Economische Zaken en fractievoorzitter van de SGP in de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. In het Europees Parlement is de heer Ruissen lid van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling en de commissie visserij.

Twitter: twitter.com/SGPnieuws 
YouTube: youtube.com/SGPnieuws   
Meer informatie: www.eurofractie.sgp.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Auteur: Bert-Jan Ruissen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies