Grote hoeveelheid geretourneerde kleding wordt jaarlijks vernietigd

Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) heeft zojuist mondelinge vragen gesteld naar aanleiding van het bericht in Trouw dat er jaarlijks tot wel 594.000 ton aan kleding wordt vernietigd. Dat komt overeen met wel 3,4 miljard T-shirtjes. Een groot deel hiervan is kleding die retour is verzonden.

Pieter Grinwis heeft hier vandaag zijn ongenoegen over geuit bij de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Hij heeft haar gevraagd om inzichtelijk te maken hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Eerder gaf het kabinet namelijk aan dat 99% van de geretourneerde kleding opnieuw werd verkocht, dat blijkt dus mogelijk heel anders te liggen.

Europees en landelijk inzetten

Grinwis heeft de staatssecretaris opgeroepen om zich in zowel Europees als landelijk verband in te zetten voor wetgeving om het aantal vernietigde kleding serieus terug te dringen, onder andere door het actief tegengaan van (gratis) retourzendingen.

Helft wereldbevolking een nieuw shirtje

Grinwis: “We zouden elk jaar bijna de helft van de mensen op aarde een nieuw shirtje kunnen geven, ware het niet dat het hier in Europa wordt vernietigd. Dat kan toch niet waar zijn. We hebben goed te zorgen voor de schepping. Maar onze manier van produceren en consumeren trekt er een te zware wissel op. Dit kan niet.

Wat is de omvang?

Vorig jaar verzekerde het kabinet ons nog dat we ons geen zorgen hoefde te maken, er zou niks aan het hand zijn. Voordat we iets aan het probleem kunnen doen, moeten we daarom nu eerst weten wat de omvang ervan is en tegelijk moeten we doorpakken op het tegengaan van het verbranden van spiksplinternieuwe kleding”.

Web: www.christenunie.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Auteur: Manuel Voordewind

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies