EU-gezant voor geloofsvrijheid reist mogelijk naar Nigeria

Op verzoek van Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) overweegt de speciale EU-gezant voor vrijheid van geloof naar Nigeria te reizen. Aanleiding is het bloedbad onder 200 christenen op kerstavond vorig jaar. Het voornemen blijkt uit het antwoord van EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell op schriftelijke vragen van de SGP in het Europees Parlement deze week.

De christenen waren het doelwit van de gewelddadige beweging Boko Haram en de plaatselijke Fulani-herders. Circa 200 inwoners van christelijke dorpen vonden de dood, meerdere honderden raakten gewond. In de Nigeriaanse regio Plateau zijn de laatste tijd vaker aanvallen door islamitische extremisten.

Parlement veroordeelde de incidenten scherp

De SGP vroeg eerder al een debat aan in het Europees Parlement over het bloedbad. Dat leidde ertoe dat het parlement de incidenten scherp veroordeelde.

In schriftelijke vragen opperde de partij om de speciale EU-gezant voor geloofsvrijheid naar Nigeria te sturen. Doel is om het aanhoudende geweld tegen christenen in Nigeria te helpen tegengaan.

EU-mensenrechtenstrategie

“Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een prioriteit van de EU-mensenrechtenstrategie voor Nigeria”, antwoordt EU-buitenlandcoordinator Josep Borrell. “De partners ontvangen EU-steun voor werkzaamheden op dit gebied. De speciale gezant van de EU overweegt de komende maanden een bezoek te brengen aan Nigeria.”

De EU financiert er al verschillende acties, ook in de deelstaat Plateau, om de vredesinspanningen te ondersteunen en te werken aan conflict- en capaciteitsbeheer.

Een goede eerste stap

Ruissen vindt het voornemen van de EU-gezant om in Nigeria te spreken “een goede eerste stap”. De speciale EU-gezant voor geloofsvrijheid is de Belgische diplomaat Frans Van Daele. Zijn benoeming kwam er na lang aandringen van oa SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen ondanks verzet van onder andere D66.

Bert-Jan Ruissen

Bert-Jan Ruissen (1972) is sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement, als lid van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Hij was lijsttrekker van de SGP bij de Europese verkiezingen 2019. De heer Ruissen was coördinerend beleidsambtenaar landbouw en innovatie op het ministerie van Economische Zaken en fractievoorzitter van de SGP in de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. In het Europees Parlement is de heer Ruissen lid van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling en de commissie visserij.

Twitter: twitter.com/SGPnieuws 
YouTube: youtube.com/SGPnieuws   
Meer informatie: www.eurofractie.sgp.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Auteur: Bert-Jan Ruissen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies