EU-energieregels zijn te gedetailleerd

De nieuwe EU-plichten tot energiebesparing in gebouwen zijn te gedetailleerd. Niet verstandig, stelde de SGP in het Europees Parlement maandag. Want de voorschriften doorkruisen zo nationale initiatieven.

“Er lopen immers al zeer veel nationale initiatieven. Zo zijn we in Nederland per wijk aan het kijken waar we oplaadpunten voor elektrische auto’s het best kunnen situeren”, zei Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP. “Brusselse dictaten over aantal oplaadpunten per gebouw, zoals die nu worden voorgesteld, helpen daar niet bij. Er is immers geen wijk hetzelfde.”

Eenvoudig

Energiebesparing en daarmee ook isolatie van gebouwen verdient wel alle aandacht, erkende Ruissen. “Iedere bespaarde kilowattuur hoeft immers niet opgewekt te worden. Zo eenvoudig is dat.
“De vraag is echter wel: hoe sturen we hierop? Het pakket dat nu voorligt, zit vol met gedetailleerde EU-voorschriften. Dat is niet verstandig.”

Bindend

Bovendien zet de SGP grote vraagtekens bij de keuze voor juridisch bindende doelen. Het zijn doelen die ook nog eens zeer ambitieus zijn en daarmee niet erg realistisch. “Verduurzaming van onze gebouwen vraagt om een andere aanpak. Een aanpak van onderop en een realistischer tijdpad”, concludeerde Ruissen in het Europees Parlement.

Bert-Jan Ruissen

Bert-Jan Ruissen (1972) is sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement, als lid van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Hij was lijsttrekker van de SGP bij de Europese verkiezingen 2019. De heer Ruissen was coördinerend beleidsambtenaar landbouw en innovatie op het ministerie van Economische Zaken en fractievoorzitter van de SGP in de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. In het Europees Parlement is de heer Ruissen lid van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling en de commissie visserij.

Twitter: twitter.com/SGPnieuws 
YouTube: youtube.com/SGPnieuws   
Meer informatie: www.eurofractie.sgp.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Auteur: Bert-Jan Ruissen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies