Diederik van Dijk: Maak toegang Holocaust­museum gratis

“Maak het kort geleden geopende Nationaal Holocaustmuseum gratis.” Dat zeggen SGP-Kamerlid Diederik van Dijk en SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. De partijen dringen er bij het kabinet op aan om na te laten gaan of en hoe het Holocaustmuseum voor iedere Nederlander gratis kan worden gemaakt.

SGP en SP stellen dat als je iets wil weten over de oorzaken en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, kennis van de systematisch uitgevoerde moord op 6 miljoen Joden onmisbaar is. Dat geldt eveneens voor het antisemitisme en het ontstaan van de staat Israël. In het onderwijs moet er hoe dan ook aandacht zijn en blijven voor de Holocaust. Zoals het een goed streven is middelbare scholieren voor hun 18e kennis te laten maken de democratie door naar de Tweede Kamer te gaan, zou dat ook het geval moeten zijn met een bezoek aan het Holocaustmuseum.

Antisemitisme

Volgens SGP-Kamerlid Van Dijk is het idee om een bezoek aan het Holocaustmuseum gratis te maken hard nodig omdat het antisemitisme weer schrikbarend toeneemt: “Het altijd latente antisemitisme steekt weer hevig de kop op. Wat kun je dan beter doen dan te laten zien tot welke gruwelijkheden dat kan leiden. Het NHM is daarvoor de aangewezen plaats.”

Weten waar we vandaan komen

SP-leider Jimmy Dijk: “Om te bepalen waar we naartoe gaan, moet je weten waar we vandaan komen. Daar is historisch besef voor nodig en dat moeten we zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. Het Holocaustmuseum is dé plek waar we onze jeugd kunnen laten leren over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.”

Kamervragen

Er zijn schriftelijke Kamervragen gesteld door SGP-Kamerleden Chris Stoffer en Diederik van Dijk en SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk aan staatssecretaris Gräper-van Koolwijk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, minister Paul voor Primair en Voortgezet onderwijs en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid.

Holocaustmuseum

Het Nationaal Holocaustmuseum is het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord. Maar ook van redding, overleving en solidariteit. In dit gebouw toont het Nationaal Holocaustmuseum met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s de geschiedenis over de Jodenvervolging in Nederland.  

Hier komen bezoekers te weten hoe de Holocaust heeft kunnen gebeuren, wie de slachtoffers en verantwoordelijken waren – en hoe we kunnen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Authentieke elementen benadrukken de rol van het gebouw tijdens de oorlog, zoals de erfafscheiding waar kinderen uit de Crèche werden overgedragen aan mensen uit het verzet. De plek waar de redding begon.  

Het Nationaal Holocaustmuseum is de plaats waar de slachtoffers worden herdacht en de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu, worden besproken. 

Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier bevindt zich in de oude Jodenbuurt in het hart van Amsterdam en bestaat uit het Joods Museum met het Joods Museum junior, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum. In vier historische locaties op nog geen vierkante kilometer vind je een unieke collectie die de geschiedenis en de rijke Joodse cultuur van 1600 tot nu tot leven brengt. Het Joods Cultureel Kwartier is er voor iedereen, van jong tot oud, die op zoek is naar kennis, plezier, schoonheid, stof tot nadenken, groei en inspiratie. 

Over de SGP

De SGP staat voor politiek bij een open Bijbel. Dat is het fundament van hun werk. Dit wijst richting en stelt grenzen. God heeft de wereld volmaakt geschapen, maar doordat wij ons van Hem afgekeerd hebben, leven we nu in gebrokenheid waar we steeds pijnlijk mee geconfronteerd worden. In de wetenschap dat God regeert, wil de SGP verantwoordelijkheid nemen. Ze willen bijdragen aan een menswaardig leven voor iedereen, elkaar dienen en recht doen aan alle mensen.

Meer informatie: www.sgp.nl
Museum: www.jck.nl
Holocaustmuseum: Bezoeken
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies