Alle records gebroken bij landelijke actie Plant een Bijbel

Met een recordopbrengst sloot Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen) zaterdag 23 maart de tiende editie van de potgrondactie Plant een Bijbel af. De potgrondactie van HVC breekt dit jaar meerdere records: niet alleen het aantal uit te delen Bijbels, maar ook het aantal lokale afhaalpunten, het bedrag aan extra donaties en de hoeveelheid verkochte zakken potgrond zijn hoger dan ooit. 8.400 Bijbels zullen dankzij de actie gedistribueerd worden naar vervolgde christenen in landen als India, China en Afghanistan.

Potgrond kopen, Bijbels doneren

Na tien jaar is de HVC potgrondactie nog steeds een beproefd concept: wie potgrond bestelt, draagt direct bij aan de verspreiding van Bijbels. Voor iedere twee verkochte zakken potgrond kan HVC een Bijbel weggeven aan een christen in de brandhaard van vervolging. 10.639 zakken potgrond vonden zaterdag via lokale afhaalpunten hun weg naar huishoudens in heel Nederland. Dat zijn er 859 meer dan in 2023. Daarnaast werden er extra donaties gedaan, bijna 1,5 keer zoveel als in 2023.

Groeiend netwerk van vrijwilligers

“Het was een hele logistieke operatie, maar het echte werk gaat nu pas beginnen.”  Aan het woord is HVC-vrijwilliger Ferdinand de Landmeter. Hij zette als coördinator van Plant een Bijbel de schouders onder deze succesvolle tiende editie. Complimenten wuift hij weg. Het breken van zo veel records was mogelijk dankzij de samenwerking met een groeiend netwerk van vrijwillige afhaalpunten, 20% meer dan vorig jaar. “God bovenal alle eer! En ik besef: de inspanning die tot nu toe geleverd is, valt in het niet bij de risicovolle distributie die nog volgt voor de veldwerkers in het buitenland.”

Bijbels distribueren naar de vervolgde Kerk

Lokale contactpersonen van HVC trekken de komende maanden in landen als Irak, Pakistan en Bangladesh de dorpen en steden in om de gedoneerde Bijbels naar huiskerken en gelovigen te brengen. Zij overhandigen ze aan mensen die soms al jarenlang om een Bijbel bidden. Veel gelovigen kunnen door armoede zelf geen Bijbel kopen. Weer anderen zijn hun Bijbel verloren tijdens een aanval of omdat ze moesten vluchten. In sommige landen is het bezit van Bijbels streng verboden. Daar worden de Bijbels in het diepste geheim naar de gelovigen toe gesmokkeld.

Informatie: www.stichtinghvc.nl
Auteur: Jisca Deelen / HVC
Foto’s: Cees van der Wal Fotografie

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies