Amir: Bid alstublieft voor Israël, vooral in de komende dagen

Shalom uit de weelderige Jezreelvallei! Als ik vanuit mijn huis naar de uitgestrekte vlakten onder mij kijk, is het moeilijk te geloven dat mijn land in oorlog is. Het is prachtig, sereen, pastoraal – totdat een straaljager van de Israëlische luchtmacht laag over mijn hoofd vliegt en landt op de nabijgelegen luchtmachtbasis. Aan de ene kant is er een prachtige kleurrijke overvloed die het land vult. Aan de andere kant is er oorlog. Dat is al duizenden jaren de realiteit voor Israël.

Door de unieke aard van deze natie blijven de gevechten echter niet beperkt tot het fysieke. Ja, er is de oorlog in Gaza, de voortdurende schermutselingen met Libanon en Syrië, en het indirecte conflict met Iran via zijn gevolmachtigden, dat soms, zoals vorige week, heel direct wordt. Deze actie van bloed en bommen haalt de krantenkoppen, leidt tot protesten, zorgt ervoor dat de Verenigde Naties domme resoluties aannemen en wordt omgezet in politiek voer voor de komende verkiezingen.

En het is goed dat dit gewelddadige conflict de aandacht krijgt die het verdient. Aan beide zijden van de gevechtslinies gaan levens verloren en het humanitaire leed is groot als gevolg van de minachting die Hamas voelt voor zijn eigen volk, dat burgers gebruikt als menselijk schild en ziekenhuizen en scholen verandert in militaire bases.

Een geestelijke strijd

De andere oorlog begon echter niet op 7 oktober. Het is waar dat deze sindsdien is verhevigd, maar het is een strijd die al gaande is sinds de vroege kerk. Dit is een geestelijke strijd om de legitimiteit van het Joodse volk en, sinds 1948, de staat Israël. Het is verbazingwekkend hoeveel christenen geloven dat God klaar is met de Joden. Of het nu komt door hun afgodische verleden dat leidde tot hun ballingschap of omdat een groep van hen 2000 jaar geleden verantwoordelijk was voor de kruisiging van Jezus, ze hebben het gevoel dat God eindelijk genoeg heeft van dat opstandige volk en hen aan de kant heeft gezet ten gunste van de kerk. En nogmaals, dit is niets nieuws. De hele reden waarom Paulus Romeinen 9-11 schreef was om precies deze misvatting aan te pakken. Het is ook de reden waarom ik een aantal jaren geleden het boek ‘Gods meesterplan Israel en de Gemeente’ schreef.

De Heer heeft een toekomstplan voor Israël

Elke woensdagochtend komt de staf van Behold Israel bijeen voor een Zoomgesprek vanuit hun verschillende locaties over de hele wereld. Gisteren maakte ik van de gelegenheid gebruik om hen eraan te herinneren dat we ons in de frontlinies van een serieuze strijd bevinden. We voeren geen oorlog in Gaza of in het noorden. We voeren de geestelijke strijd die de vijand al sinds mensenheugenis tegen God en Zijn uitverkoren volk voert. Ik nodig je uit om je bij ons aan te sluiten in deze strijd. Investeer tijd om te leren hoe we er zeker van kunnen zijn dat, net zoals een vader zijn kinderen nooit in de steek zal laten, onze God de mensen die Hij liefheeft nooit zal afwijzen – verwijzend naar zowel het heilige volk Israël (Deuteronomium 7:6) als het heilige volk van de kerk (1 Petrus 2:9).

Neem dan, gewapend met deze kennis, de kansen die God biedt om de mensen om je heen te laten weten dat God inderdaad Zijn volk, de Joden, heeft teruggebracht naar het beloofde land, precies zoals Hij in Ezechiël 36-37 zei dat Hij zou doen, door hen als natie te herstellen. En ja, de Heer heeft een toekomstplan voor Israël dat een massale opwekking zal omvatten (Romeinen 11:25-29) en een verzoening met Degene die zij doorstoken hebben (Zacharia 12:10).

Onze God is trouw en we moeten niet toestaan dat de vijand het karakter van onze Heer besmeurt door te zeggen dat Zijn eeuwige liefde slechts tijdelijk is en dat Zijn beloften afhankelijk zijn van ons gedrag.

Jeremia 31:3-4,6

Van verre tijden af is de HEERE aan mij verschenen: Met eeuwige liefde heb Ik u liefgehad,
daarom heb Ik u getrokken met goedertierenheid. Ik zal u weer bouwen en u zult gebouwd worden, maagd Israël. Opnieuw zult u zich tooien met uw tamboerijnen, opnieuw zult u uittrekken in een reidans van vrolijke mensen. – Want er zal een dag zijn dat de wachters zullen roepen op het bergland van Efraïm: Sta op, laten wij opgaan naar Sion, naar de HEERE, onze God!

Israël

De IDF is dit weekend in hoogste staat van paraatheid vanwege een samenloop van gebeurtenissen op vrijdag. 1) Het is de laatste vrijdag van de Ramadan. 2) Het is Lailat al-Qadr (“Nacht van de Macht”), waarin de nacht wordt gevierd waarin de Koran werd gegeven. 3) Het is Irans Qudsdag (“Dag van Jeruzalem”) een eenmalige steunbetuiging aan de Palestijnen. 4) Iran heeft al gezworen de aanval op Damascus te wreken, zoals hieronder beschreven. Elk afzonderlijk is genoeg excuus voor een terreuraanval. Samen vormen ze een onheilspellende waarschuwing. De commandant van de militaire inlichtingendienst van de Israël Defense Force (IDF) zei vandaag: “We zijn er niet van overtuigd dat het ergste achter de rug is. We gaan een aantal zeer beladen en gecompliceerde dagen tegemoet.” Na de afschuwelijke gebeurtenissen van 7 oktober zien we nu in dat we geen enkel risico meer kunnen nemen. We laten ons nooit meer verrassen!

Premier Benjamin Netanyahu

Het was een moeilijke week voor premier Benjamin Netanyahu op twee fronten. Ten eerste lag hij zondag in het Hadassah Ziekenhuis Ein Kerem in Jeruzalem, waar hij werd geopereerd aan een hernia. De operatie verliep goed en hij werd dinsdag naar huis gebacht. Ten tweede liep een vierdaagse demonstratie tegen zijn regering op de derde avond uit op een kleine rel toen de verzamelden probeerden door de barricades van de politie naar het huis van de premier te breken. De emotie van het moment werd versterkt door de aanwezigheid van enkele familieleden van de gegijzelden. Een grote meerderheid van de Israëli’s is sterk verenigd tegen de gemeenschappelijke vijand Hamas. Deze demonstranten vormen echter een zeer vocale minderheid die zwaar gefinancierd wordt door externe bronnen die op zoek zijn naar meer plooibaar leiderschap in Israël.

Hezbollah

Het IDF Home Front Command bereidt zich voor op een mediacampagne om de Israëliërs voor te bereiden op een oorlog tegen Hezbollah. De terreurgroep heeft minstens 100.000 strijders in dienst, velen met gevechtservaring uit de Syrische burgeroorlog, en er wordt verwacht dat ze tot 5000 raketten per dag op Israël zullen afvuren. De regering legt enorme noodvoorraden aan van brandstof, voedsel en medische apparatuur en versterkt het elektriciteitsnet. De Bank van Israël heeft kleinere banken verteld dat ze zich moeten voorbereiden op een grote vraag naar contant geld in het geval van een run op valuta. Het is verbazingwekkend dat ondanks deze sombere voorspellingen de Israëlische aandelenmarkt de afgelopen weken zo hoog is gestegen als ooit tevoren.

Drone

Een UAV heeft een Israëlische marinebasis in Eilat getroffen, waarbij een gebouw werd beschadigd maar geen gewonden vielen. De drone, die blijkbaar werd afgevuurd door het Islamitisch Verzet van Irak, vloog door het Jordaanse luchtruim en langs de Israëlische verdediging voordat hij de basis raakte.

Libanon en Syrië

Onder de talrijke Israëlische luchtaanvallen op Libanon en Syrië, is er één die er met kop en schouders bovenuit steekt. Op maandag vuurden zes F-35 vliegtuigen meer dan 20 raketten af op de woningen naast de Iraanse ambassade in Damascus. Onder de 16 doden waren acht Iraniërs. Onder de slachtoffers was Gen. Mohammed Reza Zahedi, commandant van de elite Quds Force van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), die verantwoordelijk was voor alle zendingen van wapens en precieze munitie naar Hezbollah in Libanon.

Deze chirurgische aanval, die de nabijgelegen Franse ambassade ongemoeid liet, veroorzaakte een schokgolf door het hele Midden-Oosten. Op dinsdag beloofden zowel Iran als Hezbollah zware vergeldingsmaatregelen in de komende 48 uur. Ik, en de meeste van mijn Israëlische medeburgers, zullen beter slapen zodra die periode voorbij is. Als je meer wilt weten over de aanval, bekijk dan mijn tien minuten durende Breaking News Update van maandag of mijn uur durende “Q&A with Amir Tsarfati: Israel-Hamas War” van dinsdag, waarin ik 28 vragen beantwoord van kijkers van de livestream. Deze laatste geeft je veel diepgaande informatie die je niet zult horen van je mainstream mediabronnen.

Vrijdag kreeg Hezbollah een nieuwe klap te verwerken toen een van haar hoogste commandanten, Brig.Gen. Ahmad Jawad Shahimi, werd gedood in een Israëlische luchtaanval in de buurt van Aleppo, Syrië. Shahimi was verantwoordelijk voor de coördinatie van wapensmokkel tussen Syrië en Hezbollah.

Gaza

Het gevecht in het Shifa ziekenhuis in Gaza City is voorbij. Er werden meer dan 900 verdachten gevonden, van wie 513 leden van Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Veel wapens werden in beslag genomen en infrastructuur werd vernietigd. De strijd in Khan Yunis gaat door en begin deze week heeft de Israëlische luchtmacht meer dan 25 terroristische doelen aangevallen, waaronder opslagplaatsen voor militaire uitrusting en andere infrastructuur.

World Central Kitchen

Tragisch genoeg werden zeven medewerkers van de World Central Kitchen (WCK), een humanitaire hulpgroep, per ongeluk gedood door een Israëlische luchtaanval. Premier Netanyahu verontschuldigde zich snel voor het incident en voegde eraan toe: “Dit gebeurt in een oorlog. We voeren een grondig onderzoek uit en staan in contact met de regeringen. We zullen er alles aan doen om herhaling te voorkomen.” De premier heeft gelijk. In oorlog zijn er tragische ongelukken. We leven mee met de families van degenen die het leven lieten.

VS

De afgelopen week kwamen er voor de verandering wat bemoedigende woorden uit Washington. Ten eerste vertelde John Kirby, communicatieadviseur voor de nationale veiligheid van het Witte Huis, dinsdag op een persconferentie dat de Amerikaanse regering geen “incidenten heeft gevonden waarbij de Israëli’s het internationaal humanitair recht hebben geschonden”. Hoewel het geen bevestiging is, is het tenminste geen kritiek. Een dag eerder beweerden Amerikaanse en Israëlische functionarissen na gezamenlijke virtuele besprekingen dat ze het eens waren over hun gedeelde doelstelling “om Hamas in Rafah verslagen te zien worden”. Waar ze van mening verschillen is dat de regering Biden plannen wil om alle niet-strijders te verplaatsen voordat er een aanval plaatsvindt. Israël heeft gezegd dat het de kwestie in overweging zal nemen.

Turkije

Er zijn bepaalde verhalen waarvan ik denk dat mensen in het Westen naar adem snakken en verbaasd hun hoofd schudden, terwijl wij mensen uit het Midden-Oosten gewoon knikken en zeggen: “Ja, dat is business as usual.” Vorige week vergeleek de Turkse president Erdogan de premier en het kabinet van Israël met moderne nazi’s en zei dat hij Netanyahu “naar Allah zou sturen”. Deze week reikt Erdogan Israël de hand in de hoop de betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren. Wat is er veranderd? De partij van de Turkse president werd verslagen in de verkiezingen en de seculiere oppositiepartij behaalde grote overwinningen in veel grote steden.

Als het je cynisch in de oren klinkt dat ik Erdogans kritiek op Netanyahu bestempel als politieke praat, dan geloof je misschien de Turkse plaatsvervangend ambassadeur in Israël. Hij zei: “Erdogans harde retoriek tegen Israël komt voort uit Erdogans politieke overwegingen bij de lokale verkiezingen in Turkije.” Interpretatie – “De president had zijn partij nodig om het goed te doen, dus gooide hij jullie Joden onder de bus. Maar nu de verkiezingen voorbij zijn, laten we vrienden zijn.” Het is zo typisch, maar we moeten wel wat krediet geven. Politici over de hele wereld doen precies hetzelfde. Alleen wij mensen uit het Midden-Oosten hebben het lef om het ronduit toe te geven.

Noord-Korea

Kim Jong-un heeft een nieuw speeltje. Dinsdag hield de gerespecteerde kameraad toezicht op de lancering van Noord-Korea’s Huasong-16B hypersonische ballistische raket voor de middellange afstand. Hopelijk gaat de kluizenaarleider er voorzichtig mee om, zodat hij niet per ongeluk iemands oog eruit schiet.

Taiwan

Gisteren werd Taiwan opgeschrikt door de grootste aardbeving in een kwart eeuw. De aardbeving had een kracht van 7,2 magnitude, doodde negen mensen en verwondde er meer dan 900. Minstens 50 anderen worden vermist. Veel gebouwen in de stad Hualien aan de oostkust liepen grote schade op.

Wat is er aan de hand in het Midden-Oosten en hoe houdt dit verband met de oorlog in Ezechiël? Kijk voor antwoorden naar de première van mijn onderricht “Who Really Controls the Middle East” op vrijdag 5 april om 12:00 PM PDT. Deze boodschap is nog nooit zo relevant geweest als vandaag.

Gebed

Bid alstublieft voor Israël, vooral in de komende dagen. De dreigingen zijn reëel en we staan allemaal op scherp. Hoewel ik vrede heb in de wetenschap dat God uiteindelijk de controle heeft, ben ik ook een echtgenoot en een vader, en ik heb mijn familie om over te waken – zowel degenen thuis als degenen die in het leger dienen. Dank jullie wel voor jullie trouw, jullie liefde, jullie steun en jullie bemoediging tijdens deze moeilijke dagen.

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze tekst is vertaald vanuit de nieuwsbrief van Amir van donderdag 4 april 2024.

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies