Amerikaan schrijft boek over Corrie ten Boom

Corrie ten Boom is één van de Nederlanders die net als Anne van der Bijl in het buitenland een grotere bekendheid verkreeg dan in ons eigen land. Ze schreef boeken die in veel talen zijn vertaald en gaf wereldwijd lezingen. Buitenlandse toeristen zoeken de Haarlemse horlogezaak in de Barteljorisstraat op waar de familie Ten Boom in WOII vele onderduikers verborg. Onlangs is de Nederlandse vertaling ‘De dochter van de horlogemaker’ verschenen van het boek dat de Amerikaanse auteur Larry Loftis in 2023 schreef.

Larry Loftis heeft diverse thrillers op zijn naam staan. Deze gaan vooral over waargebeurde verhalen. Hij is lid van een grote gereformeerde kerk in Florida en hoorde als kind over Corrie ten Boom. Zij stierf in 1983. In 1971 bracht ze samen met het Amerikaanse schrijversechtpaar John en Elizabeth Sherrill een boek over haar leven uit dat ‘The Hiding Place’ heet. In Nederland verscheen het ook met als titel ‘De Schuilplaats’. Later hoorde Loftis opnieuw over Ten Boom en het verhaal liet hem niet los. Wat hem vooral fascineerde was dat ze in staat was om na WOII haar vijanden te vergeven. “Na de oorlog vergaf ze de man die haar verraden had en de Duitse kampbewaker die haar wreed behandelde. Ze stopte nooit met liefhebben. Dat vind ik ongelooflijk”, zei hij in een videogesprek. Over enkele jaren zal Ten Booms verhaal ook als film te zien zijn. Loftis sloot een deal met een producent in Hollywood. Dit is niet de eerste film over Corries leven. In 1975 is het boek ‘De schuilplaats’ ook verfilmd.

Bonhoeffer

Loftis citeert de Duitse theoloog, kerkleider en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer op één van de eerste bladzijden van zijn boek. Bonhoeffer moest zijn verzet met de dood bekopen. “Laat angst en aarzeling los. Ga naar buiten waar de storm woedt van de tijden, slechts gedragen door Gods gebod en je geloof. Dan zal de vrijheid je geest juichend ontvangen.” Loftis haalt in ‘De dochter van de horlogemaker’ ook woorden van Anne Frank uit haar dagboek aan. Ook besteedt hij aandacht aan het dagboek van de eerste onderduiker in Ten Booms huis: Hans Poley. Het fascineert Loftis dat deze onderduiker in ‘De Schuilplaats’ niet wordt genoemd.  

Wilhelmus

Het verhaal uit Loftis’ boek over Corries neef Peter die in de gevangenis meer leert over een persoonlijk geloof maakt indruk. Hij is organist in de kerk  van familie Ten Boom en wordt gevangen genomen als hij het Wilhelmus speelt na een kerkdienst. In de gevangenis krijgt hij een pakket met schone kleren, een zakdoek, stukje zeep en een Nieuwe Testament van thuis. Hij is blij wat te lezen te hebben en tot zijn verbazing komt het geschrift tot leven. “Opeens las ik het als een persoonlijke, aan mij gerichte brief”, schrijft hij later. Hij ging bidden en voelt zich vrij met een soort van vreugde. “De omstandigheden maakten me niet meer boos. Ik was naar de gevangenis gegaan om Christus te vinden, een trouwe vriend.”
Indrukwekkend is ook het hoofdstuk over het verhoor in de Scheveningse gevangenis met de Duitse luitenant Hans Rahms die graag meer wil weten over het christelijk geloof dat zo’n belangrijke rol speelt in het leven van de familie Ten Boom.

Museum

‘De dochter van de horlogemaker’ stopt niet bij het eindigen van WOII. Loftis vertelt ook hoe het met de personen uit het verhaal verder ging na de oorlog. In het boek staat ook foto’s van de overlevenden die terugkeerden naar de horlogezaak aan de Barteljorisstraat in Haarlem waar nu het Corrie ten Boom museum gevestigd is.
Link: www.corrietenboom.com

‘De dochter van de horlogemaker’, Larry Loftis, vertaling: Irene Goes, Meulenhoff Boekerij, Amsterdam, 2024, 336 blz’s, 21,99 euro. ISBN 9789049203375
Ook verkrijgbaar als e-book
Bestellen: Boekerij.nl

Auteur: Rosanne de Boer
Beeld: Videostill Youtube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies