Omega project: Verschuilen, verwateren of toch verdiepen?

Als christenen leven we in dynamische tijd en wat gister vanzelfsprekend was, is vandaag foute boel. Er is een groeiende kloof tussen de geseculariseerde wereld en de kerk. Dat creëert een ongemakkelijk gevoel. Maar dit spanningsveld is van alle tijden en steeds weer opnieuw te ontdekken wat hierop ons antwoord is. We kijken samen naar een aantal verschillende perspectieven.

Verschuilen

Verschuilen: je geloof vooral benaderen als een persoonlijke aangelegenheid. Je houdt vast aan de waarheid maar je spreekt er niet met anderen over. En je weet niet hoe je zonder gêne zou kunnen beweren dat wat jij gelooft de waarheid is. Je wilt iedereen in zijn waarde laten en hebt moeite met christenen die stellig zijn en de waarheid in pacht lijken te hebben.

Verwateren

Verwateren: je vindt het belangrijk om open te staan voor andere opvattingen. Inclusiviteit is voor jou een belangrijke waarde en je zult niet gauw jouw mening tegenover die van een ander plaatsen. Je weet ook niet zeker of je het geloof zoals je dat hebt meegekregen, in deze tijd nog wel relevant is. En je hebt eigenlijk meer vragen dan antwoorden. Je relativeert het idee dat Jezus de weg, de waarheid en het leven is.

Verdiepen

Verdiepen: je beseft dat alle veranderingen van deze tijd je bevragen op wat je gelooft. Je kunt niet stil blijven staan bij de basics. Het leven in Gods Koninkrijk is een weg waarop je steeds weer nieuwe dingen ontdekt. Dat houdt in dat je de worsteling met lastige vragen niet vermijdt. Verdiepen heeft met je wortels te maken. Naarmate die dieper gaan, groeit je karakter en je vrijmoedigheid.

Verdiepen is een hele uitdaging. Dat heeft te maken met de aard van Gods Koninkrijk: het is een invasie van de hemel op aarde. Tussen Pinksteren en de komst van Jezus leven we in een spannende tussenfase. Het christelijk geloof is meer dan een ideologie waar je wel of niet achter staat. Het is meer dan een moraal die je vertelt hoe je moet leven. Het evangelie is een zaak van leven en dood.

Gods Koninkrijk plaatst ons in het spanningsveld van het natuurlijke en geestelijke, de realiteit van Gods kracht in en door ons heen. Het spanningsveld van waarheid en genade, God die van iedereen houdt maar niet alles oké vindt. Het spanningsveld van wat nu zichtbaar is en nog niet, God die nu al ingrijpt maar nog niet alles herstelt. En ga zo maar door. Gods Koninkrijk zit vol ogenschijnlijke tegenstellingen, die je leven op spanning zetten.

Het Omega project

Het Omega project heeft een 7-delige cursus ontwikkeld die gaat over al dit soort ogenschijnlijke tegenstellingen. De cursus is voor kleine groepen en gemakkelijk online te volgen. Elke aflevering bestaat uit een persoonlijk verhaal, een tutorial, een sketch en een aantal opdrachten voor een inspirerende avond.

Wil je meer weten? Ga naar hetomegaproject.nl
Auteur: Johan Vink, schrijver, spreker en initiator van het Omega project.
Beeld: Omega Connect.

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies