Forse groei van vrijwilligers bij stichting Present 

In 2023 hebben 52.777 mensen zich via Stichting Present ingezet voor 83.217 mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit betekent een flinke stijging ten opzichte van 2022, toen het ging om 44.930 vrijwilligers en 63.363 hulpontvangers. Het afgelopen jaar werd een recordaantal uren vrijwillige inzet geleverd. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor die Present uitvoert. 

In totaal hebben vrijwilligers zich afgelopen jaar 220.833 uur ingezet in 15.030 projecten. Al jaren stijgt het aantal mensen dat zich via Present inzet. In 2003 werd de eerste stichting opgericht in Zwolle, inmiddels zijn er 73 stichtingen actief door het hele land. In samenwerking met de reguliere hulpverlening koppelt Present groepen vrijwilligers aan mensen met een ontoereikende gezondheid, financiële middelen en eigen sociale netwerken. Vrijwilligers knappen bijvoorbeeld het huis of de tuin op van mensen die hier zelf niet toe in staat zijn of ze helpen mee bij activiteiten voor ouderen in een verzorgingshuis.  

Groei aantal bedrijven

De laatste tijd groeit het aantal bedrijven dat hun medewerkers via Present een dagdeel vrijwilligerswerk laat doen. Ook het aandeel van jongeren in Present-projecten stijgt. Zij kunnen via het Maatschappelijke Diensttijd-programma Jong Present werken aan hun eigen ontwikkeling en zich inzetten voor de maatschappij.   

Sociale samenhang en welzijn

“Wij zien dat veel mensen bereid zijn wat te doen voor een ander. Dit blijkt ook uit het deze week verschenen CBS-rapport Sociale samenhang en welzijn. Vaak willen mensen zich niet voor langere tijd binden of weten ze niet wie in hun omgeving hulp kan gebruiken. Present vervult een brugfunctie tussen deze mensen en hulpvragers”, aldus Johannes de Vries, directeur Present Nederland.   

Een beweging in gang zetten

Ongeveer de helft van de vrijwilligers ging in 2023 voor het eerst via Present aan de slag. “Dat is een mooi percentage. Wat we graag willen is een beweging in gang zetten van mensen die het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. Je inzetten via Present kan hiervoor een opstapje zijn.”  

 Elk jaar verzamelt Present Nederland informatie van de aangesloten stichtingen op het gebied van onder meer vrijwilligers, projecten en financiën. Deze gegevens worden gepresenteerd in de PresentScan.  

Over Present  

Stichting Present is een snel gegroeid lokaal burgerinitiatief dat inmiddels bestaat uit een netwerk van 73 lokale stichtingen door heel Nederland. Present werkt aanbodgericht met groepen mensen. De kennis en kunde van deze deelnemers zijn het vertrekpunt. Dit aanbod koppelt Present aan de hulpvraag van mensen die dit goed kunnen gebruiken. Waardevol hierbij is dat er ontmoetingen plaatsvinden tussen mensen die elkaar anders niet zo snel zouden tegenkomen. 

Auteur: Esther Verhoeven
Beeld Stichting Present
Web: www.presentnederland.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies