Conferentie in de Basiliek: Veilige Kerk – een hoopvol perspectief

Stichting Veilige Kerk start met de uitvoering van een projectplan om in de komende anderhalf jaar een belangrijke stap vooruit te zetten om seksueel grensoverschrijdend gedrag in kerken te voorkomen. Met subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt onder meer een landelijke conferentie georganiseerd en kon voor deze periode een programmamanager worden aangesteld. 

Het ministerie heeft de subsidie van 186.000 euro toegekend om het projectplan uit te voeren. Het programma heeft als doel om ‘veilige kerken’ te creëren en preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag in kerken duurzaam te borgen. Door de subsidie kan Veilige Kerk preventiematerialen, zoals het stappenplan, verrijken met videomateriaal, nieuwe trainingen ontwikkelen en bijeenkomsten voor kerkleiders organiseren.

Programmamanager van start

Onlangs is Marco van der Straten parttime aangesteld als programmamanager om het projectplan uit te voeren, samen met de medewerkers van deelnemende meldpunten SMPR, Meldpunt Misbruik en Stichting Evangelisch Meldpunt. Marco: “Als er érgens een veilige plek zou moeten zijn, dan toch zeker in de kerk. Helaas weten we dat het ook zo anders kan zijn. Daarom ben ik onder de indruk van de initiatieven van stichting Veilige Kerk. Elke stap om kerken, gemeentewerk en gezinnen een veiliger plek te maken is van belang. Het is mooi om dit werk – in samenwerking met iedereen die betrokken is – in de komende anderhalf jaar verder te brengen.”

Landelijke conferentie Basiliek

Een belangrijk onderdeel van het programma is de organisatie van een landelijke conferentie op dinsdag 12 november 2024 in de Basiliek Veenendaal. Onder het thema ‘Veilige Kerk – een hoopvol perspectief’ wil de organisatie samen met kerkleiders en christelijke organisatie een stap vooruit te zetten om misbruik in kerken en betrokken gezinnen te voorkomen.

Auteur: Marco van der Straten
Web: www.veiligekerk.nl
Nieuwsbrief: Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies