Van een levendige handel naar een levende kerk

Ken jij de zogenaamde zijderoute? Deze route is al sinds de klassieke oudheid de belangrijkste verbinding tussen Oost-Azië en het Midden-Oosten. Via dit enorme netwerk van wegen werd eeuwenlang een levendige handel gevoerd tussen allerlei volken. En nog belangrijker: via deze route vond het evangelie ingang in dit enorme gebied.

Rond de middeleeuwen was er een grote, levende kerk ontstaan in Azië. Veel mensen kwamen tot geloof. Kijk je nu naar (Centraal-)Azië dan zie je een heel ander plaatje. Van het christelijk geloof uit de middeleeuwen is weinig tot niets over. Dat heeft verschillende oorzaken. Veel christenen stierven als gevolg van talloze oorlogen en de pest. De eens zo levendige kerk verdween. De islam, het boeddhisme en andere godsdiensten kwamen hiervoor in de plaats. In de eeuwen daarna speelde de christelijke kerk geen noemenswaardige rol meer in Centraal-Azië, maar dat veranderde aan het eind van de twintigste eeuw.      

Niet langer onbereikbaar

In de jaren negentig van de vorige eeuw viel de Sovjet-Unie uiteen. De landen die lange tijd onbereikbaar waren, werden opeens weer toegankelijk voor reizigers. Opnieuw kon het evangelie verspreid worden via de zijderoute. Om die reden werd in 1987 People International Nederland opgericht. De organisatie zendt zendingswerkers uit naar onbereikte volken in Centraal-Azië. Zo makkelijk als vroeger gaat de verspreiding van het evangelie helaas niet meer. De huidige overheden en godsdiensten bemoeilijken de evangelieverspreiding enorm. Toch kiezen steeds meer Centraal-Aziatische mensen ervoor om Jezus te volgen.

Onderzoek: Waarom Jezus volgen?

Waarom kiezen mensen aan die weerbarstige zijderoute er in de 21e eeuw voor om Jezus te volgen? Professor J. Reimer van de World Evangelical Alliance deed er onderzoek naar. Hieronder lees je een greep uit de reacties van lokale christenen:

  • ‘God, de Almachtige en Jezus, onze Redder spreken tot ons in de taal van ons hart. Jezus verschijnt aan ons in dromen en spreekt in onze eigen taal. Uit zijn woorden spreekt een diepe bewogenheid en liefde voor ons. Hij vertroost onze harten en nodigt ons uit om te vertrouwen op zijn liefde en kracht.’
  • ‘Wij worden met veel economische en politieke uitdagingen geconfronteerd. Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie liet een grote leegte achter. De islam kan die leegte niet vullen.’
  • ‘Mijn leven veranderde compleet de dag dat ik mijn leven aan Jezus gaf. Ik werd altijd gekweld door minderwaardigheidsgevoelens. Nu geeft Jezus mij waarde en een leven in volheid. Mijn familie is verwonderd over de verandering in mijn leven.’

De kerk herleeft!

In Centraal-Azië komen steeds meer mensen tot geloof. De kerk herleeft! Vaak moeten christenen in deze regio een hoge prijs voor hun geloof betalen. Toch schrikt het de nieuw-gelovigen niet af. Sterker nog, ze voelen een grote urgentie om hun geloof te delen: ‘Jezus komt spoedig. Meer mensen moeten de kans krijgen om Hem te leren kennen.’ Deel jij hun verlangen?

Over People International

People International wil onbereikte volken in Centraal-Azië bereiken met het evangelie door middel van onder andere gemeenteontwikkeling, sociaal-maatschappelijke en medische hulpverlening, gebed en vluchtelingenhulp.

‘Meer mensen moeten Jezus leren kennen’

Deel jij dat verlangen en wil je hieraan bijdragen op een manier die bij jou past? Kijk op de website van People International voor verschillende mogelijkheden.

Auteur en foto: People International
Meer informatie: www.peopleinternational.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies