Liza startte met Zij Lacht: Samen de Bijbel openen en toepassen in ons leven

Liza startte Zij Lacht: Samen de Bijbel openen en toepassen in ons leven

Liza Kruit-de Jonge startte in 2016 het Bijbelplatform Zij Lacht. Deze snelgroeiend beweging voor vrouwen, ging vanaf 1 april 2023 samenwerken met het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). ‘Ik zie ernaar uit om onze krachten te bundelen en nog meer mensen te helpen om de Bijbel te openen en toe te passen in hun leven’, zegt oprichtster Liza Kruit-de Jonge. ChristelijkNieuws sprak met haar.

Hoe is Zij Lacht ontstaan?

Ik ben met Zij Lacht begonnen nadat ik zelf tot ‘levend geloof’ kwam. fanatiek probeerde ik mijn Bijbel te lezen, maar ik vond het moeilijk om dat vol te houden. In die tijd ontdekte ik veel Amerikaanse platforms waar gemeenschappen van vrouwen met elkaar de Bijbel lazen: steeds een ander Bijbelboek met veel extra achtergrondinformatie, commentaren en ervaringen van ‘gewone’ vrouwen. Fantastisch vond ik dat!

Nadat ik het een tijdje volgde, besloot ik dat we in Nederland ook zo’n platform moesten hebben voor vrouwen.

Nadat ik het een tijdje volgde, besloot ik dat we in Nederland ook zo’n platform moesten hebben voor vrouwen. Ik verzamelde een team van vrouwen die ditzelfde verlangen hadden en met elkaar schreven we dagelijkse overdenkingen. Ik studeerde destijds communicatie en maakte zelf een website en schreef een communicatieplan. Zij Lacht groeide al snel uit tot een grote website met maandelijks honderdduizenden bezoekers.

Waarom heb je gekozen voor deze naam?

De naam komt niet van Sarah die lachte, zoals veel mensen vermoeden, maar uit Spreuken 31:25. Kracht en glorie zijn haar kleding en zij lacht de komende dag toe, staat daar. Het hoofdstuk is een loflied op de vrouw, en werkt toe naar het bekende slot: een vrouw met ontzag voor de HEER moet worden geprezen. Ontzag voor de HEER groeit door het lezen van de Bijbel, geloven wij.

Wat doen jullie precies bij Zij Lacht?

Bij Zij Lacht helpen we vrouwen in Nederland en Vlaanderen om de Bijbel te lezen, begrijpen en leven. Dat doen we op verschillende manieren: elke dag staat er een korte, Bijbelse overdenking op onze website, we maken Bijbelleesplannen, online cursussen, dagboeken, boeken en natuurlijk Bijbels. Tot slot organiseren we evenementen, onlangs organiseerden we bijvoorbeeld onze eerste Outreach. Met zeventig vrouwen gingen we die dag naar Amsterdam om daar Bijbels uit te delen aan vrouwen.

Wat is jouw persoonlijke doel hierin?

Het is mijn persoonlijke doel om mensen te helpen om liefde voor de Bijbel en voor God te krijgen. Ik houd veel van de Bijbel en hoop die liefde over te kunnen dragen aan anderen via Zij Lacht.

Waarom ga je samenwerken met het NBG?

Ik heb Zij Lacht overgedragen aan het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap omdat ik de verantwoordelijkheid voor het groeiende platform niet meer in mijn eentje wilde dragen. In de zoektocht naar een geschikte partner, dacht ik al snel aan het NBG. Ik zie in hen een prachtige club met allereerst mijn gedeelde liefde voor de Bijbel en daarnaast een stabiele organisatie met rijke geschiedenis en een getalenteerd en gedreven team dat in staat is om Zij Lacht nog verder te laten groeien.

Krijg je ook reacties?

Zeker, hier kun je een reactie lezen van een van de vrouwen die meedeed aan onze outreach van vorige maand:

‘In het begin was ik alleen maar bezig met argumenten verzinnen waarom mensen niet met mij zouden willen praten, maar op een gegeven moment dacht ik: ‘Oké, en nu kappen, go for it!’ Na een aantal gesprekken stond ik even stil en zei God tegen mij: ‘Ga terug naar de boom’. Ik wist meteen welke boom dit was. Er stonden toeristen foto’s te maken van een mooie gevel, maar één vrouw stond in haar eentje een foto te maken van die boom. Ik knoopte een gesprekje aan en deze vrouw was verlangend naar informatie over God en de waarheid. Wat zo bijzonder was: Ik had in de Bijbel de tekst uit Johannes 14:6 opgeschreven: ‘Jezus is de weg, de waarheid en het leven.’ Tranen sprongen in haar ogen toen ik de weggeef-Bijbel aan haar gaf. Ik was geraakt doordat God mij als ‘simpele ziel’ wilde gebruiken.’

Tranen sprongen in haar ogen toen ik de weggeef-Bijbel aan haar gaf. En ik was geraakt doordat God mij als ‘simpele ziel’ wilde gebruiken.

Hoe kunnen onze lezers meedoen met Zij Lacht?

Je kunt Zij Lacht volgen via Instagram, Pinterest en Facebook: @zijlacht, of online via zijlacht.nl. Elke dag om 06.00 uur staat er een (gratis) Bijbelse overdenking voor je klaar.

Auteur: Redactie ChristelijkNieuws.nl / Liza Kruit-de Jonge
Website: www.zijlacht.nl
Foto: Inge Kooiman Fotografie
Instagram: ZijLacht
Facebook: ZijLacht

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies