Album met nummers uit de oude Youth for Christ zangbundel

Sjoerd Bin is muzikant en zanger. Bijzonder goede herinneringen heeft hij aan de Youth For Christ zangbundel van zijn ouders uit de jaren ’60. Hieruit heeft hij oude spirituals en gospels verzameld en deze op zijn eigen manier bewerkt. Sjoerd speelt ze op gitaar en banjo in een mix van sferische country en folk. Christelijknieuws vroeg Sjoerd wat meer over zijn werk en leven te vertellen. Lees zijn verhaal hieronder.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Sjoerd Bin uit Middelburg. 36 jaar, getrouwd en twee kinderen. Een heerlijk en fijn gezinnetje dus. Opgegroeid in Goes, op vele plekken gewoond, maar weer teruggekeerd naar Zeeland. Naast dat ik intensief muziek maak werk ik voor het Leger des Heils als coördinator van een inloop/steunpunt en Noodopvang.

Hoe is jouw muzikale loopbaan ontstaan?

Mijn vader is groot muziekliefhebber (van klassiek, maar ook bijv. pink floyd, genesis, supertramp etc) en speelde veel muziek. Zodoende ben ik tussen de muziek en instrumenten opgegroeid. Het is dus met de paplepel ingegoten. Ik vraag me wel eens af of er een andere optie was dan dat ik muziek zou gaan maken. Ik ben ergens rond mijn vierde/vijfde gitaar gaan spelen. Daar voegden zich andere instrumenten bij zoals de piano, drums, banjo en zang. Ik speelde als kind klassiek gitaar en gaf daar al vroeg concerten mee.

Vanaf mijn 17e drumde ik in een band waar ik veel mee gespeeld heb en ook een EP en album heb uitgebracht. Ik heb getourd en opgenomen als muzikant bij zanger en kunstenaar broeder Dieleman. Daarna heb ik mij samen met mijn broer, als Gebroeders Bin, gericht op ons thema-album ‘Brieven, liederen over de oorlog van 14-18’ en speelde ik in een heerlijke Johnny Cash band. Dit is een beetje een globale lijn van mijn muzikale reis naast dat ik op vele andere plekken en manieren muziek hebt gemaakt zoals in mijn eigen kerkelijke gemeente in Middelburg.

Wat is je doel?

Ik vind het lastig om te zeggen wat mijn doel precies is met muziek. In principe heb ik geen doel omdat muziek maken iets is wat gewoon in mij zit en eruit moet. Ik ken het niet anders. En natuurlijk is er dat hogere doel waarvan de Bijbel zegt: God troont op de lofzang der volken. Daar hoef ik zelf geen doel meer aan toe te voegen.

Ik heb wel ervaren dat muziek heel sterk kan verbinden. Ik heb bijvoorbeeld muziek gemaakt met mensen van wie ik hun taal niet kon verstaan. Je ben dan toch verbonden door de muziek maar zodra je iets met woorden uit moet leggen kom je tekort. Zo zie ik het ook op andere gebieden. Ik ben zelf gelovig en daar ook mee bezig in mijn dagelijkse leven. Maar ik vind het mooi om door mijn muziek te verbinden met mensen die op dat gebied ‘een andere taal spreken’.

Je maakte onlangs een nieuwe single, vertel!

Ik heb twee liedjes uitgebracht van een album wat in september 2023 gaat komen. Op 29 september zal er in Middelburg een album concert zijn. Het zijn oude spirituals en gospels uit met name de afro-amerikaanse cultuur. Ik heb ze vooral uit een oude Youth for Christ zangbundel gehaald. Mijn ouders zongen daar vroeger veel uit met vrienden. Als ze dan bij elkaar waren voor een bijbelstudie of een potje Risk, als ook op de vakanties met dezelfde groep, werden er vaak gospels gezongen uit de Youth for Christ bundel en Jeugd in Actie.

Omdat het er nogal gezellig aan toe kon gaan kon ik als kind er soms niet van slapen. Dan lag ik te luisteren of ging zelfs bovenaan de trap zitten. Zodoende reizen veel van die liedjes al lang met me mee. Twee jaar geleden pakte ik die zangbundel er weer bij. Ik had er zoveel plezier in om ze te spelen en te zingen dat ik ze op eigen muziek ben gaan zitten. Die muziek is wel wat eigenzinnig omdat ik er altijd naar neig een melancholisch tintje te geven aan de muziek.

Vind je het leuk, of is het ook spannend?

Ik vind het fantastisch om muzikant te zijn. Het is geweldig! Het kan soms erg druk zijn, helemaal naast een gezin en een baan. Het kan best wat van mij en ons gezin vragen. Maar ik geloof er echt in dat je muzikaliteit hebt ontvangen als een gave om te dienen. En er dus iets mee te doen.

Waar heb je zoal optredens gegeven?

Ik heb vele optredens gegeven van het noorden van Nederland tot aan het zuiden van Belgie. Ik zal twee uitersten geven: Een uitverkochte bovenzaal in Paradiso en een optreden voor een persoon tijdens een kunst en cultuur route op Walcheren. Die laatste was het spannendst.

Heb je wel eens iets bijzonders meegemaakt?

Als je als muzikant veel live speelt kom je op heel veel plekken. Van cafetjes tot kerken en van grotere festivals tot mini concertjes. Er komen altijd mensen naar je toe na een concert om te spreken over je muziek en waar je over zingt. Dat leidt meestal tot bijzondere ontmoetingen en gesprekken. Ik heb ook muziek gemaakt met Syrische christenen. Dat vond ik heel bijzonder.

Welke rol speelt de Bijbel in je werk?

De Bijbel speelt zeker een rol in mijn muziek. Vaak verwijzen spirituals en gospels naar een bijbeltekst. Daarnaast inspireert de Bijbel mij tot het schrijven van sonteksten. Hoewel het dan niet perse letterlijk terug te vinden is in de teksten geeft het wel een diepere laag. Dat merk ik dan ook aan de gesprekken die na een concert soms ontstaan.

Hoe kunnen de lezers meer informatie over je werk vinden?

De muziek is onder andere te vinden op Spotify. De officiele website is: www.gebroedersbin.nl waar je ook de info kunt vinden. Je kunt vriend worden op FaceBook of mij volgen op Instagram. De linkjes staan hieronder.

Foto’s: © Sjoerd Bin
Meer informatie: www.gebroedersbin.nl
Facebook: Facebook
Instagram: Instagram
Beluister de nieuwe nummers: Bandcamp
Of op: Spotify

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies