Eric Visser, oprichter van Children Asking, draagt het stokje over

HENDRIK IDO AMBACHT – Eric Visser, oprichter en voorzitter van Children Asking, draagt na 22 jaar het stokje over aan Rob Hondsmerk. De bevlogen 80-jarige heeft zich de afgelopen jaren vol passie ingezet voor duizenden kinderen wereldwijd. Mede ter ere van het afscheid van Eric wordt er op vrijdagavond 14 juni een benefietconcert gehouden in Papendrecht met optredens van ZA-EL Gospel Choir en Channah Hewitt.

Children Asking is een christelijke vrijwilligersorganisatie die zich wereldwijd met hart en ziel inzet voor onderwijs volgens Bijbelse principes aan kansarme kinderen. Het is haar missie om kerken in ontwikkelingsgebieden te ondersteunen bij het ontwikkelen, implementeren, instrueren en begeleiden van christelijk onderwijs. Children Asking droomt van gelijke kansen voor alle kinderen ter wereld om te kunnen groeien en ontwikkelen en volwaardig mee te doen in de wereld.

Schrijnende armoede

In mei 2003 heeft Eric Visser de stichting opgericht, als voortzetting van het gelijknamige UNESCO-project dat hij als kunstenaar had opgezet. “Toen ik in januari 2002 onder het viaduct dat over de favela Tiquatira in São Paulo (Brazilië) liep en de schrijnende armoede zag, nam mijn artistieke carrière een onverwachte wending.” blikt Eric terug. “Ik besloot het UNESCO project – een staatsieportret van Kinderen in Moeilijke Omstandigheden – nog wel af te maken, maar me daarna volledig te gaan inzetten voor de hulp aan Kinderen in Moeilijke Omstandigheden.”

Leerplekadoptie

Eric startte met het opzetten van onderwijsprojecten in de sloppenwijken van São Paulo. Onder Erics bezielende leiding ontwikkelde Children Asking een uniek systeem van leerplekadoptie uitgevoerd door lokale, uitvoerende partners. Spoedig breidde het werk zich uit over heel Brazilië en na enkele jaren konden ook kansarme kinderen in Portugees sprekende Afrikaanse landen geholpen worden. In 2022 werd het onderwijsprogramma ‘Teaching For Life’ vanuit het Portugees vertaald naar het Engels en het Urdu waardoor het toegankelijk werd voor heel Zuidoost Azië. Momenteel is met haar onderwijsprogramma Children Asking actief in tien landen waarbij dagelijks wereldwijd ruim 13.600 kinderen worden opgevangen in 148 projecten.

Roeping

Gedurende al die jaren heeft Eric een sterke roeping ervaren om kwetsbare kinderen te helpen. “Zoals Jezus Zijn hemelse comfortzone verliet om de mensheid te redden, zo dienen ook wij bereid te zijn onze veiligheid te verlaten, en over te steken naar waar onze naaste in nood zich bevindt.”

Nieuwe voorzitter

In 2023 is Children Asking een samenwerking aangegaan met de Zwitserse stichting Grain of Wheat. Onder de paraplu van deze 75 jaar oude internationale koepelorganisatie gaat Children Asking verder als zelfstandige NGO. Rob Hondsmerk, CEO van Grain of Wheat, wordt de nieuwe voorzitter van Children Asking. Rob: “Iemand opvolgen die het werk van de grond af aan heeft opgebouwd is niet iets wat je zomaar doet. Ik ben dankbaar dat ik samen met het team vrijwilligers dit prachtige werk mag voortzetten. Wat niet verandert is dat Jezus Christus de bron zal blijven waaruit wij onze keuzes willen maken.”

Afscheid

“Tijdens het benefietconcert op 14 juni nemen we afscheid van Eric in zijn rol als voorzitter” vervolgt Rob. “Het belooft een prachtige avond te worden waarmee we recht willen doen aan de vele jaren die Eric en zijn vrouw Dominique hebben gegeven voor het werk van Children Asking.” Eric zal als ambassadeur en adviseur verbonden blijven aan het werk van Children Asking. 

Benefietconcert

Het benefietconcert is voor iedereen toegankelijk. Bezoekers kunnen genieten van swingende optredens van Channah Hewitt én van ZA-EL Gospel Choir van gospellegende Elvis E. Actrice en zangeres Channah Hewitt heeft al op verschillende grote podia gestaan en is bekend van The Voice en van musicals The Lion King en Les Miserables. In de komende musical over Josephine Baker heeft ze de hoofdrol. ZA-EL bestaat uit een variërend gezelschap professionele zangers met waanzinnige stemmen en stralende performance. De groep deelde haar krachtige muziek op hoogstaande podia, zoals het 5 mei-concert op de Amstel en tv-programma’s op NPO, SBS6 en Hour of Power.

Help een kindslaaf naar school

Tijdens de avond wordt er een collecte gehouden voor Children Asking waarmee we met elkaar één of meerdere Pakistaanse gezinnen die in slavernij leven, hopen vrij te kopen. Het benefietconcert wordt gehouden in de Vrije Baptistengemeente, Poldermolen 7 in Papendrecht. Vanaf 19.30 gaat de zaal open, om 20.00 start het concert. Tickets kosten € 17,50 per stuk, exclusief € 2,50 reserveringskosten en inclusief een koffie of thee consumptie. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Events for Christ.

Auteur: Marijke Koers
Beeld: Children Asking
Web: www.childrenasking.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies