Kees van Ekris herkent in invloedrijke personen herders en profeten

Bij profeten denken maar weinig christenen aan Henri Nouwen, Kaj Munk, Tim Keller en Dietrich Bonhoeffer. Toch noemt Kees van Ekris van de missionaire organisatie IZB hen profeten omdat hij in hun woorden en daden het profetische werk herkent van bijvoorbeeld Maleachi. Van Ekris is bekend van de dagelijkse podcast ‘Eerst Dit’.

In het eerste deel van zijn boek en podcast ‘Moderne Profeten’ richtte hij samen met de EO de schijnwerpers op acht bekende personen uit deze en de vorige eeuw die door hun geloof, leven en woorden inspireren. In het in 2023 verschenen tweede deel van het boek belicht hij onder andere Tim Keller. Dit jaar zag het derde deel het levenslicht. Hierin belicht hij mensen die hij herders noemt zoals Frère Roger van Taizé.

“Toen het geloof verwaterde in Israël gaf God profeten. God geeft nog steeds profetische stemmen. Niet met de statuur van de bijbelse profeten, maar wel als hun echo.” Met deze woorden leidde Kees van Ekris zijn tweede boek ‘Moderne Profeten Ware Woorden’ in. Het eerste deel van ‘Moderne Profeten’ verscheen in 2021. Onlangs gaf Brandaan het derde deel uit dat ‘Moderne Profeten Herders Voor Nu’ heet. Voor dit deel ging Van Ekris op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is een moderne herder? “Er zijn veel mensen met meningen in onze tijd: influencers, columnisten, mensen die cancelen en kritiek hebben. Maar wie is een herder? Je merkt het gelijk als er geen herder is, bijvoorbeeld in de jeugdzorg, op school en bij de overheid. Dan wordt het koud en hard, dan valt de kudde uit elkaar.”

Modder

Van Ekris vindt dat iedere gemeenschap herders nodig heeft. “Herders komen voor mensen op. Ze hebben visie en lef. Wat hen vooral kenmerkt is dit: ze staan in dezelfde modder als hun kudde. Ze gaan niet weg als er gevaar dreigt en als er iemand mist. Ze merken dat en gaan die persoon zoeken. Iedere gemeenschap heeft herders nodig.”

Hij belicht in dit boek acht personen waaronder de Nederlandse bijbelsmokkelaar Anne van der Bijl die in andere landen bekender is onder de naam Brother Andrew. Van Ekris wijdt ook een hoofdstuk aan Frère Roger. Deze Zwitserse man die geboren werd als Roger Schutz stichtte het Franse klooster Taizé dat jaarlijks door vele jongeren uit de hele wereld wordt bezocht.

Catastrofe

Opvallend is dat Van Ekris in zanger Nick Cave een herder ziet. Deze Australische zanger speelde in een punkband en kon als rebel soms behoorlijk agressief uit de hoek komen. Hij had altijd al interesse voor het geloof en bezocht regelmatig een kerk. Hij was vooraf gefascineerd door het Oude Testament. Hij verloor zijn zoon Arthur door een ongeluk bij een klif en vertelt dat de ervaring van deze catastrofe hem gelovig heeft gemaakt.

Van Ekris zegt er dit over in zijn boek: “Je denkt misschien dat herders softe types zijn. Maar dit is het verhaal van een rebel. Maar is het misschien ook zo dat je juist in duistere tijden of in moeilijke jonge jaren iets geleerd hebt wat juist jou herder maakt? Waardoor je in anderen dezelfde onrust of wanhoop ziet? Is dat een kenmerk van een moderne herder: dat je anderen door de donkerte heen kunt trekken als je er zelf geweest bent?” Nick Cave schreef een boek over geloof dat de titel ‘Faith, Hope and Carnage’ draagt. Nick Cave krijgt elke week tussen de vijftig en honderd brieven. Mensen schrijven hem over hun verdriet, verlies, een scheiding of depressie.

Multimediaal

Van Ekris eerste boek versc heen in 2021. In dat jaar begon bij ook met de gelijknamige podcast-serie. Alle afleveringen zijn via deze link te beluisteren.

Elke aflevering van de podcasts heeft een thema. Zo gaat het bij Merkel over vrij zijn. De podcast over Henri Nouwen uit deel 2 gaat over waarheid en kreeg de titel ‘De waarheid is broos’ mee. “De portretten in het boek zijn in eerste instantie ook als podcasttekst geschreven”, vertelt Van Ekris. “Dit is een multimediaal project en is in geluid, beeld en tekst weergegeven. Christien Bos van Uitgeverij Brandaan heeft de podcastteksten bewerkt. Er zijn allerlei bronnen aan toegevoegd met QR-codes naar toespraken, foto’s en quotes.” Verder staan er bij elk hoofdstuk vragen die uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan. Ook zijn er interviews gedaan met mensen die inspiratie vonden in de belichte persoon. Zo vertelt docente Gerjanne van Lagen hoe zij geïnspireerd raakte door Nick Cave.

‘Moderne Profeten Herders Van Nu’, Uitgeverij Brandaan, 2024, 270 blz’s, 26,99 euro, ISBN 978 94 6005 075 6
Auteur: Rosanne de Boer
Web: www.uitgeverijbrandaan.nl
Beeld: Videostill YouTube Geloofstoerusting

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies