Compassion in Uganda: Harriet verdient haar eigen inkomen

Het doorlopen van een opleiding helpt jongeren om zich verder te ontwikkelen en geeft ze een beter toekomstperspectief. Het fonds Youth Development biedt jongeren in de Compassion-projecten daarom begeleiding op maat. Een van deze jongeren is Harriet (21) uit Uganda. Op het project leerde ze zeep maken en verkopen. Inmiddels is ze bijna klaar om het project te verlaten en officieel te starten met haar eigen zeepbedrijf.

Beroeps- en ondernemersvaardigheden

Op een Compassion-project in Kayunga, Uganda, zijn projectmedewerker Lillian en haar collega’s gemotiveerd om alle kinderen optimaal voor te bereiden op hun toekomst na het project. Lillian: “In Uganda zijn banen schaars. We werken daarom hard aan het ontwikkelen van beroeps- en ondernemersvaardigheden, zodat jongeren straks toch een goede kans hebben op de arbeidsmarkt. Elke jongere leert ten minste drie vaardigheden op het Compassion-project. Het is de bedoeling dat ze er minstens één zo goed onder de knie hebben, zodat ze daarmee straks rond kunnen komen.”

Zelf zeep maken

Een van de jongeren die het project over een jaar zal verlaten, is Harriet. Ze is wees. Haar opa zorgt voor haar, haar vier broers en zussen en voor zijn twee zonen, Harriets ooms. Ze wonen allemaal in het huis van haar grootvader. Hij werkt als kleinschalige boer, maar heeft steeds minder kracht om voor de hele familie te zorgen. Welke rol kan Harriet in de toekomst spelen in het levensonderhoud van haar familie?

Op het Compassion-project leerde Harriet vloeibare zeep maken. Ze had al leren bakken en was opgeleid tot kapster, maar toen ze zeep leerde maken, werd ze pas echt enthousiast. Harriet: “De eerste dag dat een leraar op het project les kwam geven, was ik direct geïnteresseerd. Ik vroeg of ik de overgebleven chemicaliën mee mocht nemen om thuis zeep te maken. Al snel had ik het onder de knie en mijn zeep lukte goed.”

Harriet neemt haar zeep mee naar het project en laat het aan de medewerkers zien. Ze zijn onder de indruk. Harriet: “Ze waren zo enthousiast! Ze kochten mijn zeep en ik was dolblij.” Haar gezicht straalt terwijl ze haar verhaal vertelt.

Een klein bedrijf opbouwen

Om aan geld te komen voor de ingrediënten voor zeep, bakt Harriet kleine donuts, ook wel ‘daddies’ genoemd, voor de verkoop. De winst gebruikt ze om meer zeepbenodigdheden te kopen. Eerst verkoopt ze alleen aan haar buren en de winkels in de buurt. Maar dan wil ook een hotel haar zeep inkopen.

De medewerkers van het Compassion-project zijn onder de indruk van haar ijver en steunen de jonge ondernemer. Met hun hulp koopt Harriet een tafel, een grote emmer om de vloeistof in te mengen en jerrycans om de zeep in op te slaan. De aanmoedigingen op het project inspireren haar en ze is verrast hoeveel complimenten ze krijgt van haar klanten. Harriet: “Ik wil de grootste vloeibare zeepondernemer worden van onze stad.’’

Klaar voor de toekomst

Harriet heeft goede hoop voor de toekomst. Ze heeft nu veel geleerd over ondernemen en is klaar om dit in de praktijk te brengen. Door haar bedrijf officieel te registreren en haar producten te labelen, kan ze straks ook in de plaatselijke supermarkten gaan verkopen. Van daaruit hoopt ze de productie op te schalen en haar vloeibare zeep ook buiten Kayunga aan de man te brengen.

Lillian heeft Harriet gevraagd om in haar laatste jaar in het project aan de slag te gaan met de visie en een vijfjarenplan voor haar bedrijf. Op dit moment is haar bedrijf nog niet formeel van start, maar het is de bedoeling dat ze officieel is begonnen voordat ze het Compassion-project verlaat. Lillian en haar team twijfelen er niet aan dat Harriet de inzet en het talent heeft om te slagen. Lillian: “Harriet is een goede verkoper. Als ze zo doorgaat, zal ze heel succesvol zijn.”

Fonds youth development

Vanuit het fonds Youth Development krijgt elke jongere de kans om een opleiding te volgen. Projectmedewerkers begeleiden de jongeren op maat en kijken naar hun talenten. Of het nu om het leren van een vak of het volgen van een academische studie gaat, iedere jongere wordt klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Ook krijgen jongeren leiderschaps- en discipelschaptraining aangeboden.

Bron: Fotojournalist Carol Mwinemwesigwa in Uganda
Web: www.compassion.nl
Auteur: Compassion Nederland

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies