ZOA: Keuze Reinette Klever als minister Ontwikkelingshulp is verrassend

PVV-minister pleitte in het verleden voor afschaffen Ontwikkelingshulp. Noodhulporganisatie ZOA is verbaasd over de kandidatuur van Reinette Klever als nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. “Het is een verrassende keuze”, aldus Chris Lukkien, CEO van ZOA. “Niet alleen van de formerende partijen, maar ook van haarzelf om minister te worden van iets waar ze niet in gelooft.”

In 2016 stelde Klever voor om Ontwikkelingshulp af te schaffen om zo het verplichte eigen risico in de zorg te laten verdwijnen.

Afschaffen

Het was al bekend dat deze ministerspost naar de PVV zou gaan. Ook is bekend dat de PVV één van de grootste criticasters is van ontwikkelingssamenwerking. “Uit het hoofdlijnenakkoord blijkt al dat er flink bezuinigd gaat worden, oplopend tot 2,4 miljard in 2027”, constateert Lukkien. “Maar afschaffen is niet aan de orde in het akkoord. In die zin ben ik benieuwd hoe we constructief kunnen samenwerken om van betekenis te kunnen blijven zijn voor de meest kwetsbaren op deze wereld.”

Draagvlak

Hoewel het nieuwe kabinet stevig bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking, is het draagvlak bij de bevolking nog steeds groot, ziet Lukkien. “ZOA is diep geworteld in een deel van de samenleving. We worden gesteund door tienduizenden trouwe supporters, zowel financieel als door de handen uit de mouwen te steken. En we zien dat jaarlijks groeien. Dat willen we graag aan de nieuwe minister laten zien: een groot deel van de samenleving voelt zich geroepen om er te zijn voor naasten in nood, ook ver weg. Dat willen ze ook graag weerspiegeld zien in hun overheid.”

Over ZOA

We zijn er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Samen kunnen we in noodsituaties snel te hulp schieten. En hen daarna trouw blijven, door te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Net zo lang totdat ze zichzelf weer kunnen redden. Onze ruim 1000 medewerkers zijn werkzaam in zo’n vijftien landen in Afrika, Azië, Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Nederland – vanuit een christelijke motivatie.

Auteur: KlaasJan Baas
Over: www.zoa.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies