Feestelijke opening Tsjerkepaad in Buitenpost

Tsjerkepaad bestaat twintig jaar. De jaarlijkse zomerse openstelling van Friese kerken viert dat met het thema ‘Rondjes om de kerken’. Dat is ook de titel van een wandelroutegids, die Fokko Bosker schreef ter gelegenheid van het jubileum. Tijdens Tsjerkepaad openen op de zaterdagen van 6 juli tot en met 14 september ongeveer 250 Friese kerken hun deuren, van 13.30 tot 17.00 uur. De officiële opening is op zaterdag 29 juni in de Mariakerk in Buitenpost.

‘In het weidse Friese landschap kun je niet anders dan ‘rondjes om de kerk’ lopen. Aan de horizon doemt altijd wel een torenspits op, als oriëntatiepunt of als doel’, schrijft vicevoorzitter van Tsjerkepaad Jan Jurjens in de brochure die via de deelnemende kerken verspreid wordt. ‘De kerk is het ideale oriëntatiepunt of pleisterplaats voor de wandelaar. Het is hierom dat Tsjerkepaad ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan de wandeljournalist Fokko Bosker heeft gevraagd een routegids te schrijven met wandeltochten langs kerken in Noord-Fryslân.’

Pingjum

In het boek, op 31 mei gepresenteerd in Pingjum, neemt Bosker de wandelaar mee op maar liefst 26 routes en dus vele tientallen kerken. Die zijn in de regel geopend op de zaterdagen van Tsjerkepaad, maar in veel gevallen ook op andere momenten, en anders wordt vaak een adres vermeld waar je de sleutel kunt afhalen om even binnen te kijken.

250 kerken

Ook elders in de provincie kunnen bezoekers deze zomer weer hun hart ophalen. Ongeveer 250 kerken openen op zaterdagmiddag de deuren voor iedereen die erfgoed, kunst, stilte, ontmoeting, rust of meditatie kan waarderen. Tsjerkepaad is inmiddels ongeveer tien keer zo groot als in het beginjaar 2004, toen het evenement begon met 25 kerken in alleen de Súdwesthoeke van Fryslân. Tsjerkepaad heeft een belangrijke rol verworven in het zomerse toeristische aanbod in de provincie. Vele honderden vrijwilligers zetten zich ervoor in. Zij willen hun kerkelijk erfgoed graag delen met anderen en doorgeven aan nieuwe generaties.

Wandelen en fietsen

Het thema ‘Rondjes om de kerken’ komt terug in de activiteiten die de stichting Tsjerkepaad tijdens het seizoen organiseert. Zo is er op zaterdag 6 juli een fietstocht in de omgeving van Workum met gasten van de Krummhörner Kirchturmtour uit Duitsland. Op zaterdag 27 de orgelfietstocht met Organum Frisicum langs Nijland, Burgwerd en Bolsward. En op 31 augustus het Kleasterrûntsje, een wandel- of fietstocht vanuit Rinsumageast.

Catharinakerk

Ook veel deelnemende kerken haken met hun activiteiten aan bij het thema. Zo houdt de Catharinakerk van Leons op zondag 30 juni een wandeltocht onder leiding van Fokko Bosker, gevolgd door een lezing over zijn boeken. De Grote Kerk van Drachten heeft allerlei foto’s, tegeltjes en blauwdrukken van kerken rondom in Fryslân verzameld om te exposeren. En de Bonifatiuskerk in Ter Idzard haakt aan op het eeuwenoude gebruik om bij een begrafenis eerst een rondje om de kerk te lopen, met de expositie ‘In (bij)geloof gedragen en begraven.’

Naast hun deelname aan Tsjerkepaad doen de kerken in ‘het Gouden Land’ op vijf woensdagen in juni t/m september mee aan ‘Efkes buorkje’, fietstochten langs boerderijen, bedrijven en kerken in de omgeving Kimswerd, Zurich, Witmarsum, Pingjum en Arum.

Opening in Buitenpost

Het jubileumseizoen van Tsjerkepaad wordt geopend op zaterdag 29 juni om 14.00 uur in de Mariakerk in Buitenpost. Bezoekers krijgen onder meer een verhaal te horen over deze kerk uit de vijftiende eeuw, die sinds 2021 eigendom is van Stichting Alde Fryske Tsjerken. Directeur Atze Jan de Vries van deze stichting wordt geïnterviewd over de betekenis van dr. Regnerus Steensma (1937-2012) voor de kerken in Fryslân. Steensma ligt begraven bij de Mariakerk. Voorzitter Gerrit Groeneveld vertelt over de activiteiten tijdens het jubileumjaar en ook is er samenzang. Muziek komt van het trio Gerbrich van Dekken. Iedereen is van harte welkom.

Auteur: Tsjerkepaad
Web: Tsjerkepaad

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies