Nieuw album Johnny Cash met opnames uit 1993

Donderdagavond 27 juni van 20.00-23.00 uur op NPO Radio 5 staat het EO-radioprogramma ‘De avond van 5’ in het teken van Johnny Cash. Dit is ter ere van het nieuwe Cash-album Songwriter dat op vrijdag 28 juni uitkomt. In de uitzending van donderdag treedt de Johnny Cash tributeband Def Americans op en draait presentator Gerja Wolf gloednieuwe nummers van het album die nog niet in Nederland te horen zijn geweest. Daarnaast spreekt Wolf met Cash-deskundigen en fans Roelof Hemmen en Luuk Rijneveld.

Het nieuwe album Songwriter wordt vrijdag 28 juni postuum uitgebracht door de zoon van Johnny Cash. Het zijn oude opnames van Cash uit 1993, met de instrumentalen opnieuw ingespeeld door artiesten die met hem samen hebben gewerkt. Twee nummers van het album zijn al bekend. De rest van het album is eigenlijk pas vanaf vrijdag te luisteren, en dus ook al een aantal nieuwe nummers in het EO-radioprogramma De avond van 5 op donderdagavond.

Def Americans

Tijdens de uitzending is er live-muziek van de Def Americans. Dat is de Nederlandse tributeband van Johnny Cash. In de studio zijn Cash-deskundigen en fans Roelof Hemmen en Luuk Rijneveld aanwezig. Laatstgenoemde schreef zijn scriptie over Johnny Cash. De gasten geven achtergrondinformatie over Cash en hun mening over de nieuwe nummers!

Vele lagen

Gerja Wolf, EO-presentator van De avond van 5: ‘Ik kijk enorm uit naar de special over Johnny Cash. Allereerst vanwege zijn muziekstijl, de countrymuziek, geweldig! Hij was een heel intrigerend mens met vele lagen. En daar wil ik het heel graag over hebben. Hij had een moeilijk leven, maar ondanks dat kwam hij toch op voor anderen. Zo trad hij bijvoorbeeld op in gevangenissen. Dat laat zien dat er achter de artiest, achter de zanger, ook een mens zat met een kloppend hart voor anderen. Dat vind ik mooi.’

Gelovig

Johnny Cash was een gelovig artiest en voor veel mensen een bron van inspiratie. In 1993 zat hij op een dieptepunt. Er waren geen labels meer die wilden samenwerken met Cash en hij trad nog maar voor kleine groepen mensen op. In een opwelling pakt hij zijn prijzen en platen en gooit deze in de vijver achter zijn landhuis. Dit moest voor hem een nieuw begin betekenen. Zoals water ook in zijn geloof stond voor een nieuw begin.

Nieuwe begin

Dit nieuwe begin kwam er, want in 1994 komt het eerste American Recordings album uit, wat hem opnieuw tot een legende weet te lanceren. Cash wordt nog altijd geroemd om zijn laatste albums die vaak weemoedig en melancholisch klinken en boordevol spijt en verdriet zitten. Hij wist hiermee een jong publiek aan te spreken, wat hem een heel nieuwe groep fans opleverde. Hij wordt nog altijd herinnerd als een van de meest invloedrijke artiesten aller tijden.

Auteur: Sytze Braaksma
Beeld: Videostill YouTube
Web: www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies