Levensveranderende investeringen

Hans Walhout woont in Ethiopië en is een van de oprichters van Oxano Capital. Veertien jaar geleden verhuisde hij met zijn gezin naar Ethiopië. Aanvankelijk dacht hij dat ze de zending in zouden gaan, maar ze ervoeren dat God een ander plan had. Nu mag hij impact maken op mensenlevens via een bedrijfsmatige aanpak, een manier die precies past bij zijn ervaring en bij wie hij is.

Nieuwe toekomst

Nog voor de oprichting van Oxano Capital, zag Hans dat bedrijven enorme impact kunnen hebben op mensen, en dit heeft hem diep geraakt. Hans: “Bij het bedrijf waar ik werkte toen we voor het eerst naar het buitenland verhuisden, hebben we een jonge vrouw aangenomen die in het begin nauwelijks durfde te communiceren. Toch zagen we potentie in haar en besloten we in haar te investeren. Vijf jaar later was zij verantwoordelijk voor alle inkoop en bezocht ze zelf leveranciers in het buitenland. Dankzij dit bedrijf heeft zij een heel andere toekomst gekregen.” Wat Hans toen zo heeft geraakt, drijft hem vandaag nog steeds: verschil maken voor het individu. En dat is precies wat hij met Oxano Capital beoogt te doen.

Life Changing Investments

Oxano Capital wil impact maken op verschillende niveaus in Oost-Afrika: het individu, de community en de lokale economie. Dit doen ze door geld te investeren in bedrijven in Afrika. Met deze zogenaamde ‘Life Changing Investments’ wil Oxano financiële gezondheid bevorderen binnen bedrijven. “Wanneer bedrijven financieel gezond zijn, kan de hele community daarvan profiteren. Denk bijvoorbeeld aan watervoorziening voor de buurt of het ondersteunen van lokale projecten,” legt Hans uit. “Maar de meeste impact maken we door het creëren van werkgelegenheid,” voegt hij toe. “Daarom focussen we ons bewust op de agriprocessing- en maakindustrie; in deze sectoren zijn de meeste banen te creëren en dat is hier ontzettend veel waard.”

Omzien naar de ander

Oxano gaat voor betrokken aandeelhoudershap in de bedrijven waarin ze investeren. Zo krijgen ze inspraak in het bestuur, zijn er wekelijkse contactmomenten en geven ze coaching richting de ondernemer of het managementteam. “Geld heeft niet de eerste plaats en is geen doel maar een middel,” zegt Hans. “Voor de (financiële) duurzaamheid is het belangrijk dat bedrijven winst maken, maar de intrinsieke motivatie van een bedrijf om dienstbaar te zijn voor een ander vinden we het allerbelangrijkst. Daarmee willen we het voorbeeld van Jezus volgen en omzien naar onze naasten.”

Meer weten? Ga naar www.oxano.capital
Bron: Uitdaging.nl
Auteur: Marieke
Foto’s: Hans Walhout, Oxano Capital

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies