Arjen Lock: Bijbelvertaler van het Nieuwe Testament in de Abau-taal

Arjen Lock is dit keer te gast. Als zendeling en Wycliffe-Bijbelvertaler heeft hij, samen met zijn vrouw Maija het Nieuwe Testament vertaald in de Abau-taal, een taal die gesproken wordt in Papoea-Nieuw-Guinea. Arjen geeft in dit interview aan dat hij het op school lastig vond ‘woordjes te stampen’, maar dat hij er bij Wycliffe in Engeland achter kwam dat het vertalen toch echt bij hem bleek te passen.

Inmiddels wonen Maija en Arjan Lock alweer een flink aantal jaar in Nederland. Toch bezoeken ze met enige regelmaat de Abaus, waarbij ze steeds weer merken dat het werk door blijft gaan. Zo wordt er nu gewerkt aan de vertaling van het Oude Testament door de plaatselijke bevolking én er wordt basisonderwijs gegeven in het Abau op meer dan 20 plaatsen op een hele innovatieve manier.

Kunstmatige intelligentie

In dit interview komt trouwens ook kunstmatige intelligentie ter sprake. Arjen geeft aan dat het nog moeilijk kan zijn dat in te zetten bij het vertalen van de Bijbel. Hij noemt als voorbeeld het woordje gerecht wat maaltijd kan betekenen maar het kan ook over de rechtbank gaan natuurlijk… Luister en leer meer over het Bijbelvertaalwerk en wie weet kun je meehelpen bij dit mooie werk wat een essentieel onderdeel is om de Grote Opdracht uit Mattheüs 28 gestalte te geven.

Meer podcasts beluisteren?

‘Podcast ‘De Wereld Rond’ is te vinden in de bekende podcast apps en rechtstreeks via anchor.fm/dewereldrond. Om de veertien dagen staat er vanaf vrijdagmiddag 16:00 uur een nieuwe aflevering klaar.

Over deze podcasts

Gerard Adriaanse: ‘Ik interview uitsluitend zendelingen die Nederlands spreken. Vaak hebben we niet zo’n duidelijk idee hoe het nou precies is om zendeling te zijn. Ik hoop dat het door m’n interviews allemaal wat duidelijker wordt. Tegelijk hoop ik dat de luisteraar door het interview met de zendeling zich meer betrokken voelt bij zending. En het is mijn wens dat het interview hem of haar tegelijkertijd helpt in zijn of haar eigen leven.’

Auteur: Gerard Adriaanse
Meer over: Arjen & Maija Lock
Web: Wycliffe Nederland
Bijbel App: YouVersion Bible App
Foto: Wycliffe Nederland

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies