Ondernemer en makelaar worden missionaire werkers. Gods weg is verrassend!

Martin en Jacqueline zijn gestart met een missionair project in Roemenië. Martin was eigenaar van een jong en eigentijds hoveniersbedrijf. Toch voelde hij dat God een ander plan had. Een aantal jaren verder heeft hij recent zijn bedrijf verkocht en samen met Jacqueline, zijn vrouw, een stichting opgericht. “We zijn eigenlijk behoorlijk huisje, boompje, beestje. Het is bijzonder om te zien hoe God werkt”. Nu zetten zij zich in voor activiteiten gericht op geloof en zingeving. “We willen juist in deze tijd de positieve boodschap van het evangelie delen!

Willen jullie je voorstellen?

Wij zijn Martin en Jacqueline van Hell, 33 en 32 jaar oud en wonen ruim tien jaar in Zeist. Martin heeft het afgelopen jaar zijn hoveniersbedrijf verkocht en is nu werkzaam als missionair ondernemer. Jacqueline heeft jarenlange ervaring als makelaar en is nu eveneens werkzaam voor onze nieuwe stichting Zalomi.

Jullie zijn je gaan richten op missionair werk, waarom?

Wij hebben een goed leven maar we geloven dat we uiteindelijk niet voor onszelf leven en God had blijkbaar ook een plan met ons. Wij zijn dankbaar en blij dat we de liefde van Jezus mogen kennen en dat gunnen we iedereen. Die gedrevenheid voor het evangelie maakt dat we onze talenten en gaven voor missionair werk willen inzetten. We zijn ondernemend, gedreven en enthousiast om dit werk te doen.

Hoe is dit zo gekomen?

Martin is op zijn 26e voor zichzelf begonnen als hovenier en dat groeide tot een groot en bloeiend hoveniersbedrijf. Toch voelde hij dat God ook een ander plan had. Wat dat precies was werd een zoektocht. Ook het opgebouwde bedrijf opgeven is niet eenvoudig. Soms heb je een duwtje nodig. We hebben brand gehad in ons nieuwe huis. Na twee weken wonen konden we weer opnieuw beginnen. Dit soort dingen doen je extra beseffen dat er maar weinig dingen échte waarde hebben.

Na ervaring te hebben opgedaan bij andere organisaties hebben we besloten onze eigen stichting op te richten. Op deze manier kunnen we onze passie voor ondernemen combineren met onze gedrevenheid voor het evangelie. 

Had jij dezelfde bevlogenheid Jacqueline?

Niet direct. Ik zag hier niet meteen een rol voor mij weggelegd en voelde niet dezelfde roeping. Ik heb Martin zoveel mogelijk ruimte gegeven en geholpen om te onderzoeken wat Gods plan was. Achteraf bleek het voor mij ook een proces te zijn en kwam ik erachter dat ik zelf steeds enthousiaster werd, meer dan ik zelf soms door had. God werkt verrassend!

Wat is precies het werk dat jullie gaan doen?

We hebben recent onze eigen stichting opgericht, Zalomi. Zalomi richt zich op missionair werk in de breedste zin van het woord. Op dit moment houden we ons bezig met een project in Codlea, Roemenië. Binnen dit project hebben wij een buurthuis opgezet. Het buurthuis staat in een erg slechte wijk vol sociaal-emotionele en geestelijke armoede. De tijd van eten en spullen brengen is wat ons betreft voorbij. Er is op een ander vlak hulp nodig.

Het buurthuis heeft de naam Lumina, wat Roemeens is voor Licht. We willen een licht zijn en liefde uitdelen. Het buurthuis biedt iedere dag een activiteit voor een bepaalde doelgroep. Van kinderclub tot jongerenavond en mannen- en vrouwenkring. Educatie en ontwikkeling is belangrijk waarbij vertrouwen en liefde een basis vormen met als doel het evangelie te delen. We werken hier vooral samen met lokale bewoners. Juist zij kennen de cultuur, normen en waarden als geen ander en op die manier kun je meer impact hebben.

Gaan jullie ook naar Roemenië verhuizen?

Op dit moment is het niet noodzakelijk om daar te gaan wonen. De dagelijkse activiteiten van het buurthuis worden gegeven door lokale mensen en gaan ook door als wij hier niet zijn. We weten niet hoe de toekomst loopt. Mocht het nodig zijn dan zullen we dit vanzelfsprekend overwegen. We zijn er nu vrij regelmatig langere of kortere periode. Door de opening van het vliegveld hier in de buurt is het relatief eenvoudig om heen en weer te reizen.

Waarom vinden jullie dit werk zo belangrijk?

Iedereen heeft maar één leven. En dus ook maar één kans om Jezus te leren kennen. Je weet niet wat je mist als je Hem niet kent. De boodschap van het evangelie is zo groot, wij willen dat iedereen daarvan hoort. We geloven ook dat de tijd erg is veranderd en dat de huidige tijd vraagt om een eigentijdse aanpak. Wij zijn jong, gedreven en staan met beide benen op de grond en geloven dat we hier een verschil in mogen maken.

Hoe kunnen de lezers van onze site jullie volgen en ondersteunen?

We zijn actief op social media zoals Instagram, Facebook en Linkedin onder ‘Zalomi stichting’. Hier posten we regelmatig een update van waar we ons mee bezighouden. Op onze website www.zalomi.nl vertellen we veel meer over wie we zijn en wat we doen. Als je enthousiast bent om onze missie te ondersteunen en mee te bouwen, dan is elke donatie meer dan welkom! Vanzelfsprekend kost een project veel geld, hierbij wordt elke euro voor 100% aan het doel besteed. Maar als je enthousiast bent en meer informatie wilt, is een mail of belletje natuurlijk altijd mogelijk: welkom@zalomi.nl of 085 070 25 39

Wat willen jullie nog graag tegen onze lezers zeggen?

Niet iedereen hoeft zijn bedrijf te verkopen of naar het buitenland te gaan om het evangelie te delen. We zijn als christenen in een enorme minderheid. Wij zijn ervan overtuigd dat je het evangelie ook in je eigen netwerk heel simpel kunt delen. Met woorden maar vooral ook met daden.

Auteur: Redactie christelijknieuws / Martin en Jacqueline
Web: www.zalomi.nl
Beeld: Martin en Jacqueline
Meer: Instagram | Facebook | Linkedin

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies