Een herinnering aan Dolf Vorsterman van Oyen

Een herinnering aan Dolf Vorsterman van Oyen

Vandaag, 7 juli, is het 21 jaar geleden dat Dolf Vorsterman van Oyen op 56-jarige leeftijd overleed. Dolf was pionier van de gospelmuziek in Nederland en oprichter van de bekende Zwolse gospelgroep: The Burning Candles. Voor mij persoonlijk was Dolf Vorsterman een voorbeeld. Ik ben aangeraakt en bemoedigd door het getuigenis van Dolf. Hij sprak radicaal over God en wilde Hem volgen in alles. Lees hieronder mijn herinnering aan Dolf Vorsterman van Oyen.

In zijn jonge jaren was hij actief in de rockband The Black Strangers. In 1965 ging de groep uiteen omdat 4 van de 6 leden zich bekeerd hadden. Na zijn bekering koos hij voor de gospelmuziek en daarin was hij de grondlegger van veel gospelmuziek in Nederland. Dolf zette zich in voor het evangelie op een uitzonderlijke manier. Met de Burning Candles trok hij door Nederland en bracht een boodschap van leven en hoop. Tijdens de eerste uitzending van de EO op de radio werden verschillende nummers van de eerste LP van de Burning Candles gedraaid. In die tijd was deze vorm van christelijke muziek zeer vooruitstrevend.

Oog voor kwaliteit

De moderne tijd had voor Vorsterman weinig geheimen. Ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van techniek en media volgde hij met belangstelling. Hij zocht altijd naar nieuwe mogelijkheden om het evangelie te verspreiden. Vorsterman was een gedreven muzikant met oog voor detail en kwaliteit. Hij heeft grote invloed gehad op veel christenmusici en was een gedreven en inspirerend leider met visie, een ‘vader’ van de Nederlandse gospelmuziek.

Vertrouwen

Joop Gankema schrijft in het magazine van Opwekking, september 2003: ‘Dolf leerde mij dat muziek de taal van het hart is en dat God die taal wil gebruiken om mensen naar Hem toe te trekken. Het onwankelbare vertrouwen dat Dolf had in God als zijn Vader die in alles voorzag heeft een blijvende invloed gehad op mijn eigen geloofsleven. Tot aan het einde heeft Dolf in dat vertrouwen geleefd en dat voorgeleefd aan de mensen om hem heen. Weinig mensen beseffen hoe groot zijn invloed is geweest op de muziek voor de eredienst in ons land en daarbuiten. Hij was een pionier die mensen ervan wist te overtuigen dat muziek een taal is die harten kan openen en dat die taal gesproken moet worden op een eigentijdse manier. Ondanks de tegenwerking van mensen uit de begintijd hield hij zijn visie en geloof vast en het werd veel mensen tot zegen.’

Dolf is werkzaam geweest als laborant, stockcontroller en leraar, sinds 1988 noemt hij zichzelf: musicminister, missionair, motivator, mediator en manusje van alles.

Een voorbeeld

Voor mij persoonlijk was Hij een voorbeeld. In herinnering zie ik Dolf Vorsterman vol enthousiasme op het podium staan. Ik bezocht verschillende concerten van de Burning Candles in de jaren ’70 en werd direct vanaf de eerste keer aangeraakt en bemoedigd door het getuigenis van Dolf. Hij heeft eraan bijgedragen dat mijn geloof in God is gegroeid. Hij sprak heel radicaal over God en wilde Hem volgen in alles. Ik herinner me een uitspraak van hem tijdens een van de concerten: ‘Als Jezus Heer is van je leven, is Hij ook Heer van je portemonnee.’ Ik hoor hem nog zeggen tijdens een optreden: ‘Wij maken reclame voor God en reclame voor de intacte familie.’ Vaak had Dolf korte krachtige opmerkingen en spreuken die in je gedachten blijven hangen.

Ooit is Dolf bij ons thuis geweest in verband met een boek dat hij wilde schrijven. Hij was in die tijd ook bezig met een kinderprogramma. De manier waarop hij zijn plannen onder woorden bracht, zal ik nooit vergeten: ‘Ik heb nu toch zoiets moois voor de Heer bedacht… ik ben er zeker van dat Hij hiervan zal genieten.’ Hij wachtte niet op een briefje uit de hemel maar ging gewoon aan de slag.

Duitsland

In 1987 verhuisde hij met zijn gezin naar Zuid-Duitsland. Daar startte hij met zijn gezin de muziekformatie Dolf & Family. Samen zongen en speelden ze in heel Europa en daarbuiten. Ze maakten verschillende cd’s. Soms kwamen ze naar Nederland voor enkele concerten, die ik graag bezocht.

Ziekte

Op 2 april 1999 was ik aanwezig tijdens een concert in Apeldoorn. Tijdens dit optreden van Dolf & Family kreeg Dolf een herseninfarct en werd met grote spoed per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De kinderen bleven achter en hebben samen het concert afgemaakt op een heel bijzondere en indrukwekkende manier. De artsen hebben Dolf geadviseerd alle optreden in Nederland af te zeggen en zo spoedig mogelijk naar Duitsland terug te gaan en zich in verbinding te stellen met zijn eigen arts. De volgende dag was Dolf toch weer aanwezig in de VEZ tijdens een concert in Zwolle.

Hij brandde op voor God. Hij ging door. Alles werd opzij gezet voor dat ene grote doel.

In november 2002 werd bij Dolf kanker aan de alvleesklier geconstateerd. Kort daarna gaf hij met zijn gezin een laatste optreden in Zwolle, waarbij hij open over zijn ziekte sprak. Op maandag 7 juli 2003 is hij op 56-jarige leeftijd overleden.

Herinnering

Ik hoop dat dit bericht de herinnering aan Dolf Vorsterman van Oyen levend mag houden en dat hij een voorbeeld zal blijven voor een ieder die actief is in de gospelmuziek en een aanmoediging om echt voor de volle 100% voor God te gaan. We denken ook aan zijn vrouw en kinderen en we wensen hen sterkte en Gods zegen en nabijheid.

Auteur en foto’s: Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies