Eric en Tamar gingen naar Oezbekistan om Gods Woord te verspreiden

Een aansprekende boek over een jong stel dat alles in Nederland opgeeft en naar Oezbekistan verhuist om daar Gods Woord te verspreiden. Niet direct een veilige omgeving. In centraal Azie is veel weerstand tegen het christelijk geloof. Toch gaan Eric en Tamar vol goede moed van start en weten ze mensen om hen heen te bereiken. Maar ook zijn er veel tegenslagen en moeilijkheden.

Zoeken naar een goede woning, contacten leggen met lokale mensen, wennen aan de gewoonten van dit land en aan de cultuur, tegenslagen verwerken… het is voor het jonge stel een zoektocht, deze periode van inburgering in Oezbekistan.

Problemen stapelen zich op

Op het moment dat Tamar zwanger raakt, wordt de situatie complexer. De problemen stapelen zich meer en meer op. Uit alle macht zoeken ze naar oplossingen maar uiteindelijk raakt Tamar in een heftige burn-out en besluit het stel terug te gaan naar Nederland. Toch hebben ze een verandering kunnen bewerken in de levens van enkele mensen in hun omgeving. En dit heeft de Heere uiteindelijk gebruikt, waardoor de plaatselijke geloofsgemeenschap in de jaren daarna gaat groeien.

Het boek

Het boek is boeiend geschreven en bevat veel details over de sfeer van de ontmoetingen en de vele bijzondere momenten in hun leven. Ook de totaal andere cultuur in het land wordt gedetailleerd uitgewerkt zodat je als lezer meegezogen wordt in het verhaal.
Eric en Tamar reisden met hoge verwachtingen af naar Oezbekistan om Gods Woord te verspreiden. Ondanks jarenlange voorbereidingen, beseffen ze nauwelijks voor welke ongekende uitdagingen ze kwamen te staan.
Dit boek is uniek onder de zendingsboeken. Je wordt meegenomen in de avonturen en tegenslagen, de twijfels en hoogtepunten van de hoofdpersonen. Hun verhaal laat zien hoe God leidt en door alles heen te vertrouwen is. Ook al lijkt Hij soms  afwezig, Hij gaat ondertussen verder met Zijn plan.

RoepingAls vijftienjarige ervoer de auteur al een roeping tot zendingswerk. Na een opleiding tot docent Engels, werkte hij eind jaren negentig met zijn groeiende gezin in Centraal-Azië. Momenteel is Eric ondernemer in de ICT-branche, maar hij besteedt nog steeds menig vrij uurtje aan het uitvoeren van de Grote Opdracht van Jezus. 

Aangrijpend verhaal

Voor mensen die zich voorbereiden op uitzending, biedt dit boek onmisbare tools. Ervaren zendelingen zullen zich met een lach en een traan herkennen in de ervaringen van de hoofdpersonen. Het is een aangrijpend verhaal, dat je voortdurend aan het denken zet. Het biedt de lezer een eerlijk relaas, zonder idealiseringen of verplicht ‘happy end’.

Fragment uit dit zendingsboek

Ze arriveerden om vijf uur in de ochtend. Ondanks het vroege uur, was het al erg warm. Qarshi, niet ver van de grens met Afghanistan, was de stad die ze met hun werkgroepje hadden uitgekozen na een jaar van nadenken, vergaderen, bidden en zoeken. Ze hadden grote plannen. Hier waren zij dan, met zijn tweeën in de voorhoede, vol verwachting over hoe het leven in deze stad zou zijn. Zouden ze gemakkelijk vrienden onder de lokale bevolking krijgen? Zou God een groot werk gaan beginnen in deze stad? Zo ja, zouden zij het begin daarvan mogen zien?

Anderzijds voelden ze zich ook gewoon totaal geradbraakt. De atmosfeer van de wagon zat nog in hun hoofd en ze hadden beroerd geslapen. Bovendien waren ze natuurlijk ook onzeker over de nabije toekomst. Waar zouden ze vannacht slapen? Ze hadden geen idee. Zouden ze snel een huis kunnen vinden? Hadden ze er goed aan gedaan het weliswaar niet overmatig comfortabele, maar toch redelijk stabiele leven in de hoofdstad Tasjkent achter zich te laten?

Eric vroeg zich af waar hij in vredesnaam Tamar mee naartoe had genomen. Soms sloeg opeens heel even de twijfel toe. Nergens in de wereld hadden zij nu nog een huis.

Auteur: Eric den Hollander
229
 pagina’s, 
ISBN: 9789464811865
Uitgeverij: Stichting People International

Meer over het boek: www.zendelingaandezijderoute.nl
Meer achtergrond: www.peopleinternational.nl
Auteur: Redactie christelijknieuws.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies