Crisis in Haïti: Dit is er aan de hand

In Haïti speelt zich een crisis af. Bijna honderd bendes vechten om hun plek in steden en belangrijke havenplaatsen. Tientallen jaren van politieke instabiliteit, extreme armoede, internationale interventies en natuurrampen creëerden omstandigheden waarin bendes goed gedijen. Wat is er aan de hand en wat zijn de gevolgen voor kinderen in Haïti?

De huidige crisis in Haïti ontstond in 2021, toen midden in de pandemie de Haïtiaanse president Jovenel Moïse werd vermoord. Zijn dood liet een machtsvacuüm achter dat lokale bendes snel probeerden op te vullen. Een paar maanden later werd het zuiden van het land getroffen door een zware aardbeving.

Zwaarbewapende bendes

In maart 2024 nam het geweld van de bendes toe. Ze proberen de macht over te nemen van eerst premier Ariel Henry en nu de overgangsraad die het land uit de chaos moet leiden. Dagelijkse plunderingen, geweld, ontvoeringen, wegblokkades en moorden hebben de hoofdstad, andere grote steden en de landbouwregio van Haïti lamgelegd. Ook zijn vliegvelden, havens en ziekenhuizen voor langere tijd gesloten (geweest). De zwaarbewapende bendes zijn veel talrijker dan de politiemacht van het land.

Voedselcrisis

Meer dan 50 procent van de bevolking heeft geen toegang tot minstens één voedzame maaltijd per dag. “Het meeste voedsel dat we in Haïti eten, wordt geïmporteerd,” legt Jonathan uit. “Boten en vliegtuigen landen meestal in de hoofdstad. Door de wegblokkades is het moeilijk om vrachtwagens met voedsel naar het zuiden te laten brengen.” De enorme inflatie zorgt ervoor dat de prijs van het beschikbare voedsel de pan uit rijst.

De gezondheid van kinderen in gevaar

Kinderen die geruime tijd te eenzijdig en te weinig voedsel krijgen, raken ondervoed. Ondervoede kinderen blijven klein en hebben een zwak immuunsysteem, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes. Naast een tekort aan voedsel op veel plekken in het land, zorgt de onveilige situatie er ook voor dat medische zorg moeilijker toegankelijk is. Door gebrek aan veiligheid neemt vaak ook seksueel geweld, misbruik en uitbuiting toe. Sinds het geweld zijn veel scholen gesloten, omdat het voor de kinderen en leraren te onveilig is om over straat naar school te gaan. Bendes plunderen schoolspullen en nemen kostbare ingrediënten voor schoolmaaltijden mee.

Hulp is meer dan ooit nodig

Compassion-medewerkers doen hun uiterste best om kinderen en hun families te ondersteunen. Compassion werkt altijd via de lokale kerk. De medewerkers kennen de gezinnen en hebben hen ook bijgestaan tijdens aardbevingen, politieke onrust en de pandemie. Jonathan: “Het is belangrijk om te onthouden dat Compassion al sinds 1968 in Haïti werkt. Ze waren er al voor deze crisis, ze zijn er tijdens de crisis en zullen nog lang blijven nadat de noodsituatie voorbij is.”

Compassion helpt onder andere bij:

  • Eerste levensbehoeften zoals voedsel, water, hygiëneproducten en huisvesting.
  • Gezondheidszorg, traumaverwerking en geestelijke hulp.
  • Virtuele (thuis)ondersteuning van het onderwijs aan kinderen en jeugd.

Geef nu voor voedselhulp in Haïti
Beeld: Jonathan D. Clement / Compassion
Web: www.compassion.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies