Het Scheepvaartmuseum heeft de grootste maritieme collecties ter wereld

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bewaart één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld en bevat onder andere schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en zeekaarten. Met 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en de verbinding met de samenleving van nu en van de toekomst. Christelijknieuws bezocht het museum en maakte een foto-impressie.

Het Scheepvaartmuseum is een Nederlands museum aan het Kattenburgerplein 1 in Amsterdam over de scheepvaart en de maritieme geschiedenis. Het is gevestigd in het gebouw van het voormalige ‘s Lands Zeemagazijn en bevat de op een na grootste maritieme collectie ter wereld. We werden vriendelijk welkom geheten door de medewerkers van het museum. De ruimtes en gangen van het museum zijn schitterend en stijlvol ingericht. Er is geen vaste looproute, je kunt heerlijk rondlopen en overal is interessante informatie te lezen of te bekijken.

Voor alle leeftijden

De tentoonstellingen van Het Scheepvaartmuseum zijn divers en voor alle leeftijden. Interactieve tentoonstellingen voor de kinderen, historische feitjes voor de maritieme liefhebber, kunstobjecten voor de cultuurliefhebber en prachtige verhalen over de maritieme geschiedenis voor jong en oud. Laat je meenemen door de wind en ontdek alle tentoonstellingen in de noord-, oost- en westvleugel. Een kort overzicht, overgenomen van de website van het museum:

Mens op Zee

Het Scheepvaartmuseum en Dutch National Portrait Gallery presenteren de fototentoonstelling Mens op Zee: een veelzijdige maritieme wereld waarin prikkelende, ontroerende en onvoorspelbare portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen.

Atlantische Vensters 

In aanloop naar een nieuwe vaste presentatie in 2024 nodigt Het Scheepvaartmuseum verschillende kunstenaars uit hun kijk te geven op de Nederlandse maritieme relaties met het Atlantische gebied. Decoding the Atlantic World bevraagt de maritieme geschiedenis en de rol die ze speelt in het verleden, heden en de toekomst. Vanaf 1 juli te zien.

Hoofdgalerij: Republiek aan Zee

Aan de hand van ruim 50 topstukken, waaronder schilderijen, kunstvoorwerpen en scheepsmodellen, vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw.

Dare to discover – a VR journey 

Reizen door de tijd? Het kan in Het Scheepvaartmuseum! Ga terug naar de 17e eeuw met de spectaculaire Virtual Reality tijdreis ‘dare to discover – a VR journey’. De VR is te zien aan boord van het VOC-schip Amsterdam en alleen te bezoeken als de personele bezetting voldoende is …

VOC-schip Amsterdam 

Het prachtig gerestaureerde en opgekalefaterde VOC-schip is te bezoeken aan onze steiger. Loop, klim over het schip en bezoek de kapiteins hut, of hang in de hangmatten, of bezoek de VR-journey.

1672 een jaar vol rampen

In het kader van het rampjaar presenteert Het Scheepvaartmuseum een kleine presentatie over de Slag bij Solebay. Twee monumentale wandtapijten en enkele objecten worden getoond die de zeeslag vanuit meerdere perspectieven belichten.  

Bringing back the ballast, door Nathan Coley

In de noordhal op de begane grond (richting de steiger, waar het VOC-schip Amsterdam en de Koningssloep liggen) staat sinds 2011 een bakstenen muur, gemetseld door de Schotse kunstenaar Nathan Coley. Het kunstwerk heet: ‘Bringing back the ballast’. 

Amsterdam havenstad 

De Amsterdamse haven en de stad zijn nauw met elkaar verbonden en kunnen niet bestaan zonder elkaar. Deze band is eeuwenoud. In de nieuwe tentoonstelling wordt het verhaal van het eerste ontstaan tot en met de toekomst verteld.

Duiker Doris (2+)

Duiker Doris is een avontuurlijke, maritieme museumbeleving voor families met kinderen van 2 jaar en ouder. Deze verhalende en interactieve tentoonstelling voor de allerjongste museumbezoekers is nu te zien in Het Scheepvaartmuseum. 

Ontdek 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en de verbinding met de samenleving van nu en van de toekomst. Het Scheepvaartmuseum bewaart één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld en bevat onder andere schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en zeekaarten.

Adres

Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam

Openingstijden

museum | maandag t/m zondag | 10.00 – 17.00 uur
museumwinkel | maandag t/m zondag | 10.00 – 17.00 uur
bibliotheek | maandag t/m vrijdag | 10.00 – 17.00 uur

Auteur: Redactie ChristelijkNieuws
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.hetscheepvaartmuseum.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies