Je bent de moeite waard

Column – Onlangs hoorde ik dat iemand tegen zijn partner had gezegd “Je bent de moeite waard.” Daarmee wilde hij aangegeven dat hij van haar houdt  en haar ‘onhebbelijkheden’ graag voor lief neemt.

Relatie

Iedereen die al een lange(re) relatie heeft – en dat kan variëren van een hechte vriendschap tot een huwelijk en alles wat daar tussen zit – heeft er weet van. Verschillen in karakters, eigenschappen, vaardigheden, inzicht en dergelijke kunnen soms als hinderlijk in een relatie worden ervaren. Maar daarom hoeft het niet tot een breuk te komen. Deze column gaat niet over het onderhouden van een relatie en eigenlijk toch ook wel.

Voor God de moeite waarde

Als het gaat om mijn relatie met God dan past het mij niet te zeggen dat God voor mij de moeite waard is. Alles behalve dat. Mensen onder elkaar kunnen dit wellicht zeggen, maar niet een kind van God ten opzichte van zijn hemelse Vader.

Maar anders om? Kan dat misschien wel? Kan God ten opzicht van mij zeggen dat ik voor Hem de moeite waard ben? Menselijk gezegd ben ik er van overtuigd dat ik Hem veel ‘moeite bezorg’. Ik dwaal regelmatig van Hem af en dan moet Hij weer naar mij op zoek. Ik doel hier op de gelijkenis van de 100 schapen waarvan er één afdwaalt en verdwaalt. De herder moet op zoek om zijn schaap te vinden en om zijn schouders naar de stal te dragen.

Gods zoekende liefde

Toch houdt God zoveel van mij dat Hij dit keer op keer doet. Keer op keer gaat Zijn zoekende liefde naar mij uit en brengt Hij mij terug in zijn nabijheid. Lezers van een jongere generatie dan de mijne zullen het lied vermoedelijk niet meer kennen, maar ik ben opgegroeid met onder meer het volgende lied:

Zijn liefde zocht mij teder, Hij riep mij dag en nacht;
Hij vond en trok mij weder uit ’s duivels zondemacht.
Hij legde m’ op Zijn schouders neer,
En bracht mij tot de kudde weer.

Dat is in mijn situatie geen eenmalig zoeken geweest. Ik herken mij meer in een ‘dwaalziek schaap’. Ik ben er van overtuigd dat Hij mij en jou bij ons afdwalen keer op keer zal zoeken en niet eerder zal rusten dan nadat Hij ons heeft gevonden. Ja, we zijn voor Hem de moeite waard.

Auteur: Willem van Leiden
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies