Blijf bij ons

Column – Bovenstaande foto (met tegenlicht) heb ik op een mooie zomeravond gemaakt vanuit de tuin van onze woning. Ik was onder de indruk van de mooie wolkenlucht bij zonsondergang.

Nadat ik de foto die ik had gemaakt had gezien kwamen de woorden van het volgende bekende lied bij mij boven:

De dag, door Uwe gunst ontvangen,
is weer voorbij, de nacht genaakt;
en dankbaar klinken onze zangen
tot U, die ‘t licht en ‘t duister maakt.

Het is tegen de avond

De foto doet mij ook denken aan de geschiedenis van de Emmaüsgangers (Lukas 24:13 e.v.). Ik citeer vanaf vers 28: “En zij naderden het dorp waar zij heengingen; en Hij (dat is de Heere Jezus. WvL) deed alsof Hij verder wilde gaan. En zij drongen bij hem aan en zeiden: Blijf bij ons, want het is tegen de avond en de dag is al gedaald. En Hij ging naar binnen om bij hen te verblijven.”

Weet je wat ik zo mooi vind aan deze tekst? Dat de Heere Jezus doet alsof Hij verder wilde gaan. Ik neem aan dat Hij deze houding aannam om Zijn metgezellen de gelegenheid te geven zich uit te spreken en Hem te vertellen wat hun wens is, te weten dat Hij bij hen zou blijven. Wat mooi van de Heere dat Hij voor deze mogelijkheid heeft gekozen.

Blijf met mij Heer

Vermoedelijk heb je het wel eens gehoord of gelezen dat het op Gods klok twee voor twaalf is. Daarmee wordt aangegeven dat de tijd van genade ten einde loopt. De wereldgeschiedenis loopt ten einde. Gods oordelen over deze wereld zijn onontkoombaar. In die zin is het ‘de avond van deze wereld, de nacht genaakt’. En wij? Wij vragen de Heere in deze avondperiode bij ons te blijven. En als je Hem dat vraagt dan doet Hij dat. Hij doet niets liever dan dat.

Misschien vraag je je af hoelang de Heere dan bij je blijft. Daarop heeft Hij zelf het antwoord gegeven. “Ik ben met je alle dagen tot aan de voleinding van de eeuw” (Mattheus 28:20). En dan komt Hij weer om de Zijnen op te halen. Dan hoeven wij Hem niet meer te vragen “Heer, blijf bij ons”, want “zo zullen wij altijd met de Heer zijn! Vertroost daarom elkaar met deze woorden (1 Thessalonicenzen 4:18)

Gebed:

Blijf met mij Heer,
als ’t zonlicht niet meer straalt.
Blijf met mij Heer,
als straks de avond daalt.

Tekst en foto: Willem van Leiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies