Wandel of fiets mee met Tsjerkepaad vanuit Rinsumageast


De Alexanderkerk in Rinsumageast is zaterdag 31 augustus uitvalsbasis voor het jaarlijkse Kleasterrûntsje van Tsjerkepaad. De wandelaars gaan op pad met ds. Liuwe Westra langs de contouren van klooster Claercamp naar de kloosterkapel in Sibrandahûs. Voor fietsers is er een tocht onder leiding van ds. Gerrit Groeneveld naar de Bonifatiuskapel en Museum Dokkum. Vermeld duidelijk of u een wandelaar of fietser bent. Deelname kost 10 euro en in totaal kunnen maximaal vijftig mensen meedoen. 

Bij de jaarlijkse openstelling van zo’n 250 Friese kerken organiseert de twintigjarige stichting Tsjerkepaad sinds 2014 ook jaarlijks een ‘pelgrimage’ langs locaties die herinneren aan de vele kloosters die tot het einde van de zestiende eeuw het Friese landschap domineerden. Dit jaar ligt de focus op het Monasterium beate Maria de Claro Campo (1163-1580), het cisterciënzer klooster nabij Rinsumageast. 

De dag begint in de Alexanderkerk in Rinsumageast. Na de inloop met koffie vanaf 9.30 uur begint om 10.00 uur een korte viering met als voorganger ds. Gerrit Groeneveld. Omstreeks 10.45 uur gaan de wandelaars op pad met gids ds. Liuwe Westra langs de contouren van klooster Claercamp. De fietsers trekken onder leiding van Gerrit Groeneveld eerst naar de Bonifatiuskapel en daarna naar Museum Dokkum. Op beide locaties krijgen ze een presentatie van Peter Sauermann over respectievelijk Bonifatius en klooster Claercamp. 

Alle deelnemers treffen elkaar rond 13.00 weer in de kloosterkapel van Sibrandahûs, waar ze hun meegebrachte lunch gebruiken met door de organisatie verzorgde soep, melk of karnemelk erbij. Daarna lopen de wandelaars terug naar Rinsumageast en gaan de fietsers naar keuze nog langs bij de Benedictustsjerke in Damwâld, of via een zelfgekozen route terug naar het startpunt. Daar is vanaf 15.30 nog een nazit in dorpshuis De Beijer.  

U kunt mee als u zich voor 28 augustus aanmeldt via kleasterpaad@gmail.com.
Meer info: www.tsjerkepaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies