Door geweld is in Soedan veel onveiligheid. Duizenden families vluchtten naar een betere plek in Soedan of in buurlanden Zuid-Soedan, Ethiopië of Tsjaad. In Soedan zelf schuilen veel gezinnen in de Blauwe Nijl-regio. Een relatief veilige plek in het Zuid-Oosten van Soedan. Het ligt dicht tegen de grens aan met Zuid-Soedan en Ethiopië.
In dit gebied ligt ook het Abu Ramad Vrouwencentrum. Een plek waar vrouwen samenkomen en kinderen kunnen leren en spelen. Zo kunnen ze zich toch ontwikkelen, ondanks dat ze nu niet naar school gaan. De plek is een baken van hoop voor honderden vrouwen en kinderen in een onzekere tijd.
Onderwijs in tijden van nood
Rahma, die de dagelijkse leiding heeft in het centrum, vertelt hoe belangrijk deze plek is: ‘’Door het conflict zijn veel scholen in Soedan dicht. Hierdoor kunnen miljoenen kinderen niet leren en beginnen aan een opleiding. Het Abu Ramad Vrouwencentrum laat zien hoe onderwijs zelfs in moeilijke tijden mogelijk blijft.
Dankzij de steun van World Vision kunnen kinderen blijven leren en ontwikkelen in dit centrum, ondanks dat ze niet naar school kunnen. We spelen spelletjes, en hebben nieuwe televisies gekregen waar we educatieve programma’s met de kinderen bekijken,” vertelt Rahma. Het biedt kinderen de kans om door te gaan met dromen over hun toekomst, zelfs in tijden van nood. “Van World Vision kregen we springtouwen, tekenspullen, sportmaterialen en andere educatieve materialen zoals televisies. Hierdoor komen er elke dag meer enthousiaste kinderen. Er komen nu dagelijks ongeveer 100 kinderen naar het centrum,” vertelt Rahma.
Ik wil scholen bouwen om zo mijn gemeenschap te helpen
Twee van deze kinderen zijn de 12-jarige Mudathir en de 14-jarige Marjam. Mudathir houdt bijvoorbeeld van het maken van klei: ‘’Ik kom hier om met mijn vrienden te spelen en te knutselen,” vertelt hij enthousiast. Ook Marjam bezoekt het centrum samen met haar klasgenootjes. “Ik ben blij dat ik hier mijn eerdere klasgenootjes weer kan ontmoeten,” zegt ze. ‘’Ik kan hier spelen en leren, terwijl de scholen dicht zijn. Ik droom ervan dat ik later ingenieur kan worden en daarom wil ik graag snel weer beginnen met studeren. Als ingenieur wil ik scholen bouwen en een ziekenhuis om zo mijn gemeenschap te helpen,” vertelt ze.
Onderwijs als krachtig middel
In tijden van nood laat het Abu Ramad Vrouwencentrum zien hoe krachtig onderwijs kan zijn. Het biedt kinderen niet alleen een veilige plek, maar ook hoop en de kans om hun dromen na te streven, zelfs wanneer de wereld om hen heen even geen veilige plek meer is. Door het centrum kunnen kinderen nu al blijven werken aan hun toekomst samen met andere kinderen, totdat het weer veilig is om naar school te gaan.
Wat doet World Vision?
In tijden van nood lijkt onderwijs misschien niet de eerste prioriteit, maar juist in deze tijden is onderwijs voor kinderen enorm belangrijk. Het biedt kinderen stabiliteit en veiligheid. Het leert ze om trauma’s te verwerken en ze krijgen veel kennis over hoe ze met noodsituaties moeten omgaan. Ook kunnen ze plezier maken en aan andere dingen denken dan de noodsituatie waar ze in zitten. World Vision wil dat alle kinderen goed en veilig onderwijs kunnen krijgen en dat ouders niet hoeven te kiezen tussen onderwijs of voeding.
In noodsituaties doen we dit bijvoorbeeld door veilige plekken te creëren voor kinderen, waar ze kunnen spelen en leren, zoals het Abu Ramad Vrouwencentrum. Ook bouwen we scholen, bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen, of werken we aan de uitbreiding van bestaande scholen met extra klaslokalen in scholen dichtbij zodat kinderen in nood de kans hebben om naar school te gaan. Zo werken we onder andere aan de uitbreiding van klaslokalen in een school in een vluchtelingenkamp in Zuid-Soedan.
Soedanese kinderen hebben honger en veel jongens en meisjes kunnen niet naar school. Het is noodzakelijk voor hun toekomst dat ze snel weer toegang krijgen tot deze basisbehoeften. Kom in actie en help Soedanese kinderen!
Web: www.worldvision.nl
Foto: World Vision
Auteur: Esmiralda Hubert / World Vision
Geef voor Soedanese kinderen: Doneren