EU ondersteunt project van Tearfund in Zuid-Soedan

De Europese Unie (EU) ondersteunt een noodhulpproject van Tearfund in samenwerking met Plan Duitsland en partnerorganisatie Coalition for Humanity in Zuid-Soedan. Naar schatting lijden 9 miljoen mensen in dit land als gevolg van onder meer gewelddadige conflicten en overstromingen. De hulpverlening is gericht op toegang tot kwalitatief en veilig onderwijs, (schoon) water en voorzieningen op het gebied van sanitatie en hygiëne. Het project wordt uitgevoerd in de noordelijke provincies Leer en Rubkona.

In de afgelopen jaren heeft Zuid-Soedan te kampen gehad met enorme overstromingen als gevolg van klimaatverandering met vele doden en grote groepen ontheemden als gevolg. In veel delen van het land is er sprake van een humanitaire crisis.
Daarnaast wordt het land geteisterd door (interne) conflicten en zorgt de huidige crisis in buurland Soedan voor de komst van veel vluchtelingen.

Water, sanitatie en hygiëne

Het project dat door de EU wordt gefinancierd, richt zich op goede voorzieningen op het gebied van (schoon) water, sanitatie en hygiëne. Dit wordt gerealiseerd door onder meer de aanleg van handwaspunten, 10 waterputten bij scholen en de installatie van latrines. Tienermeisjes ontvangen hygiënekits, met onder meer maandverband.
Daarnaast richt het project zich op toegang tot onderwijs en bescherming van meisjes en jongens vrouwen in risicogebieden. Er worden veilige settings gecreëerd waarbinnen kinderen naar school kunnen. Ten slotte zullen preventiemaatregelen worden uitgebouwd om de impact van toekomstige overstromingen te minimaliseren.

Naar schatting hebben 9 miljoen mensen hulp nodig

Christophe Reltien is hoofd van het ECHO-kantoor in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. “Naar schatting 9 miljoen mensen in Zuid-Soedan hebben humanitaire hulp nodig, waaronder veel kinderen. De Europese Unie wil met deze financiële ondersteuning zorgen dat onze humanitaire partners de noodzakelijke hulp kunnen bieden aan de meest kwetsbare bevolking. Via dit project kan er onder meer een omgeving gecreëerd worden voor kinderen om op een veilige manier onderwijs te ontvangen.”

Voedselzekerheid en levensonderhoud

Tearfund heeft veel ervaring in het bieden van humanitaire hulp en het bevorderen van duurzame ontwikkeling in het Zuid-Soedan. De programma’s richten zich op voedselzekerheid, levensonderhoud en activiteiten op het gebied van (schoon) water, sanitatie en hygiëne. “We zijn erg dankbaar voor de samenwerking met de Europese Unie. Momenteel is de situatie in Zuid-Soedan uiterst kritiek en met de financiële steun kunnen Tearfund en Coalition for Humanity adequaat optreden en tegemoetkomen aan de behoeften van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Leer en Rubkona”, laat Martin Herlaar, directeur Internationale Programma’s van Tearfund weten.

Over civiele bescherming en humanitaire hulp van de EU

De Europese Unie en haar lidstaten zijn ‘s werelds grootste donor van humanitaire hulp. Noodhulp is een uiting van Europese solidariteit met mensen in nood over de hele wereld. Het heeft tot doel levens te redden, menselijk lijden te voorkomen en te verlichten, en de integriteit en menselijke waardigheid te waarborgen van bevolkingsgroepen die getroffen zijn door natuurrampen en door de mens veroorzaakte crises.

Via haar afdeling Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp helpt de Europese Unie jaarlijks miljoenen slachtoffers van conflicten en rampen. Met het hoofdkantoor in Brussel en een wereldwijd netwerk van veldkantoren verleent de EU hulp aan de meest kwetsbare mensen op basis van humanitaire behoeften.

Web: www.tearfund.nl
Auteur: Onno Visser
Beeld: ChristelijkNieuws

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies