Met twee maten meten

Mijn excuses – want ik heb geen typisch natuurbeeld voor deze column – en toch heeft wat mij op dit moment bezighoudt veel te maken met Gods schepping! Ik kwam vanochtend een artikel tegen dat mij schokte en mij van streek maakte! De volgende kop trok mijn aandacht: “Wat moet dat betekenen? Aanklacht bij rechtbank door embryo. Uitspraak veroorzaakt tranen van vreugde” … van 28 augustus 2024

Dit artikel gaat over een rechtszaak in Zuid-Korea waarin de Zuid-Koreaanse regering werd aangeklaagd vanwege de ontoereikende klimaatdoelstellingen in het land en omdat zij zich daardoor niet zou houden aan de mensenrechten die in de grondwet zijn vastgelegd.

Activisten

De rechtszaak was aangespannen door activisten die niet alleen gebruik maakten van de hulp van kinderen en jongeren, maar ook een embryo als hoofdaanklager gebruikten! De rechtbank die dit behandelde, oordeelde in het voordeel van de milieuactivisten en verklaarde de huidige klimaatdoelstellingen van het land ongrondwettelijk, wat tranen van vreugde veroorzaakte onder de milieuactivisten… Lees hier het artikel

Verbijsterd

Eerlijk gezegd zat ik een beetje verbijsterd achter mijn computer omdat dit nieuws mij bijna ongelooflijk leek. Vervolgens heb ik gekeken wat de situatie was met “abortus” in Zuid-Korea. Tot 2021 waren abortussen illegaal in Zuid-Korea, maar het abortusverbod werd herhaaldelijk ondermijnd. Van de 10.000 vrouwen die in 2019 door het ministerie van Volksgezondheid werden ondervraagd, zei één op de vijf vrouwen dat ze een abortus hadden ondergaan.

Abortussen legaal

Abortus werd in Zuid-Korea met ingang van 1 januari 2021 gedecriminaliseerd door een uitspraak uit 2019 van het Koreaanse Constitutionele Hof. Momenteel zijn abortussen tijdens de zwangerschap legaal, omdat er geen nieuwe wet is aangenomen (zie Wikipedia). De rechtvaardiging voor de uitspraak van de rechtbank uit 2019 luidde: “De beslissing over de zwangerschap gebeurt niet in een vacuüm, maar hangt eerder af van de omstandigheden van de zwangere vrouw. Als het recht op abortus niet wordt gegeven, kan dit leiden tot verlies van de menselijke waardigheid.” Deze uitspraak veroorzaakte ook tranen van vreugde onder de activisten.

Laten we elkaar goed begrijpen: ik wil en zal op geen enkele manier een vrouw veroordelen die om welke reden dan ook een abortus heeft ondergaan! Het is niet aan mij om de omstandigheden te beoordelen en te beoordelen; dat is uitsluitend het recht van onze God en Vader. Voor ons christenen staat er in Filippenzen 4:6 dat “onze zachtmoedigheid aan alle mensen bekend moet worden gemaakt”!

Omstandigheden

Dus wat is het aan dit nieuws dat mij zo verbijsterd? Het is gewoon de willekeur hoe een klein, ongeboren, weerloos mens wordt behandeld!

Volgens de redenering van de rechtbank hangt het “af van de omstandigheden van de zwangere vrouw” of er al dan niet een abortus plaatsvindt. Alleen de getroffen vrouwen weten of dit altijd en in ieder geval onverenigbare noodsituaties zijn. En laten we eerlijk zijn, hoe vaak komen het bijvoorbeeld voor dat jonge vrouwen die op het verkeerde moment zwanger worden, onder druk van hun sociale omgeving, een abortus ondergaan… Nog niet succesvol hun school, opleiding of studie hebben afgerond – en vervolgens zwanger worden? Laat het los, denk aan je toekomst! Net een nieuwe baan gekregen en dan ineens zwanger? En in de wereld van vandaag zijn er zeker nog veel meer redenen om te besluiten om geen kind te krijgen… Nogmaals: ik wil en kan de behoeften van jonge vrouwen in zo’n situatie niet inschatten! Want zo’n keuze is zeker een ontzettend moeilijke en stressvolle beslissing

Hoofdaanklager

Maar nu wordt een embryo plotseling een heel belangrijk persoon: “hoofdaanklager” tegen de regering wegens het niet naleven van de mensenrechten! Het klinkt als een aanfluiting, omdat anders (bij een besluit tot abortus!) de mensenrechten en de menselijke waardigheid van een embryo niet gerespecteerd worden, want dan is het ineens slechts een ‘klompje cellen’! Zo zien sommige toegewijde abortusvoorstanders het tenminste…

Ik moest denken aan een vers uit de Spreuken van Salomo uit Spreuken 20, vers 10: “Twee gewichten, twee efa’s, beide zijn een gruwel voor de Heer.”

Dit gezegde is overigens al diep verankerd in ons leven, in onze taal: als we het hebben over onrechtvaardige beslissingen, hebben we het over het feit dat er in dat geval met twee maten gemeten wordt.

Meten met dubbele maatstaven

En voor mij lijkt deze boodschap van het klagende embryo een soort “meten met dubbele maatstaven”: als hij (de kleine embryo) nuttig is voor mij of voor “hogere doelen”, kan en wil ik hem tolereren en gebruiken, maar komt hij in mijn leven als een ongepland obstakel voor mijn toekomstplannen – dat laat ik hem of haar weghalen…

De kleuterschool in de hemel

Terwijl ik deze regels schrijf, bedenk ik hoe groot de kleuterschool in de hemel zou kunnen zijn met de kinderen die niet geboren mochten worden… Zij worden allemaal door God geliefd met dezelfde liefde als wij, de levenden! En de rechtbank in Seoul heeft volkomen gelijk als zij zegt dat de beslissing over een zwangerschap niet in een vacuüm plaatsvindt – omdat iedere persoon die verwekt is en waarvan het leven in de baarmoeder van zijn moeder begon – dit begon omdat onze grote God ‘ja’ zei, en hem of haar wilde, en hield van dit kleine mensje!

Van ganser harte hulp bieden

Wij christenen zouden er goed aan doen om na te denken hoe we vrouwen die een ongewenste, ongeplande zwangerschap ervaren, kunnen benaderen en helpen! Zouden wij bereid zijn ons eigen comfort op te offeren om van ganser harte hulp te bieden?

Zouden we misschien zelfs bereid zijn zulke ongewenste kinderen als pleegouders op te nemen, omdat we ze erkennen als schepselen die door onze God en Vader gewild en geliefd zijn? Zijn we er klaar voor om ons af te vragen of we echt alleen meten met dezelfde maat?

Uitdagend

Dan kan het leven voor ons ineens behoorlijk levendig en uitdagend worden! Als pleeg- en adoptievader weet ik waar ik het over heb! Maar het is zeker de moeite waard – ook al is het soms zenuwslopend!

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor deze site schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedeelten uit de Bijbel. Vertaling: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies