ChristenUnie positief dat giftenaftrek grotendeels overeind blijft

De giftenaftrek is grotendeels gered, blijkt uit de zojuist gepresenteerde plannen van het kabinet. Dat is wat de ChristenUnie betreft goed nieuws. “Nederland bloeit op wanneer mensen omzien naar elkaar. Het stemt hoopvol om te zien dat in elk geval één forse ‘samenlevingsboete’ – die wel in het eerdere hoofdlijnenakkoord stond – nu bijna helemaal verdwijnt.

In een samenleving die steeds meer draait om het individu is het belangrijk dat er plekken zijn waar mensen nog wel naar elkaar omzien. Dat moet je niet belasten, maar juist stimuleren,” aldus Mirjam Bikker.

Breed ondertekende petitie

Samen met een groot aantal goede doelen, bedrijven en politieke bondgenoten kwam de ChristenUnie in juni met een breed ondertekende petitie (www.reddegiftenaftrek.nl) om de giftenaftrek in stand te houden. Aanleiding hiervoor waren de nieuwe plannen van de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB om te snijden in de giftenaftrek, zowel voor ondernemers als burgers. Het zou hierdoor fiscaal veel minder aantrekkelijk worden om te schenken aan goede doelen, vrijwilligersorganisaties en kerken. Door deze maatregel zouden zij jaarlijks tientallen miljoenen aan giften mislopen.

Pieter Grinwis (ChristenUnie)

“Met het aanvankelijk fors uitkleden van de giftenaftrek gaf de coalitie blijk van een armetierige samenlevingsvisie. Naast de voorgenomen bezuinigingen zou daarmee ook het initiatief vanuit de samenleving worden ontmoedigd, waardoor mensen minder naar elkaar omkijken. Samenleven begint echter met omzien naar elkaar, ook door middel van het geven van giften. Dat moet je niet beboeten. Daarom kwamen we als ChristenUnie tegen deze maatregel in verzet, zowel in de Kamer als daarbuiten, door de druk maximaal op te voeren samen met politieke en maatschappelijke bondgenoten. Het nieuwe kabinet keert nu gelukkig grotendeels terug van deze heilloze weg: goed nieuws voor kerken en goede doelen.”

Resterende deel van de bezuiniging ongedaan maken

Van de aanvankelijk voorgestelde bezuiniging van ruim 250 miljoen euro blijft slechts 61 miljoen euro staan: het gedeelte voor bedrijven die een gift doen. De ChristenUnie gaat zich sterk maken om ook het resterende deel van de bezuiniging ongedaan te maken. “We roepen het kabinet op om ook de laatste stap te zetten en de giftenaftrek in z’n geheel overeind te houden”, aldus Pieter Grinwis.

Lees meer over de petitie via www.reddegiftenaftrek.nl
Web: www.christenunie.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies