Terugblik op symposium: Mannen, onbedoelde zwangerschap en abortus

Op woensdagavond 18 september vond het symposium plaats. De vraag: hoe kunnen we mannen ondersteunen bij onbedoelde zwangerschap en abortus stond centraal. In de Schakel te Nijkerk waren tientallen deelnemers aanwezig om samen de dialoog aan te gaan over dit thema.

Arthur Alderliesten opende het symposium door te lezen uit Mattheus 1, waarbij hij aandacht vroeg voor Jozef. Uit deze geschiedenis deelde hij vier lessen: Jozef neemt verantwoordelijkheid door Maria niet te verlaten, hij stelt zijn eigen behoeften niet voorop, hij neemt een dienstbare houding richting zijn gezin en hij geeft zich over aan God. Hij benadrukte dat het van belang is om te werken aan een Jozefskarakter door vorming van onze kinderen en jongeren

Weinig aandacht voor de man

Na de opening leidde Alderliesten het thema in door de aanleiding voor het aankaarten van de rol van de man bij onbedoelde zwangerschap en abortus te benoemen. “1 op de 10 hulpvragers van Er is hulp is man. Daarnaast is er weinig aandacht voor de man, zowel op juridisch vlak als in wetenschappelijk onderzoek.” Hij illustreerde dit met een voorbeeld uit een recent gesprek van een waker. Zij sprak met een man, hij deelde over de abortus die hij 14 jaar geleden had meegemaakt. Hij vertelde het er nog erg moeilijk mee te hebben, en vervolgde met: “Maar als man mag ik daar natuurlijk niks over zeggen.”

Ook relaties spelen een grote rol rondom onbedoelde zwangerschap en abortus. “De mate waarin een man betrokken wil zijn bij onbedoelde zwangerschap hangt af van de duur en aard van de relatie. Daarentegen kan juist steun van de partner doorslaggevend zijn voor de vrouw in haar keuze voor het leven. Door mannen te betrekken in het gesprek met vrouwen, kan het perspectief op het leven worden geopend.” Hij eindigde de introductie door het onderstrepen van het belang van meer erkenning voor de rol van de man en het belang van het motiveren tot en het helpen van mannen bij het nemen van hun verantwoordelijkheid bij onbedoelde zwangerschap.

Na de introductie op het thema gingen de deelnemers uiteen in verschillende groepen voor het volgen van workshops die gericht waren op aandacht voor de rol van de man in de kerk, bij rouwverwerking, in de hulpverlening en in het maatschappelijk debat.

Wat kan de kerk doen voor mannen?

Nico van der Voet, hogeschoolpastoor aan de CHE, richtte zich in zijn workshop op de vraag: “Hoe gaan we als kerk om met mannen bij onbedoelde zwangerschap en na abortus?”. In de workshop belichtte hij hoe we als christelijke gemeente onderwijs en pastoraat kunnen bieden en wat we daarmee kunnen betekenen voor mannen en jongens. Van der Voet: “De rol van de kerk in het begeleiden van mannen die te maken hebben met onbedoelde zwangerschap of abortus bestaat uit signaleren van het probleem waar mogelijk en daarop aansluiten door middel van pastoraat. Het zou helpend zijn als de kerk een meldpunt heeft waar mensen met vragen over onbedoelde zwangerschap en abortus terecht kunnen. Daarnaast is preventie van belang, zodat al vroeg kan begonnen worden met moreel onderwijs aan kinderen en jongeren over seksualiteit. Het geweten van jonge mensen moet zo gevormd worden dat abortus een onmogelijkheid wordt. Tegelijkertijd moet ook duidelijk zijn dat de gemeente ook een veilige plek is om problematiek rondom dit onderwerp te delen, als ze daarmee in de knoop raken.”

Hulpverlening aan mannen

Naast handreikingen voor het pastoraat en onderwijs in de kerken werd er ook praktisch inzicht geboden voor hulpverlening aan mannen door Adrianne Vroegindeweij. Ze ging in op de vraag: “Wat hebben mannen nodig bij onbedoelde zwangerschap en na abortus?” Aan de hand van verschillende casussen illustreerde ze hoe mannen kunnen reageren als er sprake is van onbedoelde zwangerschap, bijvoorbeeld door dwang en druk of juist door actief het gesprek aan te gaan. Hierbij gaf ze inzicht in de ondersteuning die mannen nodig hebben bij onbedoelde zwangerschap. Ook werd belicht hoe mannen rouwen na een abortus en wat ze in dit proces nodig hebben om tot heling te komen. “Het is nodig dat we de rol van de man erkennen, daarbij helpt het als je mannen zelf initiatief laat nemen in hun hulpverleningstraject, bijvoorbeeld hen laten bepalen op welke manier en met welke frequentie ze behoefte hebben aan contact.”

Rouwen mannen anders?

Sijke Kok, oprichter van Berouwbaar, een praktijk die mensen helpt bij zwangerschapsverlies, gaf een workshop over rouwverwerking. Ze besprak het onderscheid in de verschillende rouwstijlen van mannen en vrouwen na een verlieservaring en onderstreepte het belang van het zorgen dat je daarbij in verbinding blijft. Aan de hand van verschillende casussen en stellingen gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Ze bespraken een casus over een echtpaar dat heel betrokken was op elkaar, maar na het verlies van hun kindje, door verlies van de verbinding tijdens het rouwproces uit elkaar groeiden. Ook gingen deelnemers aan de slag met het bekijken van hun eigen rouwstijlen, waarna ze gezamenlijk het gesprek voerden om te zien hoe je ondanks verschillende rouwstijlen in verbinding kan blijven. Sijke Kok: “Het waren waardevolle gesprekken, waarbij de deelnemers zich echt kwetsbaar opstelden, dit gaf mooie inzichten en liet zien hoe een verlieservaring, bijvoorbeeld na abortus, druk op een relatie kan zetten.”

De oorzaak en het gevolg van de verscholen rol van de man

Arthur Alderliesten en Mathilde Brandemann richten zich op de vraag naar de oorzaak van de verscholen rol van de man rondom onbedoelde zwangerschap en abortus en bespraken de gevolgen die dit voor mannen heeft. De oorzaak werd gezocht in de feministische beweging die sterk de nadruk legde op de autonomie van de vrouw. Alderliesten: “Door acties van de Dolle Mina’s ging het gesprek steeds meer over de autonomie van de vrouw en verschoof de beschermwaardigheid van het ongeboren leven en de rol van de man naar de achtergrond.” Als gevolg van deze marginale positie ervaren mannen taboe in het bespreken van hun rol bij onbedoelde zwangerschap en het nemen van verantwoordelijkheid. Mathilde Brandemann: “Het ervaren van taboe op hun rol rondom onbedoelde zwangerschap en abortus, heeft effect op de toegang van mannen tot hulpverlening, daarbij zijn veel organisaties die hulp bieden primair gericht op de vrouw.” Tijdens de workshop gingen deelnemers met elkaar in gesprek over de vraag of het taboe rondom de rol van de man verbroken moest worden en of de man ook in de abortuswetgeving een plek moet krijgen.

Nagesprek

Na de sluiting was er een borrel waar de deelnemers en sprekers de gelegenheid hadden met elkaar na te spreken. Verschillende deelnemers gaven aan dat het symposium hen aan het denken had gezet en dat het duidelijk maakte hoe onderbelicht de rol van de man is rondom onbedoelde zwangerschap en abortus. Zo gaf een deelnemer aan dat het belangrijk is om ook juist mannen te bereiken met een aanbod voor hulpverlening en dat het belangrijk is om mannen aan te sporen en te steunen in het nemen van verantwoordelijkheid.

Auteur: Schreeuw om Leven
Beeld: Scheeuw om Leven
Web: www.schreeuwomleven.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies