Tandartsopleiding Mercy Ships trekt studenten uit heel West-Afrika

De enige openbare tandheelkundige school van Guinee vierde woensdag 25 september 2024 de feestelijke opening van de uitbreiding van hun trainingsfaciliteit. In samenwerking met medische hulporganisatie Mercy Ships voegde de Université Gamal Abdel Nasser de Conakry (UGANC) 1500 m² toe aan hun bestaande faculteit, waardoor de capaciteit voor tandheelkundige studenten om te leren, oefenen en patiënten te behandelen meer dan verdubbelt. Foto: De nieuwe training- en behandelruimtes in de Gamal Dental School.

Theorie én praktijk

De samenwerking van de universiteit in Conakry en Mercy Ships dateert uit 2018, toen Mercy Ships Guinee bezocht met één van haar ziekenhuisschepen. Het partnerschap zorgde ervoor dat tandheelkundestudenten vanaf dat moment naast theorieles ook praktijkoefeningen konden doen met inzet van simulatie en klinische training.

De recente uitbreiding zorgt voor een capaciteitsgroei van 4 naar 30 simulatieplekken, en van 10 naar 22 tandartsstoelen voor patiëntzorg. Andere toevoegingen zijn onder andere nieuwe laboratoria voor praktische training en tandprotheses, een CBCT (Cone Bean CT) scanner waarmee gedetailleerde 3D-beelden kunnen worden gemaakt voor nauwkeurige diagnose en behandeling, en een elektronisch patiëntensysteem voor het bijhouden van dossiers.

3,3 tandartsen per 100.000 inwoners 

Dankzij de uitbreiding kan het doctoraatsprogramma voor tandheelkundige chirurgie 30 studenten per klas aan, wat een totale capaciteit van meer dan 200 studenten betekent. Deze aantallen zijn een belangrijke sprong voorwaarts in het aanpakken van het tekort aan tandheelkundige professionals. Tussen 2014 en 2019 telde de Afrikaanse WHO-regio gemiddeld slechts 3,3 tandartsen per 100.000 inwoners – ongeveer een tiende van het wereldwijde gemiddelde. 

David Ugai, Dental Director of Education and Investment, was getuige van de overweldigende tandheelkundige nood in Guinee toen hij in 2012 voor het eerst vrijwilligerswerk deed voor Mercy Ships in Guinee. Daar zag hij hoe de rijen patiënten voor tandheelkundige zorg steeds langer werden. Over het verschil tussen toen en nu zegt Dave: ‘In 2012 dacht ik: we zouden voor altijd in Guinee kunnen blijven en die rij zou blijven bestaan. Maar als ik nu zie hoever we zijn gekomen: we kunnen nu elke student de mogelijkheid geven om een opleiding, een curriculum te doorlopen dat niet alleen voldoet aan de normen en accreditatienormen van Guinee, maar ook aan de internationale accreditatienormen in de toekomst.”

Regiofunctie

Studenten die studeren aan de UGANC (en het specialisatieprogramma in Marokko) vertegenwoordigen nu verschillende Afrikaanse landen, zoals Benin, Madagaskar, Guinee Bissau, Guinee en Sierra Leone. Vanaf september 2024 zijn er 26 internationale studenten ingeschreven in verschillende uitwisselingsprogramma’s aan de universiteit, waaronder 11 tandheelkundige studenten uit het naburige Sierra Leone, waar ziekenhuisschip de Global Mercy van Mercy Ships is aangemeerd voor twee werkperiodes van 2023-2025.

De hoop is dat de afgestudeerde tandartsen uiteindelijk terugkeren naar hun eigen land om daar de tandheelkundige zorg in de hele regio te versterken.

Mercy Ships Nederland
Auteur: Alinda Lenting
Web: www.mercyships.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies