Diederik Van Dijk over de Europese Top van 17 en 18 oktober

De Tweede Kamer debatteerde op dinsdagavond 15 oktober met minister-president Dick Schoof over de komende Europese Top van 17 en 18 oktober. De bijdrage van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk is hieronder te lezen.

Goed om vandaag te debatteren met premier Schoof, en wel over de inzet voor de Europese Raad. Zijn voorganger heeft vele Europese Raden meegemaakt. Voor premier Schoof is dit de eerste keer. Vanuit de SGP laten we hem met vertrouwen gaan en wensen wij hem wijsheid. Er staat veel belangrijks op de agenda. Graag heb ik het over financiën, het Midden-Oosten, asiel en migratie.

Financiën

De Europese Unie wordt met belastinggeld en afdrachten betaald en dient daar als goed rentmeester mee om te gaan. In dat licht is het oplopende foutenpercentage in de Europese begroting een doorn in het oog. Uitgaven moeten beter verantwoord worden. Elk opvolgend Meerjarig Financieel Kader gaat over méér miljarden. Ook heeft de EU speciale instrumenten als het Herstel en Veerkrachtplan. Maar tegelijk loopt ook de verantwoording daarover steeds slechter. Het kan niet waar zijn dat de EU met steeds méér geld steeds slechter verantwoording aflegt.

Berichtgeving in het Financieel Dagblad laat ook nog zien dat de Commissie en de Rekenkamer verschillen over foutenpercentages. Het gemiddelde foutenpercentage is net boven de 5 procent en bij o.a. het Cohesiefonds loopt dat op richting de 10 procent. Dat is toch onaanvaardbaar?

  • Gaat de premier aandringen op meer financiële degelijkheid en meer volledige verantwoording?
  • Vindt de premier niet dat hier werk van moet worden gemaakt vóórdat hij weer voor een nieuw MFK of tussentijdse ophoging tekent?

Midden-Oosten

De wrede aanslag van Hamas op de burgers van Israël waarmee het bloedvergieten in de regio is gestart, is alweer een jaar geleden. Dat werd herdacht afgelopen week op de Dam en in een synagoge, waar de premier ook bij was. Intussen heeft Hezbollah, met de steun en zegen van Iran, een tweede front geopend. En nog altijd zitten ongeveer honderd Israëli’s gegijzeld in Gaza. De jongste is één jaar en negen maanden.

Deze Raad staat het Midden-Oosten weer op de agenda. De SGP waardeert de snelle veroordeling van Iran na hun laatste grote aanval. Toch heb ik ook zorgen over de Europese opstelling ten aanzien van Libanon. In een land vol instabiliteit, politiek, economisch en met veel vluchtelingen wil je niet nog een conflict. Dat gun je de Libanese burgers niet. Maar toch is het er. De VN heeft gefaald, resolutie 1701 is een wassen neus, de Nederlandse genderadviseur heeft geen verschil gemaakt en de Libanese overheid is krachteloos, mede omdat zij beheerst wordt door Hezbollah.

  • De EU bepleit een staakt-het-vuren. Welke veiligheidsgaranties biedt dit voor Israël? Kan de premier naast zijn oproep voor een staakt-het-vuren zijn vérgezicht voor de relatie Libanon-Israël delen? Hoe komen wij uit bij die situatie waar resolutie 1701 leidend is en gerespecteerd wordt?
  • Daarnaast vraag ik naar de reikwijdte van een staakt-het-vuren. Israël heeft grote resultaten behaald in het uitschakelen van de top van Hezbollah. De oproep tot een staakt-het-vuren is toch geen oproep om de strijd tegen deze terroristische organisatie te staken? Dat zou niet alleen de veiligheid van Israël schaden, maar betekent tevens dat Libanon niet wordt bevrijd van Hezbollah. Hoe ziet de premier dit?

Asiel en Migratie 

Het NRC berichtte recent over Syrische vluchtelingen die in een Turks uitzetcentrum, mede betaald door de EU, zijn mishandeld en worden bedreigd of worden gedwongen tot terugkeer. Het indringende verhaal vraagt om opheldering. De vraag is of de EU hier inderdaad van op de hoogte was en welke consequenties dit heeft. De uitzetcentra zijn nodig geacht om de asielinstroom onder controle te krijgen, maar het mag niet zo zijn dat onder onze ogen mensen gedwongen worden teruggestuurd naar gebieden waar het gewoonweg onveilig is. Daarom vraag ik de minister-president hiervoor aandacht te vragen tijdens de Europese Raad, en aan te dringen op duidelijkheid. Hoe ziet de EU toe op deze uitzendcentra? En hoe waardeert de premier de stelling in het onderzoek dat de huidige gang van zaken vooral leidt tot méér migratie naar Europa?

Web: www.sgp.nl
Auteur: Diederik Van Dijk
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies