Opperrabbijn Jacobs in Apeldoorn: Juist in deze tijd moeten we het licht ontsteken

Het joodse feest Chanoeka begon op woensdagavond 25 december en duurt acht dagen. Op woensdag 1 januari werd het achtste lichtje aangestoken in Apeldoorn bij de Synagoge aan de Paslaan. Opperrabbijn Jacobs vertelde over de achtergronden van dit feest. Elke dag van Chanoeka wordt er één lichtje meer ontstoken, totdat alle acht lichtjes (plus het middelste licht, de dienaar) branden.

Het Chanoekafeest duurt acht dagen. Het grote wonder dat wordt herdacht was dat een klein legertje ongeoefende Joden het grote Griekse leger wist te verslaan en de verontreinigde tempel in Jeruzalem opnieuw kon inwijden, zodat de menora (kandelaar) in de tempel weer kon branden. Chanoeka wordt bij voorkeur en public gevierd omdat het licht uiteindelijk voor alle volken bedoeld is.

Wereldwijd

Woensdagavond 25 december begon voor Joden wereldwijd het Chanoekafeest, ook wel het ‘Lichtfeest’ genoemd. Elk jaar viert de Joodse gemeenschap Chanoeka op diverse openbare locaties. Ook dit jaar was iedereen van harte welkom om dit feest mee te vieren. Het is een laagdrempelige manier om uw betrokkenheid bij het Joodse volk in praktijk te brengen, en speciaal in deze tijd om solidariteit met de Joodse gemeenschap te tonen.

Licht ontsteken

Jacobs: “Maar juist in deze tijd van oorlog en onzekerheden moeten we dit licht ontsteken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was 5% van de Nederlanders landverraders, 5% zat in het verzet, maar 90% deed niets, ze keken weg. Ook in onze tijd kunnen we niet zomaar ‘neutraal’ blijven. Iedereen heeft de mogelijkheid om het licht te ontsteken, of in de duisternis te blijven. Maar één lamp kan veel duisternis verdrijven.”

Gelijktijdig een vredeswandeling in Apeldoorn

Gelijktijdig met dit evenement werd er in Apeldoorn de jaarlijkse vredeswandeling georganiseerd als reactie op de voortwoedende oorlogen, waaronder zoals in het Midden-Oosten of Oekraïne. In een tijd van verhoogde spanningen willen de organisatoren een gebaar van vrede maken en samen bouwen aan een wereld van geweldloosheid.

De deelnemers droegen borden met het woord ‘vrede’ in verschillende talen en er stonden de namen op van landen waar momenteel oorlog is. Ze liepen met lichtjes naar de synagoge. Opperrabbijn Jacobs sprak bij de synagoge aan de Paslaan, waarna de tocht verder ging.

Expositie in het Israël Centrum in Nijkerk

In het Israël Centrum in Nijkerk is tot 18 januari 2025 een kleine expositie te zien die gaat over 75 jaar betrekkingen tussen de staat Israël en het koninkrijk Nederland. In deze expositie ziet u allerlei foto’s en beschrijvingen van historische momenten van de afgelopen 75 jaar. Denk daarbij aan onderlinge (staats)bezoeken, herdenkingen en diverse (gezamenlijke) projecten. 

De expositie laat zien dat de banden tussen de staat Israël en het koninkrijk Nederland vanaf de start hecht zijn geweest en dat deze goede banden ook in de recente tragische geschiedenis van Israël nog steeds duidelijk zichtbaar zijn.

Deze expositie is samengesteld door de Israëlische Ambassade in Nederland. De expositie is in het Engels opgesteld, er is vertaling in het Nederlands aanwezig.

Auteur: Redactie / Christenen voor Israël
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies