Per 22 januari 2024 brengt Jurgen Toonen zijn nieuwste boek uit met de titel: ‘Genees je door geloof?’. Klopt het dat de Bijbel stelt dat je door (voldoende) geloofsuitoefening geneest en ben je verwijtbaar wanneer dat niet lukt? Om een antwoord op deze vragen te vinden wordt aan de hand van een zestal criteria per genezingssituatie onderzocht, hoe de Heere Jezus en de discipelen omgingen met de zieken en hulpbehoevenden.
Hoe gingen de Heere Jezus en de discipelen om met de zieken
Vooral tijdens genezingsdiensten of conferenties zijn regelmatig kreten te horen als: “Je moet geloven! Blijf in geloof staan! Hou het vast! Claim genezing! Sta in je autoriteit!” In eerste instantie eenvoudige, duidelijke, ogenschijnlijk Bijbels klinkende zinnen. Enerzijds gesteld als voorwaarde om te kunnen genezen, anderzijds verwijtend wanneer genezing uitblijft. Op die manier denkt men de zieke c.q. hulpbehoevende (alsnog) aan te sporen tot een wonderbaarlijk herstel.
Maar hoe gingen Jezus en de discipelen met zieken om? En waarom op die manier? Onder welke voorwaarden genas Jezus mensen? Was dat op basis van geloof en/of initiatief nemen? Heeft de Heere Jezus ooit van ongeloof verweten? Bevestigt Hij geloof als oorzaak van genezing?
Gevolgen voor de zieke en uitstraling naar de wereld
Lukt een genezing toch niet? Dan is een verwijtende houding snel aangenomen, want het ligt aan de gebrekkige houding/(geloofs-)instelling van de confident zelf: de zieke en hulpbehoevende. Legio klinken de verwijten: onvoldoende geloof of niet bekeerd, gebrek aan claim- of denkkracht, zondigheid, niet genoeg prijzen of gericht zijn op de Here, samenkomsten missen, dagelijks niet blij genoeg, tienden niet betalen en ga zo maar door. Een enorm arsenaal is beschikbaar. Naast gezondheid geldt dit vaak ook voor levensgeluk, welvaart, welzijn, succes, carrière, (geestelijke) bediening, kinderaantal, krijgen van een partner enzovoort.
Hoe liefdevol bedoeld, de hulpverlenende bidder is zich niet bewust van de negatieve gevolgen. In plaats van te genezen slaan deze verwijten nieuwe, zelfs diepere wonden bij toch al lijdende, kwetsbare mensen en worden gebroken mensen verder afgebroken. Deze uitspraken ondermijnen het geloof en vertrouwen van de confident in God en kerk. Naast de diepe teleurstelling van het uitblijven van de genezing wordt hun verweten daar zelf debet aan te zijn. In hun beleving wijst God hen ook nog eens af. Het gevolg is verwijdering en ondermijning van de relatie tussen God en confident, maar ook een negatief getuigenis naar de seculiere omgeving/wereld, die vaak deze verwonden opvangt en die verhalen te horen krijgt.
Jezus als meetlat en voorbeeld
Naar wie anders kunnen we beter kijken dan Jezus zelf, wiens manier van omgang natuurlijk de meetlat is. Aangezien de discipelen de directe leerlingen van Jezus op aarde waren wordt er tevens gekeken naar hun omgang, inclusief Paulus, vanwege zijn belangrijke evangeliserende inbreng.
Het is cruciaal voor het evangelie om te kijken hoe Jezus Zelf en Zijn discipelen met zieken omgingen. En waarom op die manier? Onder welke voorwaarden genas Jezus mensen? Was dat op basis van geloof en/of initiatief nemen? Heeft Jezus ooit van ongeloof verweten? Bevestigt Hij geloof als oorzaak van genezing?
Onderzoekscriteria
Kortom, genees je door geloof en ben je verwijtbaar als dat niet lukt? Om een antwoord op deze vragen te vinden wordt aan de hand van een zestal criteria per genezingssituatie onderzocht hoe Jezus en de discipelen omgingen met zieken. Deze criteria zijn opgesteld op basis van argumenten en werkwijzen van hen die het beschreven gedrag met betrekking tot gebedsgenezing hanteren: staan of vasthouden in geloof, initiatief nemen, in autoriteit staan/uitoefenen. Hebben Jezus en Zijn discipelen verwijten gemaakt of voorwaarden gesteld?

Over het boek
‘Genees je door geloof?’ (159 pagina’s, ISBN: 9789403775999 paperback & ISBN: 9789403781426 e-book ) is uitgebracht door The Forwarded Lighthouse.
Zowel paperback (€27,50 incl.) als e-book (€5,00 incl.) zijn verkrijgbaar bij bookmundo.com (voorheen mijnbestseller.nl).
Over Jurgen Toonen
Jurgen Martin Johann Toonen woont sinds 1986 in Nijmegen. Hij is geboren te Kevelaer in 1965. In 1966 naar Venray verhuisd en daar opgegroeid. Studeerde in 1989 af als leraar Aardrijkskunde en Geschiedenis aan Interstudie te Nijmegen (nu Hogeschool Arnhem Nijmegen, HAN). Deed meer dan 25 jaar pastoraal/evangelisch werk. Is zelf ervaringsdeskundige met betrekking tot verwerken van zware trauma’s Schrijft liedjes, boeken en gedichten vanaf zijn tienertijd gebaseerd op deze levenservaring.
Web: www.forwardedlighthouse.com
Auteur: Jurgen Toonen
Illustraties: Rosanne de Boer
Bestellen: www.bookmundo.com