Waarom vrouwen het zo moeilijk vinden zich geliefd te voelen

Aanstaande zaterdag, 8 maart, is het internationale vrouwendag. Online academy Villavie hield een interessante enquête onder 500 vrouwen over het thema identiteit en zich geliefd voelen. Hoe ervaren christelijke vrouwen hun identiteit en voelen zij zich geliefd als dochter van God?

Een recent onderzoek van Villavie (online academy voor vrouwen) laat zien dat veel vrouwen ernaar verlangen te leven vanuit hun identiteit als kind van God maar dit vaak als strijdig ervaren met de verwachtingen van de maatschappij. Van de ruim 95% vrouwen die aangaf te geloven dat zij een geliefde dochter van God is, ervaart 88% een verschil tussen het weten en voelen hiervan.

‘Ik weet wel dat ik geliefd ben, maar ik voel het niet’ is dan ook een veelgehoorde uitspraak. Er is een groot verlangen vanuit Gods liefde en genade te leven maar een aantal factoren bemoeilijken (onder andere) dat in het dagelijks leven van de vrouwen:

De verwachtingen van de wereld om hen heen

Een percentage (25%) vrouwen identificeert zich vooral aan de hand van de rollen die ze vervullen en ervaren daar een disbalans in: zij voelen een verlangen naar persoonlijke groei binnen hun roeping maar ervaren belemmeringen als het gaat maatschappelijke verwachtingen, financiële (on)afhankelijkheid, de uitdaging om werk en gezin in balans te houden, en een gebrek aan steun uit hun omgeving. Bijbelse waarden over vrouw-zijn en gezin spelen bij deze doelgroep (65%) een belangrijke rol in hoe zij hun identiteit vormgeven. Daarin wordt ook spanning ervaren, blijkt uit de enquête. Tussen traditionele rolpatronen en het verlangen naar persoonlijke ontwikkeling.

Een negatief zelfbeeld

Vrouwen (55,7%) geven aan dat vaak ervaringen of trauma’s diep hebben ingegrepen op hun zelfbeeld en dat dit hen belemmert de liefde van God helemaal te aanvaarden.

Invloed van anderen

Vergelijken wordt als een van de grootste redenen (79,2%) gegeven waarom het moeilijk is om zich geliefd te voelen. Veel vrouwen krijgen negatief commentaar of trekken zich veel aan van de mening van anderen. Ook social media wordt hierbij genoemd.

De resultaten zijn voor Villavie aanleiding voor het lanceren van een nieuwe online cursus: Thuiskomen bij God en jezelf. Villavie gebruikt de (zelf ontwikkelde) methodiek van het levenshuis. De afgelopen vijf jaar hebben duizenden vrouwen de online cursussen van Villavie gevolgd.

Oprichter Eline Hoogenboom: “In die vijf jaar kwam één issue elke keer weer terug. Vrouwen die zichzelf voorbij lopen, niet leven vanuit een gewortelde identiteit in God en zich afvragen: Ben ik wel genoeg? Daarom bieden we nu deze cursus aan, die als een soort basis voor het levenshuis dient: Eerst weten van waaruit je leeft, dan dat leven opnieuw inrichten.”

Onderzoeksdata

Het onderzoek is uitgevoerd in februari 2025 en omvatte 475 respondenten uit verschillende leeftijdsgroepen en achtergronden. De enquête richtte zich op thema’s als identiteit, verlangens, onzekerheden, geloof, Godsbeeld en de mate waarin zij zich als Koningsdochter ook echt geliefd voelen. 96% van de respondenten is kerkganger en het overgrote deel hiervan, ruim 70%, bezoekt de PKN (35,1%), NGK (12,8%) en Evangelische gemeente (22,9%). 47% van de respondenten ziet God als liefdevol. Ook als Vader (22,3%) en dichtbij (10,3%) wordt Hij veel ervaren.

Auteur: Eline Hoogenboom
Web: www.villavie.nl
Foto:  Esmee fotografie

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies