Ola Hössjer: ‘Geloof in de evolutie heeft op de lange termijn een verwoestend effect, omdat het de waarheid van de Bijbel ernstig in diskrediet brengt.’ Tot een paar jaar geleden geloofde de Zweedse hoogleraar Ola Hössjer (56) nog dat God de aarde schiep door evolutie. Maar hij begon te twijfelen. Nu is hij ervan overtuigd dat God de alles in zes dagen geschapen heeft en dat de aarde geen miljoenen of miljarden jaren oud is, maar nog ‘jong’ is, zo’n 6000 jaar.
Hössjer is hoogleraar wiskunde en statistiek aan de universiteit van het Zweedse Stockholm. Hij vertelt: ‘Ik werd christen toen ik begin 20 was. Lange tijd geloofde ik dat God alles had geschapen door evolutie. Ik vond het prima om moderne wetenschappelijke theorieën te integreren met de Bijbel. Genesis las ik niet letterlijk. Voor mij was het genoeg te weten dat God almachtig en krachtig is.
Andere broeders, christenen, begonnen me uit te dagen over hoe ik over de oorsprong van het leven dacht. Hoewel ik wetenschapper was, wist ik niet veel over het onderwerp. Dus ik voelde dat ik de verantwoordelijkheid had om me in deze vraag te verdiepen. Uiteindelijk begon ik creationistisch materiaal te lezen. Ik was verbaasd dat deze christenen zo veel wisten over natuurwetenschappen en ook een heel hoge dunk van de Bijbel hadden.
Niet wetenschappelijk, maar filosofisch
Ik realiseerde me dat de kritiek van wetenschappers op wat creationisten zeiden, niet wetenschappelijk maar filosofisch van aard was. De wetenschappers gingen uit van de veronderstelling dat wetenschap alleen natuurlijke verklaringen toelaat. Voor deze critici wordt elke bovennatuurlijke interventie daarom vanaf het begin uitgesloten, zelfs voordat er gegevens waren geanalyseerd.
Het duurde nog enige tijd voordat ik het jonge-aarde-creationisme aannam, omdat ik als wetenschapper geen enkele bewering kan accepteren zonder deze eerst te testen. Maar toen ik steeds meer gegevens begon te verzamelen, realiseerde ik me dat het jonge-aarde-creationisme de meest deugdelijke optie was. Daarom ben ik tussen de tien en vijf jaar geleden geleidelijk overgestapt op deze visie.’
Hij gaat verder: ‘Een vraag over de oorsprong van de aarde is een vraag naar het verleden. Die kan niet worden beantwoord door herhaalde experimenten. Je kunt alleen theorieën vergelijken en dan kijken waar de gegevens uit het verleden je lijken te brengen.
Maar vanuit de wetenschap alleen kun je geen definitieve conclusie trekken. Zelfs als ik geloof dat het jonge-aarde-creationisme de beste optie is, resteren er nog steeds open vragen, zelfs met die visie.
Zondvloed
Veel mensen beweren dat de geologische feiten spreken voor de miljoenenjarenvisie. Aardlagen in rotsen worden hiervoor bijvoorbeeld aangevoerd als bewijs. Toch kunnen sedimenten niet zijn gevormd gedurende miljoenen jaren. Als dat het geval was, zouden de fossielen in het rotsgesteente allang zijn verdwenen, vanwege de afbraak door bacteriën en dergelijke.
De meest deugdelijke verklaring voor de sedimentlagen in rotsgesteenten is dat ze tot stand moeten zijn gekomen door een wereldwijde catastrofe die snel planten en dieren inkapselde; door water dat snel steeg en weer verdween. De Bijbel vertelt ons over zo’n catastrofe, de zondvloed van Noach.
Wanneer we proberen de mannelijke genetische stamboom van mensen te herbouwen, via de Y-chromosomen, realiseren we ons dat de takken van de boom ongeveer 4500 jaar geleden bij één wortel samenkomen. Dit komt overeen met de periode dat Noach op aarde leefde.
Op dezelfde manier gaat de genetische stamboom van de vrouw, die te onderscheiden is via mitochondriaal DNA, terug tot ongeveer 6000 jaar geleden, het tijdperk waarin Eva zou hebben geleefd. Dit is niet onverwacht, omdat Noachs drie schoondochters ook in de ark zaten. Daarom moeten de takken van de vrouwelijke boom samenkomen vóór de tijd van Noach.
Dinosauriërs
We weten dat er veel oude verhalen over een wereldwijde vloed over de hele wereld zijn gevonden. We weten ook dat de meeste beschavingen ongeveer 4000 jaar geleden zijn geboren; dat is na de vloed en de gebeurtenis van de toren van Babel uit het Bijbelse verhaal. En we hebben oude verhalen over draken over de hele wereld. Hun beschrijving lijkt te leiden tot de conclusie dat deze wezens dinosauriërs waren, afstammelingen van dieren die de vloed overleefden. De zachte weefsels en het DNA dat is gevonden van dinosaurusfossielen lijken aan te geven dat ze veel jonger zijn dan wat het evolutionistische verhaal ons vertelt.
Evolutionisten vertellen ons dat we afstammen van apen. Het is waar dat apen en mensen behoorlijk vergelijkbaar DNA hebben. Toch wordt dat heel anders gebruikt.
Bovendien beschikt de mens over taal, apen niet. Onze manier van lopen is anders. Veel delen van ons lichaam zijn behoorlijk verschillend, ook al lijken apen en mensen op het eerste gezicht op elkaar.
Bovendien hebben we nog steeds geen tussenliggende soort gevonden die nodig is om de evolutietheorie te valideren. We weten nu bijvoorbeeld dat de bekende fossiele Lucy een aap was.’
Met grote snelheid
‘Een recente theorie uit het vakgebied van de bacteriologie lijkt te suggereren dat de aarde snel moet zijn geschapen. Bacteriën, planten en dieren hebben elkaar vanaf tijdstip nul nodig, in symbiose, om te overleven. Een evolutionistische benadering houdt daar geen rekening mee.
Bovendien kan de zon niet eerder zijn geschapen dan Genesis beweert. Als dat wel zo zou zijn geweest, zou het elke mogelijkheid van leven op aarde hebben vernietigd. De omgeving moest goed beschermd worden door een atmosfeer voordat de zon werd geschapen. Dit komt goed overeen met wat Genesis ons vertelt.
Het sterkste argument tegen de evolutietheorie is dat het leven extreem ingewikkeld is. Tot nu toe kunnen alle seculiere theorieën niet verklaren hoe het leven is ontstaan. De evolutietheorie kan niet verklaren hoe het leven is ontwikkeld uit één eencellig organisme. Het kan niet verklaren hoe de ontwikkeling van deze ene kleine cel kon leiden tot de enorme diversiteit onder soorten die we vandaag de dag zien. Het kan geen willekeurig mechanisme zijn geweest, omdat dat informatie zou hebben uitgehold, iets wat centraal staat in het leven. Dit argument vernietigt niet alleen de evolutietheorie, maar het ondersteunt ook daadwerkelijk het jonge-aarde-creationisme.’
Kritische stemmen houden zich stil
‘Er is in de academische wereld weinig bereidheid om de evolutietheorie in twijfel te trekken. Ja, er zijn wel steeds meer kritische stemmen, maar die houden zich nogal stil. Het grootste probleem is dat de wetenschap sinds de negentiende eeuw meer seculier is geworden. In de praktijk betekent dat, zoals ik al eerder zei, dat alleen natuurlijke verklaringen worden geaccepteerd. En evolutie is de enige mogelijke theorie binnen dat kader.
Als we deze theorie in twijfel trekken, dagen we eigenlijk de vooronderstellingen uit waarop de natuurwetenschap vandaag de dag rust. Dat zou voor veel mensen te ver gaan.
En dan is er nog de cultuur. Ons is sinds onze kindertijd geleerd dat evolutie net zo zeker is als de zwaartekrachttheorie. Dus de groepsdruk is groot. Degenen die de evolutietheorie in stilte in twijfel trekken, durven er niet openlijk over te praten. Ze zijn bang dat hun academische carrière in gevaar komt als ze dat wel doen.
Christenen verschillen sterk van mening over de schepping, zelfs binnen de behoudende groep. Velen van hen zijn positief over het jonge-aarde-creationisme. Echter, vanwege de overweldigende prevalentie (= het domineren) van de evolutietheorie, vinden velen nog steeds dat ze Genesis metaforisch (= figuurlijk, niet letterlijk) moeten interpreteren om erbij te horen. Ze geloven dat de wetenschap heeft bewezen dat evolutie waar is, ook al is dat niet het geval.
Ik geloof niet dat het geloof dat we hebben over de schepping, wat het ook mag zijn, invloed heeft op de vraag of iemand gered wordt of niet. Ik denk echter wel dat evolutie op de lange termijn een verwoestend effect heeft, omdat het de waarheid van de Bijbel ernstig in diskrediet brengt. De discussies over de oorsprong zijn belangrijk en we moeten ze voeren, maar we moeten onthouden dat de belangrijkste missie voor christenen is om het goede nieuws van Jezus Christus te verkondigen aan degenen die niet geloven.’
Bron: CNE
Bewerking/vertaling: Dirk van Genderen – www.dirkvangenderen.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen (DINO land Zwolle)