Mercy Ships Nederland bestaat 35-jaar

Een handtekening bij de notaris op 19 maart 1990, dat was de officiële start van het werk van Mercy Ships in Nederland. De medische hulporganisatie, ontstaan vanuit zendingsorganisatie Jeugd met een Opdracht, viert op 19 maart 2025 haar 35-jarig bestaan met een jubileumavond voor vrijwilligers en oud-medewerkers. Later dit jaar volgen een sportieve uitdaging – de eerste Mercy Ships Obstacle Run – en een Mercy Ships dag voor iedereen die het werk van Mercy Ships een warm hart toedraagt.

‘Wat een zegen dat het werk van Mercy Ships al 35 jaar mag bestaan in Nederland,’ zegt Anita Delhaas, directeur van Mercy Ships Nederland. ‘We zijn God dankbaar voor al die gezegende jaren, waarin duizenden Nederlanders zich geroepen hebben gevoeld om iets te betekenen in onze missie om hoop en genezing te brengen aan de allerarmsten. Nederland heeft altijd een spilfunctie gehad in de missie van Mercy Ships wereldwijd. We kijken er naar uit om de komende jaren de essentiële rol in zowel bevoorrading, als vrijwilligers- en fondsenwerving met veel voldoening te blijven vervullen.’

Geschiedenis

Die handtekening bij de notaris werd gezet door Romkje Fountain, die samen met Jelly van der Wal en Menno Gort het fundament legde voor Mercy Ships in Nederland. Ieder van hen had zo een eigen rol. Romkje was de verbindende schakel tussen Jeugd met een Opdracht en Mercy Ships en vervulde jarenlang de rol van eerste bestuursvoorzitter. Jelly startte vanuit haar achtergrond als anesthesiemedewerker de werving van medische vrijwilligers en de inkoop van medische materialen. Menno Gort woonde voor 1990 jarenlang met zijn gezin op de Anastasis, waar hij actief was als Eerste Stuurman, Kapitein en later Operationeel Manager. Waar hij eerst de hele technische afdeling runde vanaf het schip, verplaatste hij dit werk in 1990 naar Nederland, waarbij hij ook de eerste officiële directeur van Mercy Ships Nederland werd op het kantoor aan de Strevelsweg in Rotterdam.

Recente ontwikkelingen

Van een paar vrijwilligers die fondsenwerving, recruiting van vrijwilligers en de inkoop van materialen opstartten naar een professionele organisatie. Inmiddels is Mercy Ships Nederland uitgegroeid tot een organisatie met ruim 50 medewerkers, ruim 130 vrijwilligers die in Nederland actief zijn en jaarlijks gemiddeld 250 Nederlanders die zich aan boord van de ziekenhuisschepen vrijwillig inzetten.

De logistieke rol van Nederland voor de wereldwijde missie is fors: vanuit het Europees Distributiecentrum in Rotterdam wordt inmiddels zo’n 80% van de bevoorrading voor beide ziekenhuisschepen verzorgd. Het distributiecentrum breidt op verschillende vlakken uit, onder andere met de recent geopende medisch-technische werkplaats en het verkrijgen van een medicijnvergunning waardoor vanuit Nederland ook medicijnen naar de schepen kunnen worden gedistribueerd. Ook op het gebied van fondsenwerving groeit Mercy Ships Nederland al jaren gestaag door, tot een jaaropbrengst van 10 miljoen euro in 2024.

Jubileumevent: een blik in de spiegel

Op de jubileumavond van 19 maart 2025 blikt Mercy Ships als organisatie dankbaar terug op 35 jaar Mercy Ships in Nederland. Naast terugblikken en bijpraten nemen we deze avond ook de ruimte om in de spiegel te kijken. Evert-Jan Ouweneel houdt een lezing over ontwikkelingshulp: hoe zou dat er uit moeten zien in Afrikaanse landen die volop in ontwikkeling zijn? Ouweneel daagt het publiek uit om zelf na te denken over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking en de rol die organisaties zoals Mercy Ships daarin kunnen spelen. Kan Mercy Ships, naast het vele werk dat positief bijdraagt, zich verder doorontwikkelen op dit vlak?

Foto: Mercy Ships
Auteur: Alinda Lenting
Web: www.mercyships.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies