Harry Honigh schreef onlangs een lezenswaardig artikel in het maandblad Het Zoeklicht. Een alinea ging over het Joodse volk en hoe wij omgaan met Israël. Hij ziet dat er een belangrijke verandering zichtbaar is geworden sinds 7 oktober 2023: hoe gaan wij om met Gods volk Israël, de nakomeling van Abraham, Izak en Jakob, wij die momenteel wonen in een Israël-vijandige Nederland?
Honigh schrijft: Gods belofte voor hen is tevens een universele waarschuwing voor ons: ‘Ik zal u tot een groot volk maken, u zegenen en uw naam groot maken, en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie u zegenen en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden.’ (Genesis 12:3)
Onze houding
Onze houding ten opzichte van het volk Israël en Joodse mensen in het algemeen is een toetssteen voor alle mensen en volken. ‘Israël zegenen’ betekent onder andere: hen liefhebben, hen het Evangelie brengen, voor hen in de bres springen, Gods plan met bekendmaken en voor hen bidden.
Ongeloof
Het feit dat een deel van het volk, net als andere volken, nog in ongehoorzaamheid leeft, wil niet zeggen dat bovenstaande opdracht daarmee vervalt. Terwijl Israël vanwege haar ongeloof veertig jaar in de woestijn moest rondzwerven, verweet de Heere de Moabieten dat zij Israël ‘onderweg niet met brood en water tegemoetgekomen zijn’ (Deuteronomium 23:3-4a). Jesaja zegt tegen Babel: ‘Ik was zeer toornig op Mijn volk, Ik ontheiligde Mijn eigendom en Ik gaf hen over in uw hand, maar u bewees hun geen barmhartigheid, ja zelfs voor de oude maakte u uw juk zeer zwaar’ (Jesaja 47:6). ‘De Heere, uw God, zal al deze vervloekingen op uw vijanden leggen en op hen die u haten en die u vervolgd hebben.’ (Deuteronomium 30:7 en Romeinen 11:11).
Israël-vijandig
Ook voor ons, die wonen in het moderne en Israël-vijandige Babylon, komt er een moment dat de Heere ons zal vragen: Wat hebben jullie gedaan met Mijn volk? Hebben jullie hen barmhartigheid bewezen of hebben jullie het juk zwaar gemaakt voor hen? Dat kan betekenen dat we niet alleen moeten luisteren nar de Israël-vijandige media en propaganda, maar ook naar neutrale en Israël-vriendelijke berichtgeving.
Tot zover het artikel van Harry Honigh.
In de steek gelaten door de wereld
Tijdens ons bezoek begin mei aan Israël hoorden we dat veel Joodse inwoners van Noord-Israël zich in de steek gelaten voelen door de wereld. Sinds het uitbreken van het conflict met Hezbollah in oktober 2023 zijn meer dan 60.000 mensen geëvacueerd uit grensgemeenschappen langs de Libanese grens, waaronder plaatsen als Metula en Kiryat Shmona. Velen van hen verblijven nog steeds in tijdelijke accommodaties, zoals hotels of bij familie.
Deze situatie heeft geleid tot gevoelens van verwaarlozing en frustratie onder de getroffen Joodse gemeenschappen in het noorden van Israël, die zich niet alleen fysiek onveilig voelen, maar ook emotioneel geïsoleerd van de wereldgemeenschap. Met name de media speelt hierin een cruciale rol. Door de eenzijdige berichtgeving wordt het leed en de nood in deze gebieden genegeerd of verdraaid. Veel kinderen zijn getraumatiseerd en angstig. Veel banen zijn verloren gegaan. Huwelijken staan onder druk en er zijn veel scheidingen. Mensen zijn wanhopig en zien geen oplossingen meer.
Wat is onze houding ten opzichte van het volk Israël? Laten we hen liefhebben, hen steunen, hen het Evangelie brengen, voor hen in de bres springen, Gods plan met hen bekendmaken en voor hen bidden.
Auteur: Redactie / Harry Honigh
Het eerste deel van dit artikel is met toestemming overgenomen uit het Zoeklicht, jaargang 101, nummer 5 – Titel: De grote scheiding, auteur: Harry Honigh
Meer informatie: www.zoeklicht.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen