Bij hulporganisatie Compassion krijgt geloof handen en voeten

In een wereld waarin miljoenen kinderen dagelijks te maken hebben met armoede, gebrek aan onderwijs en onveilige omstandigheden, brengt hulporganisatie Compassion een krachtige boodschap van hoop. Deze internationale christelijke hulporganisatie werkt al 70 jaar vanuit de overtuiging dat elk kind kostbaar is in Gods ogen – en dat armoede niet het laatste woord heeft.

Compassion is ongeveer 70 jaar geleden ontstaan, in 1952, als reactie op de verwoestende gevolgen van de Koreaanse Oorlog (1950–1953). De organisatie werd opgericht door de Amerikaanse evangelist Everett Swanson. Tijdens een bezoek aan Zuid-Korea raakte hij diep geraakt door het lot van weeskinderen die op straat leefden als gevolg van de oorlog.
Tijdens zijn reis zag Swanson hoe kinderen in erbarmelijke omstandigheden leefden, vaak zonder ouders, voedsel of onderdak.

Terug in de Verenigde Staten voelde hij zich geroepen om iets te doen. Hij begon met het werven van sponsors om voor deze kinderen te zorgen. Al snel kwamen er meer weeshuizen bij en bleek dat er behoefte was aan langetermijnhulp. In 1952 zette hij een sponsorprogramma op. Zo kon een westers gezin een kind in nood ondersteunen. Zijn initiatief leidde tot de oprichting van Compassion. Wat begon met 35 weeskinderen in Korea, is uitgegroeid tot ruim 2,3 miljoen kinderen wereldwijd. Nu werken ze in 29 landen op 3 continenten: Azië, Afrika en Latijns-Amerika. In Nederland is Compassion sinds 1996 actief.

“Wij bevrijden kinderen uit armoede – in Jezus’ naam.”

Dat is niet zomaar een slogan van Compassion. Het is een belijdenis. Een missie. En een herinnering dat echte hoop alleen te vinden is in Hem die kwam om armen goed nieuws te brengen (Lucas 4:18). In Jezus’ naam handelen betekent meer dan goede daden doen. Het betekent: doen wat Hij deed, met Zijn hart, Zijn bewogenheid en Zijn kracht. Compassion gelooft dat armoede niet alleen een sociaal probleem is, maar ook een geestelijke strijd. Daarom biedt deze organisatie niet alleen praktische hulp – zoals onderwijs, voeding en medische zorg – maar ook geestelijke begeleiding. Elk kind leert over Jezus, over zijn of haar waarde in Gods ogen, en over hoop die verder reikt dan dit leven.

Een christelijke aanpak die werkt

Compassion werkt in 29 landen samen met 8904 lokale kerken. Deze kerken vormen het hart van het werk: zij kennen hun gemeenschap, en zijn toegewijd om kinderen op te vangen, op te voeden en te bemoedigen – in Jezus’ naam. Deze unieke benadering (kindgericht, kerkgericht en Christusgericht) zorgt voor blijvende verandering. Compassion ondersteunde 37.319 moeders en baby’s en in totaal doen en deden 2.350.288 kinderen mee aan Compassion-projecten

Waarom kinderen sponsoren?

Omdat Jezus zelf zei: “Laat de kinderen tot Mij komen en verhinder hen niet” (Markus 10:14). Sponsoring betekent dat je als gelovige persoonlijk betrokken raakt. Je ondersteunt niet alleen met geld, maar ook met gebed, brieven, en liefde. Veel gesponsorde kinderen zeggen later: “Mijn sponsor herinnerde mij eraan dat ik waardevol ben.”

Onze roeping als kerk

Als kerk mogen we meebouwen aan Gods Koninkrijk op aarde. Dat doen we lokaal, maar ook wereldwijd. Door betrokken te zijn bij een organisatie als Compassion, laten we zien dat het Evangelie geen grenzen kent. Wij mogen Zijn handen en voeten zijn – en dat doen we niet uit eigen kracht, maar in Jezus’ naam.
Compassion is geïnspireerd door de woorden van Jezus in Matteüs 25:40: “Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.”
Deze Bijbelse opdracht vormt het kloppend hart van Compassion: kinderen bevrijden uit armoede in Jezus’ naam. Dat doet de organisatie via een unieke aanpak: hulp wordt geboden via lokale kerken, zodat kinderen in hun eigen omgeving liefdevolle, vertrouwde steun ontvangen.

De drie kernwaarden van Compassion

  • Kindgericht: Elk kind dat via Compassion gesponsord wordt, krijgt persoonlijke aandacht. Naast toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en voeding, ontvangt het kind geestelijke vorming en bemoediging.
  • Kerkgericht: Compassion werkt uitsluitend via lokale kerken. Deze kerken kennen hun gemeenschap het beste en zijn toegerust om het Evangelie in woord én daad uit te dragen.
  • Christusgericht: De missie van Compassion is diep geworteld in het geloof dat alleen Jezus echte bevrijding brengt. Ieder kind hoort over Hem – op een manier die past bij zijn of haar leeftijd en cultuur.

Getuigenissen van hoop

De impact van Compassion is wereldwijd zichtbaar. Veel kinderen die via het sponsorprogramma opgroeien, ontwikkelen zich tot hoopvolle leiders in hun gemeenschap. Sommigen worden arts, leraar of predikant. Wat hen allen bindt, is de ervaring dat Gods liefde door mensen heen zichtbaar werd – via een sponsor, een lokale kerk, een mentor.

Wat kunnen wij doen?

Ook wij kunnen deel uitmaken van dit werk. Door een kind te sponsoren, bidden voor de projecten of als kerk een partnerschap aan te gaan, geven we concrete invulling aan onze roeping als volgelingen van Christus. Sponsorschap betekent niet alleen financiële ondersteuning, maar ook een relatie opbouwen via brieven en gebed. “God werkt wereldwijd, maar Hij gebruikt mensen zoals u en ik om dat mogelijk te maken.”

Meer weten?

Op de website www.compassion.nl vind je informatie over hoe je een kind kunt sponsoren of als kerk betrokken kunt raken bij hun missie. Laten we als gemeente bidden dat God dit werk blijft zegenen en dat nog veel meer kinderen zullen ontdekken dat ze geliefd zijn, waardevol, en nooit vergeten door Hem.

Je nalatenschap

Wat laat jij na als je er niet meer bent? Wat wil je dat voortleeft na je overlijden? Veel mensen kiezen ervoor hun erfenis na te laten aan familie en vrienden. Maar wist je dat nalaten aan een goed doel, zoals Compassion, ook een krachtige manier is om blijvende impact te maken? Door (een deel van) je erfenis na te laten aan een christelijk goed doel, geef je kinderen in armoede een hoopvolle toekomst. Jouw steun werkt door in de levens van kwetsbare kinderen wereldwijd, ook na je dood.
Voor meer informatie kijk hier: nalatenschap

Auteur: Redactie / website Compassion
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.compassion.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies