In Brazilië hebben afgelopen vrijdag 160 maatschappelijke organisaties (NGO’s) en sociale bewegingen hun solidariteit betuigd door middel van een petitie, aan de quilombolas die in het noorden (ORIXIMINÁ, Pará) van het land worden bedreigd door de grootste bauxietproducent in Brazilië.
De quilombolas worden bedreigd op hun traditionele land en worden niet geïnformeerd over en betrokken in het besluitvormingsproces.
“Wij zijn solidair met de quilombolas, en vragen van de federale regering om onpartijdig op te treden, om begrip bij het mijn bedrijf te bevorderen in plaats van hun plannen te begunstigen, en om zo te zorgen voor een werkelijk vrij, vroegtijdig en geïnformeerd overleg. Met respect voor en erkenning van de traditionele procedures van de quilombolas en de tijd om beslissingen te nemen. Zoals vastgelegd in het ILO verdrag 169.”
Intimidatie door mijnbouw en lokale overheid
Sinds januari 2014, toen de onwettig verkregen vergunning uit 2012 voor geologische studies door het mijnbedrijf werden geschorst, worden de quilombolas onder druk gezet en geïntimideerd door het bedrijf, lokale politici en andere stakeholders om in te stemmen met de plannen van het mijnbedrijf. Ook is er in 2013 al een werkvergunning uitgegeven, zonder van tevoren te overleggen met de quilombolas, en zonder onderzoek wat de werkzaamheden voor gevolgen zullen hebben voor de bewoners van het gebied, onderhandelingen of compenserende maatregelen voor de quilombolas. Ondanks klachten is deze vergunning nog niet ingetrokken.
Quilombolas, gevluchte ex-slaven in Brazilië
Voordat Brazilië in 1888 als eerste land de slavernij afschafte, zijn ongeveer 4 miljoen Afrikanen in de 300 jaar van slavernij naar Brazilië gebracht om te werken op suikerplantages, mijnen en tabaksplantages. In de zestiende eeuw ontstonden er gemeenschappen van gevluchte Afrikaanse slaven, quilombos, welke zich vaak in afgelegen gebieden bevonden om te ontkomen aan de meesters die hun opjaagden. In 1988 erkende de overheid pas het bestaan van de Quilombolas en hun recht op land, echter vechten vele gemeenschappen nog steeds voor deze landrechten.
Maar ze staan er niet alleen voor…
En deze strijd gaat door, ook in de toekomst. Vier nieuwe gebieden zijn momenteel bezig met het verkrijgen van een vergunning, ook in het gebied van de quilombolas. Maar zij staan er niet alleen voor! Zij krijgen hulp van 160 maatschappelijke organisaties en sociale bewegingen uit Brazilië die allen hun solidariteit hebben geuit in onderstaande petitie. Zo ook CESE, partner van Kerk in Actie.
Kerk in Actie
Kerk in Actie
06-09-2014
Buitenland
https://www.kerkinactie.nl/