Kerk in Actie en het particulier initiatief

De zogeheten Mongo’s – My Own Non-Governmental Organization – zijn niet per se concurrenten van grote charitatieve instellingen. Integendeel: juist bij samenwerking is iedereen gebaat.

De afgelopen jaren is de suggestie wel gewekt dat de Nederlandse burger minder betrokken is bij mondiale thema’s. Als dat al zo is, dan geldt dat niet voor een grote groep mensen die zich vanuit een persoonlijke betrokkenheid in wil zetten voor medemensen verder weg. Duizenden Nederlanders zijn betrokken bij eigen ontwikkelingsprojecten in het buitenland op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs of gezondheidszorg.

Deze persoonlijke inzet slaat aan bij brede groepen in de Nederlandse samenleving.

Onderzoek toont aan dat burgers een voorkeur hebben voor het ondersteunen van kleinschalige, concrete projecten en dat aandacht voor achterliggende structuren en onderlinge verdeling van thema’s en doelgroepen bij een breed publiek minder tot de verbeelding spreken. Daarbij is er vaak sprake van een persoonlijke relatie met de mensen ter plaatse.

Micro en macro

Kerk in Actie ziet het Particulier Initiatief als een logische partner in het enthousiasmeren van kerkleden bij werelddiaconale projecten.

Immers, kleinschalige projecten en de persoonlijke betrokkenheid van gemeenteleden maken de ondersteuning van projecten in het buitenland tastbaar en concreet. Zo ondersteunt Kerk in Actie vanuit haar Kinderen in de Knel-programma tien tot twintig particuliere initiatieven. Deze bieden onder andere alternatieve vormen van opvang of opleidingstrajecten voor kinderen met een achterstand.

Dit soort initiatieven sluiten goed aan bij de Kerk in Actieprogramma’s op het gebied van kinderrechten, het bieden van toegang tot onderwijs of het tegengaan van kinderarbeid. Grotere Kerk in Actieprogramma’s kunnen de achterliggende structuren via lobby en beleidsbeïnvloeding aanpakken (macroniveau), terwijl met particuliere initiatieven direct de verbinding ontstaat met mensen die van deze veranderingen profiteren (microniveau). Samen met plaatselijke kerken ondersteunt Kerk in Actie zo positieve veranderingen in ontwikkelingslanden op zowel micro- als macroniveau.

Ondersteuning

Met Impulsis biedt Kerk in Actie (samen met ICCO en Edukans) plaatselijke gemeenten en particuliere initiatieven al bijna tien jaar ondersteuning door projectadvisering, training en netwerken, en zoekt Kerk in Actie naar mogelijkheden voor financiering.

Advisering kan bestaan uit meedenken over de manier waarop een project in de lokale situatie duurzamer kan worden en minder afhankelijk van alleen Nederlandse steun. Via training en het openstellen van netwerken krijgt een particulier initiatief ondersteuning op het gebied van de problematiek (kinderrechten bijvoorbeeld, of sociaal ondernemerschap) en is er ruimte voor uitwisseling met en het leren van andere, vergelijkbare initiatieven. Kerk in Actie kan tevens een financiële bijdrage leveren aan een project als het aansluit bij het werk van Kerk in Actie (land, thema, duurzaamheid en effectiviteit).

De passie van het eigen initiatief biedt kansen aan de plaatselijke kerk in actie.

Armoede bestrijden en werken aan gerechtigheid krijgen op deze manier handen en voeten vanuit de haarvaten van kerk en samenleving. De adviseringstaak van Impulsis vult de dienstverlening van Kerk in Actie aan de plaatselijke gemeenten aan. Dit helpt de plaatselijke kerk in actie een stapje verder in de vormgeving van wereldwijd kerk-zijn en het bijdragen aan een rechtvaardiger wereld.

Daan Verbaan is coördinator van Impulsis

Meer informatie over de ondersteuningsmogelijkheden vanuit Kerk in Actie via Impulsis is te vinden op www.impulsis.nl.

Op zaterdag 25 oktober vindt het MyWorld Event plaats, een netwerkdag voor particuliere initiatieven.

Daan Verbaan – Kerk in Actie
Kerk in Actie
18-09-2014
Hulpverlening
https://www.kerkinactie.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies