Tekenen van hoop na aardbeving Haïti

GORINCHEM – Op 12 januari 2010 schokte de aarde in Haïti. In 35 seconden werd het land compleet ontwricht. Vijf jaar na de vernietigende aardbeving kijkt Woord en Daad terug op een intensieve periode van herstel en wederopbouw.

In de rapportage die vandaag uitkomt, valt te lezen over blijvende littekens, maar ook over tekenen van hoop. Woord en Daad leverde, via het werk van de partnerorganisaties, haar bijdrage om het land weer op te bouwen.

Van de ruim zeven miljoen euro die na de aardbeving voor Haïti binnenkwam, ging twee en een half miljoen naar noodhulp. Met dat geld werden onder meer net na de ramp voedselpakketten verspreid. Na 2010 werd er onder meer geld besteed aan het goed laten draaien van vijf vluchtelingenkampen en traumazorg aan kinderen. De laatste jaren staat de hulp vooral in het teken van wederopbouw van het land. Huizen, scholen en een ziekenhuis werden vanaf de grond toe weer opgebouwd. En dat werk gaat nog steeds door.

Bij veel Haïtianen blijft de herinnering aan en verdriet over geliefden die het leven lieten. Ook is er onzekerheid rond de stabiliteit in het land. Maar overal, juist bij jongeren, ontstaan ook nieuwe initiatieven. Directeur-bestuurder Jan Lock van Woord en Daad constateerde dat toen hij eind 2014 in Haïti op bezoek was. ‘Jongeren die elders studeerden, keren terug naar Haïti en proberen met elkaar het land weer op te bouwen. Dat geeft hoop voor de toekomst.’

Woord en Daad
C.A.Nadon
09-01-2015
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies