Reza Safa weet nog precies de datum: 16 maart 2003. Meer dan tien jaar had de Iraans-Amerikaanse voorganger intens gebeden dat de boodschap van het Evangelie, dat zijn leven zo drastisch had veranderd, ook in het geestelijk duistere Iran binnen zou komen. Omdat miljoenen in zijn geboorteland gebonden zijn in ketenen van angst en religie.
Reza werd geboren in een toegewijde sjiitische familie in Iran. Later vertrok hij naar Zweden, waar hij voor het eerst het Evangelie hoorde. Hij kwam tot geloof in de Heere Jezus, nadat hij aan God had gevraagd hem de waarheid te openbaren. Hij schreef het boek ‘Inside Islam’, werd voorganger en in 1990 trok hij met zijn jonge gezin naar Tulsa in Oklahoma om er een kerk te beginnen.
‘Het was daar dat God mij de duidelijke overtuiging gaf dat er een grote geestelijke opwekking zou komen in Iran en dat de Heere mij daarbij zou gebruiken. Dertien jaar lang heb ik gebeden en ook regelmatig gevast voor een opwekking in mijn vaderland.’
In 2003 werden de eerste vruchten zichtbaar. Safa kocht gebruikte tv-apparatuur en begon eenvoudige tv-programma’s te maken. Op 16 maart 2003 kon het eerste tv-programma in de Farsi-taal worden uitgezonden naar Iran. ‘Ik herinner me die dag nog heel goed,’ vertelt hij. ‘Het was op een zondagmorgen en over enkele ogenblikken zou onze kerkdienst beginnen. Toen ging de telefoon, wat heel ongewoon was op dat tijdstip.’
Er werd gebeld uit Iran, waar zojuist het tv-programma ‘Dag van Redding’ op het Farsi-netwerk was uitgezonden. De beller wilde christen worden. ‘Daarna belde iemand anders die ook gered wilde worden. De hele dag bleef de telefoon gaan en wilden bellers de Heere Jezus leren kennen.’
In de weken erna liet Safa vier extra telefoonlijnen aanleggen in de kerk om alle telefoontjes vanuit Iran te kunnen ontvangen. ‘Ik besefte dat dit de eerste tekenen van de opwekking in het radicaal islamitische Iran waren.
Korte tijd later realiseerde Safa zich dat God hem het idee gaf om een christelijk netwerk in de Farsi-taal te beginnen, om de miljoenen moslims in Iran en elders in het Midden-Oosten te bereiken met het Evangelie. Hij was enthousiast en deelde zijn visie met andere christelijke leiders, om een 24-uurs christelijk tv-netwerk in de Farsi-taal te beginnen. Helaas deelden maar weinigen zijn enthousiasme en drie jaar later was zijn plan nog steeds niet meer dan een droom.
Er kwam echter verandering toen hij dr. Paul Crouch van de mediaorganisatie TBN ontmoette. God had ook in het hart van Paul Crouch een verlangen gelegd om het Midden-Oosten te bereiken met het Evangelie.
Het eerste wat Crouch zei, was: ‘Reza Safa, wanneer kunnen we starten met het TBN Nejat Televisie Netwerk?’
In maart 2006 was het zover. Sindsdien is TBN Nejat Televisie in de lucht, 24 uur per dag, met christelijke programmering. In landen als Iran, Afghanistan, het Midden-Oosten, Afrika, Europa en ook in Amerika zijn de programma’s te ontvangen. Honderden miljoen moslims die nooit eerder het Evangelie hadden gehoord, hebben nu 24 uur per dag toegang tot de programma’s van TBN Nejat TV, via de satelliet, maar ook via de computer en andere modern media. Safa is er vast van overtuigd dat er de afgelopen jaren miljoenen mensen door de uitzendingen tot geloof zijn gekomen.
Wekelijks komen honderden reacties op de programma’s binnen in het Nejat Centrum, van moslims in Iran, Afghanistan, Tajikistan, Koerdistan en vele andere nog vrijwel onbereikte gebieden. ‘Sommigen geven aan dat ze hun leven aan Christus willen toewijden, anderen vragen gebed voor noden en problemen in hun leven en in de levens van familieleden. Veel anderen getuigen van Gods levensveranderende werk in hun leven.’
Enkele reacties
Mohammed belde en vertelde dat hij en zijn familie van zeven mensen tot geloof in Christus zijn gekomen door TBN Nejat TV en hij vroeg om gebed.
Ali, die 12 jaar verslaafd was aan drugs, keek naar de uitzendingen en kwam tot geloof in Christus. Door genade verloste de Heere hem van zijn verslaving.
Fatemeh, die ook door de uitzendingen tot geloof in de Heere Jezus kwam, vertelde zijn familie over zijn geloof. Twintig van hen zijn al tot geloof gekomen, waarvoor God ook de uitzendingen gebruikte.
Vice-president Matthew Crouch van TBN stelt dat nu, met de vreselijke vervolging van christenen in Irak en andere landen in het Midden-Oosten, de uitzendingen van TBN Nejat TV nog belangrijker zijn geworden, voor de ondergrondse kerk in Iran en in andere landen, en ook voor de verkondiging van het Evangelie aan mensen die de Heere Jezus nog niet kennen.
Vanwege de vervolging van voorgangers, kerken en gelovigen door ISIS-terroristen en islamitische regeringen, zijn kerken nauwelijks bereikbaar in radicaal islamitische gebieden, aldus Crouch. ‘In veel gebieden is TBN Nejat TV de enige bron voor discipelschap en bemoediging voor duizenden christenen in Iran en het Midden-Oosten. In veel gevallen zijn deze uitzendingen de enige getuige van Jezus’ liefde. Daarom zijn wij met Reza Safa toegewijd om door te gaan met Nejat TV, om het licht van Christus’ liefde en genade te laten zien aan miljoenen kijkers.’
Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.
Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen en Pieter Drok
22-02-2015
Evangelisatie
https://www.dirkvangenderen.nl