Bhadra weet niet meer wat hij anders moet doen. Zijn gezin is zo gegroeid, dat hun hutje te Klein is geworden. Sommige van zijn kinderen leven al buiten de hut, maar straks begint het regenseizoen.
Bhadra is één van de meest gerespecteerde leiders van de gemeenschap. Hij heeft weinig land of geld, maar de mensen respecteren zijn wijsheid. Hij staat altijd klaar om anderen te helpen. Ook werd hij gezien als een geestelijke gids in de traditionele religie.
Dan komt er een man in het dorp, dominee Rasik, die vertelt over een voor hen ‘nieuwe’ God. Hij vertelt hun over de liefde van Christus, maar ze weigeren te luisteren. Dominee Rasik geeft niet op. Hij bidt veel en blijft het dorp bezoeken. Hij ontmoet ook Bhadra. En hoewel Bhadra zijn eigen religie verdedigt, geeft dominee Rasik niet op en blijft vertellen over de liefde van Jezus. Na een paar manden merkt de dominee dat Bhadra niet meer zo afwijzend is. Hij begint aandachtig te luisteren naar de Bijbelverhalen. En hoewel Bhadra niet kan lezen of schrijven, onthoudt hij toch alles van Rasik hem vertelt.
Dan wordt Bhadra ernstig ziek. Zijn familie vraagt aan dominee Rasik of hij voor hem wil bidden. En het wonder gebeurt dat Bhadra spoedig volledig herstelt. Bhadra vraagt de dominee of hij in het dorp wil blijven wonen en aan iedereen over Jezus wil vertellen. In het hutje van Bhadra begint Rasik kleine samenkomsten te houden, maar al spoedig is het hutje te klein. Bhadra geeft een stukje land en een hut aan Rasik waar hij voortaan bijeenkomsten kan houden. Al spoedig komt Bhadra met zijn gezin tot geloof in de Heere Jezus. Als de mensen in het dorp zien hoe het leven van hun ‘geestelijk leider’ is veranderd, komen nog drie mensen tot geloof. En de week erna weer twee, de week daarna drie. En zo gaat het door. Al snel wordt ook de nieuwe hut te klein voor de bijeenkomsten.
Bhadra geeft nog meer land aan Rasik, om er een kerk te bouwen. Maar hoe bouw je een kerk en waar haal je het materiaal vandaan, zeker als je weet dat de dichtstbijzijnde weg zes uur weg is?
Het enige wat ze konden doen, was bidden. Bhadra stond elke morgen om drie uur op om te gaan bidden bij zijn stuk land waar de kerk moest komen. Hij smeekte de Heere om een plaats voor hem en voor zijn broers en zussen in Christus.
De gelovige dorpelingen gaven zoveel ze konden. En ook via dominee Rasik ontvingen ze geld van gelovigen elders. Na drie jaar gebed en arbeid was de kerk voltooid. De gebeden van Bhadra waren verhoord.
Met een feestelijke bijeenkomst werd de kerk in gebruik genomen. Meer dan 130 mensen waren erbij aanwezig. Dominee Rasik heeft nu veel meer mogelijkheden om de plaatselijke bevolking te bereiken. ‘De Heere Jezus Christus voorziet en Hij beschermt ons,’ aldus een dankbare Bhadra, die nu zo’n totaal ander en nieuw leven heeft.
Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.
Dirk van Genderen
© Christelijknieuws.nl
28-03-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl